Nye tal afslører, at københavnerne kun sorterer godt en fjerdedel af deres madaffald

Københavnerne sorterer i gennemsnit kun 28 procent af deres madaffald. Det flugter langt fra med de politiske ambitioner, og derfor kommer kommunen nu med nye tiltag for at få flere til at sortere mere.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Husker du at sortere dit madaffald?

I 2022 sorterede borgerne i København blot lidt over en fjerdedel - 28 procent - af deres madaffald, og det er et lille fald i forhold til året før.

Og allerede næste år ønsker teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Line Barfod (EL), at borgerne i Københavns Kommune skal sortere mindst 73 procent af deres madaffald.

Derfor lancerer kommunen nu en ny kampagne, der skal få københavnerne til i højere grad at sortere deres madaffald.

Det oplyser Københavns Kommune til TV 2 Kosmopol.

Et spildt potentiale

De gamle gulerodsskræller og andet godt i de grønne affaldsposer rummer en masse potentiale. 

Madaffald, der bliver indsamlet i Københavns Kommune, bliver kørt til Solrød Biogasanlæg,  hvor det bliver omdannet til biogas, som blandt andet kan bruges til at lave el, varme, bygas og brændstof.

Derfor er der meget at hente ved, at københavnerne bliver bedre til at sortere madaffald, lyder det fra Line Barfod.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Teknik- og Miljøborgmester i Københavns Kommune, Line Barfod (EL), håber på, at kommunens tiltag vil øge københavnernes opmærksomhed på affaldssorteringen.
Teknik- og Miljøborgmester i Københavns Kommune, Line Barfod (EL), håber på, at kommunens tiltag vil øge københavnernes opmærksomhed på affaldssorteringen.
Foto: Niels Knuth/TV 2 Kosmopol

- Vi skal op at sortere mindst 73 procent af vores madaffald, for at vi kan udnytte al den energi, der er i madaffaldet, forklarer hun til TV 2 Kosmopol, og fortsætter: 

- Så kan det blive til biogas, som vi kan bruge i stedet for at importere fossil gas andre steder fra eller hive det op af Nordsøen. 

Line Barfod har en politisk målsætning om, at der skal sorteres 39.000 ton madaffald i Københavns Kommune i 2024. Det er en væsentligt stigning fra 14.500 ton i 2022.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Affaldssortering i Københavns Kommune

- I 2022 indsamlede københavnerne 14.500 ton madaffald, hvilket er 500 ton mindre end i 2021. De 14.500 ton giver 1,25 mio. kubikmeter oprenset biogas.

- Energien i 14.500 ton madaffald svarer til 4,8 millioner varme brusebade af fem minutters varighed.

Nye sække og holdere skal holde københavnerne i ørerne

For at få flere af de københavnske borgere til at affaldssortere, lancerer kommunen nu en række initiativer.

For det første kan man som borger nu hente en gratis ny holder til køkkenet, som kan holde poser til madaffald og restaffald samtidig. Så behøver den grønne spand til madaffald ikke længere at stå under vasken eller på køkkenbordet. 

De grønne affaldssække vil over de kommende måneder blive forbedret, og så er det muligt som boligforening at søge om at være med i en pulje, hvor beboerne får tilskud til et sorteringssystem til køkkenet, ligesom foreningen vil kunne få hjælp til at indrette deres affaldsrum.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Sådan ser den nye holder til affaldssækkene ud. Den kan hentes gratis for københavnske borgere på flere biblioteker og genbrugsstationer, samt bestilles på www.affald.kk.dk.
Sådan ser den nye holder til affaldssækkene ud. Den kan hentes gratis for københavnske borgere på flere biblioteker og genbrugsstationer, samt bestilles på www.affald.kk.dk.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

Alle tiltagene kan findes på kommunens hjemmeside, hvor man også kan læse en ny sorteringsguide, et katalog med indretningstips, og om hvor man kan skaffe de nye holdere og affaldsposer. Derudover er der en affaldsberegner, der udregner, hvor mange varme brusebade, det sorterede madaffald kan omdannes til.  

Ifølge Anne-Mette Greve Næsager, der er souschef i Afdelingen for Klima og Byudvikling under Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, skal de nye tiltag være med til at vende københavnernes faldende sorteringsvaner, som kan skyldes flere ting.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Anne-Mette Greve Næsager er souschef i Afdelingen for Klima og Byudvikling under Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.
Anne-Mette Greve Næsager er souschef i Afdelingen for Klima og Byudvikling under Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune.
Foto: Niels Knuth/TV 2 Kosmopol

-  Det handler blandt andet om manglende viden. For eksempel hvis du ikke ved, at dit kaffefilter og dine kyllingerester må ryge med i madaffaldsspanden, forklarer hun til TV 2 Kosmopol og fortsætter:

- Det kan også være, at du flytter, og at du får brudt de gode vaner, eller ikke får indrettet dit køkken ordentligt, så madaffaldsspanden kommer til at stå centralt nok. 

quote Der ligger en stor opgave forude.

Line Barfoed, Teknik- og Miljøborgmester i Københavns Kommune, EL

Line Barfoed erkender, at målsætningen om en mere end dobbelt så stor mængde korrekt sorteret madaffald allerede næste år er højt sat, men hun håber, at et større fokus på sortering og energipotentialet i madaffaldet kan rykke ved københavnerne.

- Det er klart, der er et stykke vej endnu, når vi kun sorterer 28 procent madaffald. Der ligger en stor opgave forude med, at vi alle sammen skal blive bedre til at huske, at madaffald skal i den grønne pose, fortæller hun og fortsætter:

- Jeg har i hvert fald taget med, at hvis vi hver uge hjemme hos mig går ned med to fyldte poser madaffald, er det cirka 62 varme bade på et år, vi skaber energi til. 

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_


Vis mere
rasmus højlund

Højlund-hattrick gør hjembyen høj:
”Han er den nye Haaland”

Nordlys

Vi nærmer os norske tilstande:
Nordlyset rammer igen - få forklaringen her

Vis mere