Pludselig var der havtorn overalt: Verdens madanmeldere siger farvel til Noma

Den berømte restaurant har påvirket den globale madscene. Læs her, hvordan verdens madanmeldere siger farvel Noma.

Det er ikke kun i København, at den berømte restaurant har sat sine spor. 

Noma er et verdensomspændende fænomen. 

Derfor var det også i et interview med The New York Times, at medejeren og køkkenchefen, René Redzepi, kunne fortælle, at Nomas gastronomiske eventyr snart slutter efter to årtier. 

Derefter er nyheden rullet gennem hele verdens medier som en lavine. 

"Världsberömd Köpenhamnskrog stänger (Verdensberømt københavnerspisested lukker, red.)", skriver den svenske avis Göteborg Posten. 

"Noma, considerado uno de los mejores restaurantes del mundo, cierra sus puertas en 2024 (Noma, der betragtes som en af ​​de bedste restauranter i verden, lukker dørene i 2024, red.)", skriver den spanske avis El Pais

"Nhà hàng sang trọng hàng đầu thế giới sẽ đóng cửa (Verdens bedste luksusrestaurant lukker, red.), skriver det vietnamesiske medie VNExpress

En række af verdens madanmeldere har desuden sagt deres sidste farvel til den legendariske restaurant. 

Læs, hvad de skriver om Noma, nedenfor. 

The New York Times: Satte sit præg på New York

"Før jeg kom til Noma, kom Noma til mig," skriver den amerikanske restaurantanmelder Pete Wells fra The New York Times i sin klumme om den danske restaurants eftermæle

Han besøgte Noma for første gang i 2018, men restaurantens gastronomiske univers var længe før kommet til New York, fortæller han. 

Han så det overalt. 

I havtornen, der pludselig dukkede op i cocktails og på osteborde. I det brændte hø, der parfumerede ingredienserne i de retter, han bestilte. Og i det rustikke keramik, der stille og roligt begyndte at erstatte den ellers fine franske porcelæn. 

quote Det bliver nok ikke lettere at få bord der de sidste sæsoner

Mathias Steinbru, norsk restaurantanmelder hos Godt

Disse - og andre Noma-ismer, som han kalder det - begyndte at dukke op i New York efter 2010, da Noma for første gang blev kåret som verdens bedste restaurant. 

"Jeg tror ikke, at nogen anden restaurant har fundet på så mange idéer, der er blevet stjålet af så mange andre restauranter i så mange andre byer så hurtigt," skriver Pete Wells. 

Godt: Et naturligt skridt

Den norske restaurantanmelder Mathias Steinbru fra Norges største madmedie, Godt, er ikke overrasket over Nomas udmelding. 

Restauranten har opnået sine mål, mener han. Beslutningen virker som en del af en naturlig række efter tre michelinstjerner og flere kåringer som verdens bedste restaurant. 

- Noma bliver stående i historien som en af de vigtigste restauranter og bliver ikke en mindre kult-restaurant efter dette. Det er på mange måder en bevægelse, som har spredt sig rundt i hele verden, siger Mathias Steinbru til mediet:

- At de skal fortsætte missionen som en omrejsende pop-up-restaurant virker som en naturlig øvelse. Det bliver nok ikke lettere at få bord der de sidste sæsoner. 

Ifølge Mathias Steinbru går René Redzepi i høj grad i fodsporene på den spanske kok Ferran Adrià, der havde "sin tids vigtigste restaurant", El Bulli, der lukkede i 2011 for at starte et center, der skulle undersøge, hvad madlavning og kreativitet egentlig er. 

Eater: Jeg var aldrig taget på Noma alligevel

Den amerikanske journalist Jaya Saxena har ikke tænkt sig at sørge over tabet af Noma. 

Det skriver hun i en klumme til Eater, et amerikansk mad-medie. 

Hun havde alligevel aldrig tænkt sig at besøge den. Og det mener hun heller ikke, at læseren nok havde. 

Det er der tre årsager til, skriver hun. 

Noma ligger i København, som er langt fra USA. Det er utrolig svært at få en reservation - i 2012 forsøgte 20.000 mennesker om dagen at få et bord på restauranten med blot 40 siddepladser. Og så er det en dyr fornøjelse med en pris på omkring 5.500 kroner for mad og vin. 

Vi er også nået til et punkt, hvor man ikke længere behøver at besøge Noma for at opleve Noma, mener hun. 

"Jeg er glad for, at Noma eksisterede, for nu kan jeg høste frugterne af de hundredvis af kokke, der er inspireret af Noma," skriver Jaya Saxena:

"Men jeg er ikke ked af, at muligheden for at spise rensdyrhjernegelé, mens jeg bekymrer mig om, om jeg nu er for højlydt og ødelægger den næsten hellige oplevelse for de andre gæster, er ved at passere."

NOS: Det var hyperlokal mad

Ifølge den hollandske TV-station NOS har flere hollandske kokke gennem de seneste år lavet lignende manøvrer som Noma. 

Den hollandske køkkenchef og TV-personlighed Ron Blaauw lukkede eksempelvis sin tostjernede michelinrestaurant i 2013 for at åbne en mere tilgængelig forretning. 

- Hvis man har haft lige så stor indflydelse som Noma, skal man på et vist tidspunkt tænke: Vil vi fortsætte på denne måde?, siger restaurantanmelderen Hirske Versprille til NOS. 

Ifølge Hirske Versprille har Noma skabt en madoplevelse baseret på stedet og tidspunktet på året. Det er "hyperlokal mad", lyder det. 

- Jeg tror, at det er langt den mest indflydelsesrige restaurant i dette århundrede, lige fra deres filosofi og måde at arbejde på til den måde, deres tallerkener ser ud på, siger hun til mediet. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik