Indkomstskatten falder. Der skal flere voksne i skoleklasserne. Og gratis søndagsparkering skal være slut.
Det er nogle af de tiltag i budgetaftalen, som et bredt flertal på Københavns Rådhus, netop er blevet enige om.
Aftalen er indgået af samtlige partier - bortset fra De Konservative og Alternativet.
Med budgetaftalen har aftalepartierne i alt prioriteret 1,25 milliarder kroner til serviceområdet.
394 millioner kroner går til børneområdet, 511 millioner kroner til socialområdet, mens 138 millioner kroner lander hos sundheds- og omsorgsområdet.
Se otte nedslag i aftalen her.
Skat
For tredje år i træk sænker et flertal på Københavns Rådhus indkomstskatten i Københavns Kommune - denne gang med med 0,1 procentpoint.
SF står, som det eneste af aftalepartierne, uden for denne del af aftalen.
Reducering af CO2-udledning
Parterne er enige om at investere 450 millioner kroner i at fremme Carbon Capture i byen. Med andre ord investerer kommunen i teknologi, der kan indfange CO2.
Ifølge Københavns Kommune kan det være med til at reducere CO2-udledningen i København med op mod 900.000 tons CO2 om året.
Parkering og stigning i pristakster
For at mindske udefrakommende trængsel i København er parterne enige om at afsætte midler til at justere betalingszonerne.
Den nuværende zoneinddeling forbliver, mens taksten i grøn zone hæves til taksten i rød zone, taksten i blå zone hæves til taksten i grøn zone og taksten i gul zone hæves til taksten i blå zone.
Stigningen betyder eksempelvis, at prisen i grøn zone stiger fra de nuværende 25 kroner i timen til i fremtiden at koste 43 kroner i timen, hvilket svarer til den nuværende røde takst. Det er en prisstigning på 72 procent.
Ligeledes er det slut med gratis søndagsparkering. Fra 2025 vil beboerlicenser for elbiler udgøre 1.200 kroner årligt, og taksten for benzinbiler med laveste brændstofforbrug vil udgøre 1.800 kroner årligt fremadrettet.
Parterne er enige om, at de 2.100 nye kommunale parkeringspladser, der tilvejebringes ved leje, gør det muligt at nedlægge op til 525 parkeringspladser i gadeplan.
Stort løft til folkeskolen
Folkeskoleområdet får et løft med 156 millioner kroner næste år, hvilket blandt andet skal medføre to-voksenordning i børnehave- og 1. klasse, overgangspædagoger og ekstra kræfter til ledelse.
En del af pengene skal også gå til at øge personalets kompetencer på både dagtilbuds- og skoleområdet.
Flere dagtilbud risikerer lukning
Selvom partierne bag den nye budgetaftale for Københavns Kommune har afsat penge til at opretholde dagtilbudskapaciteten de næste to år, så skal der skæres på kapaciteten.
Partierne har nemlig forpligtiget sig på at nedjustere den overskydende kapacitet på dagtilbudsområdet inden udgangen af 2026.
Vil nedbringe ventelister til botilbud
For at nedbringe ventelisten på botilbudsområdet er parterne enige om at afsætte midler til køb af pladser til borgere med sindslidelse, handicap og udsatte voksne.
Parterne er enige om fremadrettet at afsætte midler til køb af pladser, så længe Københavns Kommune ikke selv råder over tilstrækkelig kapacitet.
Ny park i hjertet af hovedstaden rykker et skridt nærmere
Drømmen om en stor bypark i Vesterbro Passage er med dagens budgetaftale rykket et skridt nærmere. Partierne bag aftalen har nemlig afsat 13 millioner kroner til at gennemføre midlertidige byrumsforsøg på den strækning af Vesterbrogade, der ligger mellem Bernstorffsgade og H. C. Andersens Boulevard.
Natteværter fortsætter i 2025
Også i 2025 vil man kunne møde såkaldte natteværter til det københavnske natteliv.
Af aftaleteksten fremgår det, at partierne er enige om at afsætte 2,3 millioner kroner til formålet.
De såkaldte natteværter befinder sig i nattelivet hver torsdag, fredag og lørdag nat for at passe på byen, gæsterne og naboerne i løbet af natten.