Politisk kommentator efter historisk aftale: Hæstorp betaler høj pris for blåt samarbejde

Den netop offentliggjorte budgetaftale er en kæmpe sejr for Københavns overborgmester, Sophie Hæstorp (S). Men samtidig betyder den, at hun fremover vil være dybt afhængig af de borgerlige partier, lyder det fra politisk kommentator.

Tirsdag var en glædens dag for overborgmester i København Sophie Hæstorp (S), da en budgetaftale for både 2024 og 2025 kunne offentliggøres flere måneder før de egentlige budgetforhandlinger.

quote Der er helt sikkert noget payback fra sidste år.

Robert Klemmensen, professor, Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet

Men det er ikke en gratis omgang, når den socialdemokratiske borgmester vælger de borgerlige partier som sine samarbejdspartnere.

Socialdemokratiet har indgået en principaftale om budgetterne for de næste to år sammen med SF, Det Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Det er partierne enige om:

Med den aftale, der er indgået, ligger der ikke et færdigt budget for hovedstaden endnu - langt fra. Men partierne i aftalen sætter alligevel ord på, den retning, udviklingen i København kommer til at få i både 2024 og 2025. Det gælder blandt andet:

- Mere metro.

- Flere parkeringspladser.

- Bedre cykelforbindelser.

- Lavere skat.

- Opprioritering af ældres vilkår.

Sejr til de borgerlige

Enhedslisten og Alternativet er som de eneste ikke en del af budgetaftalen, og det må Sophie Hæstorp (S) betale en høj pris for. Sådan lyder det fra politisk kommentator Pia Allerslev, som er tidligere borgmester i København for Venstre.

- Aftalen med de borgerlige partier har kostet hende chancen for at blive overborgmester næste gang uden de borgerliges stemmer. Hun har mistet muligheden for Enhedslistens og Alternativets opbakning, siger Pia Allerslev.

Hun mener, at aftalen både bunder i, hvad hun kalder et meget imponerende arbejde fra Sophie Hæstorps side, men også et flot, politisk stykke håndværk fra de borgerlige partier, som nu er lykkedes at få smidt en kile ind mellem de røde partier.

- De borgerlige har stille og roligt spillet på to heste. De har sørget for at have et godt samarbejde med Enhedslisten og overholdt deres aftaler, men samtidig har de også givet udtryk over for Sophie Hæstorp, at de var åbne over for et samarbejde, siger Pia Allerslev.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Pia Allerslev mener at principaftalen vidner om flot arbejde af Sophie Hæstorp og de borgerlige partier.
Pia Allerslev mener at principaftalen vidner om flot arbejde af Sophie Hæstorp og de borgerlige partier.
Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Tid til payback

Socialdemokratiet var ikke med, da politikerne sidste år fastlagde budgetaftalen for 2023, og det var et stort nederlag for Sophie Hæstorp. Ifølge professor Robert Klemmensen fra Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet er det også langt fra tilfældigt, at Enhedslisten i år er holdt ude i kulden.

- Der er helt sikkert noget payback fra sidste år, siger han.

Om aftalen for 2024 og 2025, der blandt andet indeholder flere parkeringspladser og lavere skat, bliver en realitet, er dog endnu usikkert, minder professoren om.

- Det er jo sådan med aftaler, at de er kun dét, indtil de bliver vedtaget. Nu må vi se, om de holder to år ud, siger han.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Robert Klemmensen mener, at der er tale om payback fra sidste års budgetaftale, når Socialdemokratiet agter at holde Enhedslistens udenfor aftalerne.
Robert Klemmensen mener, at der er tale om payback fra sidste års budgetaftale, når Socialdemokratiet agter at holde Enhedslistens udenfor aftalerne.
Foto: TV 2 Lorry/Morten Raarup

Lynetteholmen springende punkt

Robert Klemmensen er spændt på at se, hvordan Enhedslisten reagerer på aftalen.

- Den klassiske retorik ville være at gå efter skattelettelser, men der er tale om en størrelse, som Enhedslisten selv var med til at indgå sidste år. Det var der ikke mange, der havde forventet, fortæller han og fortsætter:

- Sophie Hæstorp har fået isoleret Enhedslisten og i nogen udstrækning Alternativet. Og uanset om vi kan lide at sige det eller ej, så skal der penge til at realisere politiske ideologier, og lige nu står Enhedslisten udenfor. Når de ikke kan gå efter skattelettelser, så kan man forestille sig, at det kommer til at handle om Lynetteholmen, siger Robert Klemmensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik