Planen er ændret: Sådan skal Fisketorvet se ud

Ejerne af Fisketorvet havde en storstilet plan for ombygningen af centret. Den plan er nedskaleret en smule, og bygherren har også helt nye idéer på tegnebrættet.

Åbne facader, boliger og en ny, grøn plads foran metroen.

Det er de overordnede punkter i den nye plan, som bygherren Unibail-Rodamco-Westfield har for det 23 år gamle shoppingcenter Fisketorvet.

Den oprindelige plan for ombygningen af Fisketorvet blev præsenteret i 2018, og det var egentlig meningen, at ombygningen skulle være færdig i 2024. 

Det skriver Magasinet KBH.

Men bygherren valgte i stedet at ændre planen, og derfor skulle Teknik- og Miljøudvalget i Københavns Kommune mandag eftermiddag tage stilling til, om den nye lokalplan kunne sendes i offentlig høring.

Et flertal vedtog at sende planen i høring, oplyser SF's medlem af udvalget, Astrid Aller, til TV 2 Kosmopol. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Fisketorvet set oppefra. Den hvide streg illustrerer, hvor langt byggeriet kommer til at gå ud fra den oprindelige bygning.
Fisketorvet set oppefra. Den hvide streg illustrerer, hvor langt byggeriet kommer til at gå ud fra den oprindelige bygning.
Foto: Københavns Kommune

I det nye forslag reduceres omfanget af nybyggeriet fra cirka 70.000 kvadratmeter til cirka 43.000 kvadratmeter.

Med ændringerne af projektet bliver der en åben forplads til Havneholmen metrostation, som står til at være færdig i 2024. Dermed er halvtaget over metrostationen, som var i den oprindelige plan, blevet droppet.

(Artiklen fortsætter efter boksen.)

Spørg Os - Formular

_

På den nye forplads skal der anlægges betonfliser, chaussésten og plantebede samt plantes 121 nye træer og opføres 200 nye cykelparkeringspladser. Fra forpladsen skal der samtidig etableres en ny indgang til Fisketorvet i en bygning på to etager.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Illustration af den nye metroforplads.
Illustration af den nye metroforplads.
Foto: Schmidt Hammer Lassen

I stueetagerne skal der indrettes ”udadvendte funktioner”, som vil ligge i en overdækket kolonnade i niveau med Dybbølsbro. På den måde åbnes Fisketorvets facader mere op, og samtidig vil nybyggerierne skjule Fisketorvets nuværende bilramper og en varegård langs Kalvebod Brygge.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Fisketorvet set fra Carsten Niebuhrs Gade. Her kan man se illustrationen af den nye kolonnade eller søjlegang, som skal åbne facaderne mere op.
Fisketorvet set fra Carsten Niebuhrs Gade. Her kan man se illustrationen af den nye kolonnade eller søjlegang, som skal åbne facaderne mere op.
Foto: Schmidt Hammer Lassen

Ved centrets sydvestlige hjørne skal der ifølge den nye plan opføres en bebyggelse, der er cirka 40 meter høj med trapper ned til begge sider – og denne bebyggelse kan rumme op til 9.300 kvadratmeter boliger eller erhverv. 

Her er stueetagen også reserveret til ”udadvendte funktioner” som for eksempel caféer.

Som i den oprindelige plan skal der også opføres 42 meter høje erhvervsbygninger både mod forpladsen og Kalvebod Brygge, hvilket svarer til højden på Trafiktårnet og er lidt lavere end den højeste kontorbygning på Havneholmen.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Bygningerne ved Fisketorvet bliver højere, men her skal søjlegange også åbne facaderne mere op i stueplan.
Bygningerne ved Fisketorvet bliver højere, men her skal søjlegange også åbne facaderne mere op i stueplan.
Foto: Schmidt Hammer Lassen

Vesterbro Lokaludvalg er allerede blevet hørt til den nye lokalplan, og de siger ikke nej til den, men vil gerne opfordre til en række tiltag.

- Det er ikke den mest problematiske lokalplan, vi har siddet med, men vi har nogle ønsker, siger forperson for Vesterbro Lokaludvalg, Thomas Egholm, til TV 2 Kosmopol. 

Lokaludvalget største bekymringspunkt er, om der er plads nok til de mange cykler, der dagligt vil lægge vejen forbi Havneholmen metrostation, når den åbner. Og selvom det ikke er Fisketorvet, der har bygget metrostationen, så mener Thomas Egholm, at Fisketorvet lige så godt kan få noget ud af de mange cyklister.

- Der er allerede tænkt lidt cykelparkering ind, men vi er bekymrede for, at det ikke er nok, siger han.

Flere vandaktiviteter

Derudover håber lokaludvalget, at Fisketorvet vil tænke på bylivet og give plads til restauranter til de mange hotelgæster i området eller vandaktiviteter til borgerne.

- Dengang Fisketorvet blev bygget, lå det udenfor byen. Nu er det blevet en del af byen, og derfor er det vigtigt at tænke de lokale behov ind. Der kommer en udvidelse af havnebadet, så man kan godt tænke mere vandaktivitet ind, og så er der enormt mange hotelgæster, som skal have noget at spise, siger han.

Og de lokale behov bør også tænkes ind, hvis der bygges nye boliger. For selvom børnetallet er faldende i disse år, mener Thomas Egholm, at der i fremtiden vil blive behov for flere daginstitutioner, og det bør politikerne på rådhuset allerede nu have med i overvejelserne, mener han.

Tidligere var lokaludvalget også bekymret for, om Fisketorvet ville trække for meget handel fra de lokale butikker på Vesterbro, men den nye lokalplan lægger ikke op til så meget udbygning af detailhandelen, som lokaludvalget havde frygtet.

Detailbutikkerne udvides således kun med 5.000 kvadratmeter, hvilket svarer til knap 13 procent af Fisketorvets detailbutikker, som det ser ud i dag.

Et nyt madunivers

Fisketorvet er allerede i gang med noget af ombygningen fra den nuværende lokalplan, og lige nu arbejdes der på Fisketorvets nye madunivers på hjørnet ud mod havnebadet. Hele det tidligere restaurantområde vil blive erstattet af et nyt spiseområde på 6.500 kvadratmeter fordelt på fire etager, som vil få store vinduespartier ud mod Kalvebod Brygge.

På toppen vil en 500 kvadratmeter stor tagterasse blive anlagt, og her bliver der både plads til et legeområde for børn og en vinbar for de voksne. De øvrige etager vil indeholde henholdsvis restauranter, kendte fastfood-kæder og street food. 

På mødet i Teknik- og Miljøudvalget mandag eftermiddag fremsatte Venstre og SF forslag om at justere ned i højden ud mod Havneholmen for at give bedre forhold for udearealerne. Men det blev stemt ned. 

Restauranterne
Foto: Fisketorvet

Spørg Os - Afstemning

_