Det gamle værtshus, Café Fuglereden, der ligger på Provstevej i det københavnske Nordvestkvarter, er reddet.
Det har et enstemmigt Teknik- og Miljøudvalg i Københavns Kommune mandag besluttet.
Bygningen, som værtshuset ligger i, har været nedrivningstruet siden april. Ejeren af bygningen ønsker nemlig at rive bygningen ned og i stedet at bygge 40 ungdomsboliger.
Men det kræver en dispensation fra lokalplanen - og den har politikerne netop besluttet ikke at give ejeren. Dermed er Fuglereden reddet for nu, og der kan fortsat fosse fadøl ud af hanerne til stedets tørstige gæster.
Det er noget af det dejligste, der er sket i mit liv. Det kan ikke beskrives.
Bygningen er ifølge Københavns Museum opført i 1886 og er et af de få tilbageværende huse fra Utterslev Mark-tiden med dets meget karakteristiske hjørnetårn. Museet har registreret bygningen som "middel bevaringsværdi".
Siden 1923 er der blevet drevet restaurant i bygningens stueetage.
- Noget af det dejligste, der er sket i mit liv
Dennis Batak har i 21 år drevet det lokale vandhul med sin bror, og han valgte stedet netop for bygningens skønhed, som han siger.
Og han er lykkelig over politikernes beslutning:
- Det er noget af det dejligste, der er sket i mit liv. Det kan ikke beskrives. Det er rigtig dejligt, at vi kan få lov til at bevare noget af historien i Nordvest. Jeg er helt lettet, siger han.
Han fortæller, at den gode nyhed skal fejres hele natten med masser af bajere og coronaafstand. I disse tider kan der være 28 mennesker inde på værtshuset, men flere lokale står samlet foran Café Fuglereden for at skåle for værtshusets fremtid.
Massive borgerprotester
Da truslen om nedrivning nåede frem til lokalbefolkningen i april skabte det et ramaskrig, og naboer nedsatte en "kampagnegruppe" for at bremse dispensationsplanerne.
- Der er dels det arkitektoniske, men så er Fuglereden jo også et samlingssted. Det er et af vores sidste gamle, lokale værtshuse. Det ville være ærgerligt, hvis det forsvandt, sagde en af naboerne, Freja Wedenborg, til TV 2 Lorry i april.
Københavns Kommune fik i alt 314 indsigelser fra borgere, der ikke ønsker at miste den gamle bygning med Café Fuglereden i stueetagen til fordel for et nyt ungdomsbyggeri.
Ejeren af bygningen, Jørgen Petersen, sagde til TV 2 Lorry i april, at hans ønske om at rive bygningen ned skyldes økonomi:
- De fire lejligheder, der er i dag, er utidssvarende. Der er hverken handicapadgang eller energivenlighed. I det her tilfælde vil det være ligeså dyrt at klimasikre de fire lejligheder som at bygge fire nye. I bund og grund handler det om økonomi. Det er der ingen tvivl om, siger Jørgen Petersen i april til TV 2 Lorry.
Flere partier ønsker en bevarende lokalplan
Alle partier i Teknik- og Miljøudvalget i København var enige om, at den gamle ejendom ikke skulle rives ned.
Tidligere har teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL), oplyst, at hun har bestilt et budgetnotat på en bevarende lokalplan" i et forsøg på at beskytte kulturarven, som vi finder i denne del af Nordvest". Vedtages en bevarende lokalplan vil det beskytte bygningens ydre udseende fremover.
Det støtter både Alternativet og Radikale Venstre.
- Vi stemmer nej til dispensation og ønsker en bevarende lokalplan til området. Det er et unikt område med et smukt historisk præg, som det ville være en stor skam at rive ned, lyder det fra Fanny Broholm, der er medlem af Alternativet.
- Radikale er medstiller på forslaget om at lave en bevarende lokalplan for at sikre, at vi bevarer en del af Københavns fortid, når vi går ind i fremtiden. Læren fra Slagtergårdene, som der ikke var politisk flertal for at redde i 2017, var dyre lærepenge i forhold til, hvordan fremtidens København skal se ud, siger Mette Annelie Rasmussen (RV).
I 2017 stemte et flertal i borgerrepræsentationen i København for at rive Slagtergårdene på Vesterbro ned for i stedet at bygge familieboliger.
Slagtergårdene var nogle af Vesterbros sidste tilbageværende oprindelige bygninger fra slutningen af 1800-tallet.