Otte meter under overfladen på Amager: Underjordisk bassin skal redde øen fra fremtidens oversvømmelser

Den seneste klimarapport fra FN peger på vådere og vildere vejr. Alene i København bruger det kommunale forsyningsselskab 13 milliarder kroner på skybrudssikring de kommende år.

Otte meter under Amagers overflade ligger et gigantisk spildevandsbassin.

Normalt er der lukket for offentligheden, men TV 2 Kosmopol har spurgt pænt, og Hofor – der er en forkortelse for Hovedstadsområdets Forsyningsselskab – som håndterer spildevand og bassinerne her, har givet os lov til at snuse lidt rundt.

De har dog sendt sektionslederen Johnny Pedersen med os ned under jorden til bassinet, som han nærmest stolt viser frem. Det kan rumme 6.500 kubikmeter vand, siger han.

- Og til sammenligning bruger en familie, der fråser lidt med vandet, cirka 100 kubikmetervand om året, siger Johnny Pedersen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Johnny Pedersen på vej ned i det underjordiske bassin.
Johnny Pedersen på vej ned i det underjordiske bassin.
Foto: TV 2 Kosmopol

Bassinet er et af i alt 20, som ligger gemt under jorden i København.

- De tjener det her formål, at vi holder vandet tilbage, indtil der er plads i kloakken igen, så vi kan undgå, at ledningerne bliver så fyldte, at vi får kloakvand i gaderne, siger Johnny Pedersen.

Og vigtigst af alt: Vandbassinet her er en del af Københavns skybrudssikring.

quote Der vil komme mere ekstremt vejr som følge af klimaforandringerne. I Danmark kan vi se frem til meget mere nedbør

Adrian Lema, chef for Nationalt Center for Klimaforskning

FN-rapport tegner dystert billede

Her samles nemlig en del af det overskydende spildevand der opstår under skybrud, og det er derfor med til at vi forhåbentlig undgå oversvømmelser som dem under skybruddet den 2. juli i 2011.

Her faldt der midt i København hele 135,4 millimeter regn, som var den største mængde regn på et døgn i 57 år. Skybruddet medførte enorme oversvømmelser og forsikringsskader for milliarder.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

skybrud, under jorden

Sidste år konkluderede en ny vejrmodel, at menneskeskabte temperaturstigninger fordoblede risikoen for det historiske skybrud den 2. juli 2011 og sandsynligvis øgede den intensitet, det havde.

Og ifølge FN's seneste klimarapport, som blev offentliggjort i mandags, ser fremtidens vejr vådere og vildere ud.

- Der vil komme mere ekstremt vejr som følge af klimaforandringerne. I Danmark kan vi se frem til meget mere nedbør på årsbasis, som særligt vil falde om vinteren. Vi vil få meget mere regn om vinteren, siger Adrian Lema, der er chef for Nationalt Center for Klimaforskning ved Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

- Om sommeren vil vi ikke se mere regn, men når det så falder, så vil det komme som meget kraftigere skybrud, siger han.

Spildevandsbassiner og grønne områder, hvor jorden kan optage store mængder vand, kommer derfor til at spille en afgørende rolle i kampen mod oversvømmelser i fremtiden.

Er vi forberedt godt nok?

- Vi kommer aldrig til at være forberedt godt nok nogle som helst steder i verden, for det udvikler sig meget hastigt. Men der bliver gjort en masse. Hvis vi skal se på de løsninger, der er forskellige steder, så behøver vi ikke at se så langt ud i verden. Vi kan se mod de danske kommuner, hvor nogle eksperimenterer med kloaksystemer, andre med vandveje, og så er der masser af andre, der eksperimenterer med bassiner og grønne områder og naturbaserede løsninger, siger Adrian Lema.

13 milliarders skybrudssikring på tegnebrættet i København

Hofor har alene i København lige nu planer om skybrudssikring for godt 13 milliarder kroner, og projekterne skal efter planen være færdige omkring 2035.

- Uden at være selvfed, så synes jeg, vi er godt med, siger Johnny Pedersen fra Hofor.

Men forsyningsselskabet er også opmærksomme på fremtidens dystre vejrudsigter.

- Som intensiteten vokser på regn, så er vi nødt til at gøre noget mere og hele tiden se på, hvordan vi sikrer os, siger Johnny Pedersen.

Og de våde vintre er allerede en realitet. Januar i år blev officielt den vådeste af sin slags nogensinde.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik