Et rugbrødsbudget snarere end en gavebod, og en aftale med markante, socialdemokratiske indrømmelser.
Men dog en aftale, der meget vel kan vise sig at redde overborgmester Sophie Hæstorp Andersens (S) politiske liv.
Sådan lyder analysen fra Pia Allerslev, der har en fortid som fagborgmester i Københavns Kommune for Venstre, men i dag blandt andet gør sig som politisk kommentator for TV 2 Kosmopol.
Onsdagens budgetaftale, som syv af Rådhusets ni partier står bag, sætter igen Socialdemokratiet for bordenden, mens Enhedslisten og Alternativet i modsætning til sidste år er sat uden for.
- Det er et bredt forlig, hvilket der ikke altid er tradition for i København, men også en aftale med relativt store borgerlige fingeraftryk og socialdemokratiske indrømmelser. Det er tydeligt, at Sophie Hæstorp Andersen har været villig til at strække sig relativt langt for at sikre, at hun kunne stå i spidsen for budgetaftalen, siger Pia Allerslev til TV 2 Kosmopol.
Hun hæfter sig særligt ved den ganske lille skattelettelse på 0,1 procentpoint til næste år – og yderligere 0,1 procentpoint året efter – som er løbet med mange af overskrifterne i kølvandet på aftalen.
- Skattelettelser er meget symbolske, især når man er socialdemokrat. Selv om den ikke er specielt mærkbar for borgerne i København, så er det en ideologisk sejr for de borgerlige og særligt Venstre, siger Pia Allerslev.
Hun peger desuden på tiltag som 433 nye parkeringspladser samt investering i tiltag for højt begavede elever i folkeskolen som fingeraftryk fra partier til højre for midten.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Overblik: Her er de vigtigste punkter i Københavns nye budget
Politisk førstehjælp til overborgmesteren
Overordnet set er der dog tale om et forlig, hvor aftalepartierne både har fået og afgivet, understreger Pia Allerslev. Netop dette har været bydende nødvendigt for overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.
Siden sidste års budgetchok, hvor Socialdemokratiet sammen med SF blev sat uden for indflydelse i et Enhedslisten-ledet forlig, har overborgmesteren været under pres.
Flere anonyme kilder i partiet talte dette forår om modløshed og apati i gruppen, mens blandt andet Weekendavisen skrev, at der internt i partiet var stærke ønsker om en ny spidskandidat til kommunalvalget i 2025.
Men med onsdagens aftale viser Sophie Hæstorp Andersen, at hun faktisk kan træde i kraft som leder og som et naturligt centrum, når de store beslutninger på Rådhuset skal tages, lyder det.
- Sophie Hæstorp Andersen har formentlig reddet sit politiske liv ved først at lave en flerårig budgetkreds og lande dette budget. Nu kan hun trække vejret for en stund, siger Pia Allerslev.
Der er dog et men:
- Jeg hører også fra kilder på Rådhuset, at det ikke er en meget stærk og bombastisk overborgmester, der har siddet for bordenden ved aftalen her. Det siges, at det er de andre partier – her mener jeg Radikale Venstre, SF og Venstre – der har trukket meget af læsset og ført an i forhandlingerne.
- Og det er måske meget godt for samarbejdsklimaet på Københavns Rådhus. Men ikke nødvendigvis for Sophie Hæstorp Andersens interne overlevelse i Socialdemokratiet, hvor der har været tradition for overborgmestre med en mere kontant og hård forhandlingsstil. Men for nu skyldes hun ros for at have lavet en ganske bred aftale, som er kommet hurtigt og roligt i stand, siger Pia Allerslev.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
En aftale med tykke streger
Uden for aftalen står Alternativet sammen med Borgerrepræsentationens største parti, Enhedslisten.
Mens det ikke er en katastrofe for Enhedslisten at være sat uden for aftalen, så betyder onsdagens forlig, at eventuelle drømme om en overborgmesterpost til eksempelvis Line Barfod (EL) har lidt et knæk.
- Der er trukket meget tykke streger ved det budget, der gør, at Enhedslisten vil få meget svært ved at bringe sig selv i spil igen som et overborgmesterparti, sådan som man ellers fantaserede om sidste år, da de stod i spidsen for budgetaftalen, siger Pia Allerslev.
Hun pointerer dog, at Enhedslisten heller ikke er blevet ”straffet” af aftalepartierne, sådan som det ellers tidligere er set på Københavns Rådhus. Med straffet menes, at et budgetflertal bevidst vælger at underprioritere et partis ressortområder – i Enhedslistens tilfælde teknik- og miljø samt socialområdet.
- Tværtimod er det interessant at se, hvor meget socialområdet fylder i aftalen trods Enhedslistens fravær. Det er prioriteret ganske højt, og det kan Enhedslisten nok blandt andet takke Radikale Venstres Mia Nyegaard for, da hun selv er tidligere socialborgmester og fortsat har et bankende hjerte for det område, vurderer Pia Allerslev.
Bag årets budgetaftale i København står det såkaldte Lynetteholm-flertal bestående af de partier, der bakker op om opførelsen af den kunstige halvø. Denne udgøres af Socialdemokratiet, Konservative, SF, Radikale Venstre, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.