Politiker er harm over dom til Lauritz' overfaldsmand - vil have minister på banen

Venstres Morten Dahlin er utilfreds med den straf, en 19-årig overfaldsmand har fået for at slå, sparke og hoppe på 20-årige Lauritz Lindboe Wind. Han vil have justitsministeren ind i sagen.

Tirsdag fik den ene af Lauritz Lindboe Winds overfaldsmænd sin dom for at have overfaldet den 20-årige dreng fra Holte en sen aften i Gothersgade i København tilbage i februar i år.

Dommen lød på seks måneders ubetinget fængsel for umotiveret at have overfaldet Lauritz Lindboe Wind med knytnæveslag og spark, kaste ham ud på vejbanen foran kørende biler og hoppe på hans hoved.

Nu har dommen givet genlyd på Christiansborg.

Her er Venstres Morten Dahlin, der er medlem af Retsudvalget, meget forundret over strafudmålingen. Den er ikke hård nok, mener han. 

- Hvis man umotiveret overfalder en ung mand, hopper på hans hoved, smider ham bevidstløs ud på kørebanen, så skal man have meget længere tid end seks måneder, siger Morten Dahlin til TV 2 Lorry.

Vil hive fat i justitsministeren

Venstre vil nu stille spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup (S) om sagen. 

- Jeg håber, vi kan få en erkendelse fra regeringen om, at voldsomme overfald som det her skal føre til hårdere straffe. Vi skal som samfund sende et signal om, at når man begår noget, der er så bestialsk, så skal det have en konsekvens, forklarer Morten Dahlin.

Men er der ikke en fare for, at det bliver sværere at resocalisere sig i samfundet, og man falder tilbage i den kriminelle verden, hvis man får en længere straf?

- Den danske retspolitik går på to ben. Den ene er straf, og den anden er resocialisering. Det skal ikke fjernes. Men vi skal være ærlige at sige, at når man begår så groft et overfald, og man får så mild en straf, så er det, fordi retssystemet tænker mere på gerningsmanden end på offeret, siger Morten Dahlin.

- Glad for at det er overstået

Også Lauritz' mor, Karina Wind er utilfreds med dommen. Hun mener ikke, at domstolene udnytter de strafferammer, der er på tre og seks år for henholdsvis vold og grov vold.

- Jeg mener, han skulle have en straf på tre år, for så vil det have en præventiv effekt, der forhindrer andre i at blive voldforbrydere, siger hun.

Dommen kan ankes, men det er ikke noget Lauritz ønsker, selvom han også mener, straffen er for mild.

- Jeg er glad for, at det er overstået, og jeg kan slappe af igen, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsministeren til TV 2 Lorry, men Venstre-politikeren Morten Dahlin ser frem til at få besvaret hans spørgsmål fra Nick Hækkerup.

- Jeg har bedt ministeren forholde sig til den korte straf, som den skyldige har fået. Afhængig af hans svar skal vi se, om vi følger op, for vi skal have kigget på det her, afslutter han.

En overfaldsmand mangler stadig sin straf

Til Folketingets åbning i oktober foreslog statsminister Mette Frederiksen (S) i sin tale, at personer, som begår vold og får en dom, udelukkes fra nattelivet i op til to år. Hun gik ikke i detaljer med, hvordan loven i givet fald skulle udformes.

Forslaget kom netop, efter Lauritz og hans mor stod frem og fortalte om overfaldet, og de konsekvenser det havde for Lauritz, da han var del af en uhyggelig statistik af folk, der er blevet udsat for umotiveret vold i nattelivet.

To mænd, en på 18 år og en på 19 år, er kendt skyldige i overfaldet på Lauritz. 

Det er kun den 19-årige, der har fået sin straf, da der mangler oplysninger om den 18-åriges personlige forhold for at kunne give ham en straf.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik