Priser på himmelflugt: Søs hiver nu søn ud af vuggestuen efter huslejestigning
Stigende priser på el, varme, indkøb og nu også husleje udfordrer Søs’ økonomi.
Gulvet i Søs’ lejlighed i Ørestad i København er koldt.
Hun og kæresten blev i løbet af vinteren enige om at slukke for gulvvarmen, fordi priserne på el, varme og dagligvarer bare gnavede et større og større hul i deres økonomi.
På den måde kunne de lige få husholdningsbudgettet til at holde - men det ændrede sig mandag, da der tikkede en nedslående mail fra deres udlejer ind i indbakken.
I mailen stod der, at huslejen for parrets fireværelses lejlighed vil stige med omkring 9.000 kroner årligt fra 1. juni.
Dermed kommer Søs og kæresten med ét slag til at betale omkring 750 kroner mere om måneden for at bo i deres lejlighed.
- Jeg tænkte, at det ikke kunne være rigtigt. Det lød helt abnormt sindssygt - også taget i betragtning af, at alt andet stiger, og lønningerne ikke følger med, siger 24-årige Søs til TV 2 Lorry.
Hun ønsker ikke at få sit efternavn frem, men TV 2 Lorry kender det.
I brevet, som TV 2 Lorry er i besiddelse af, står der, at huslejen stiger i takt med, at det såkaldte nettoprisindeks også stiger - og det har det gjort i forholdsvis kraftig grad den seneste tid.
Det sker samtidig med, at priserne på el, varme og vand også stiger. De beløb bliver også opkrævet over huslejen.
- Derfor er der nogle lejere, der oplever en dobbelt-stigning, siger Lena Hartmann, der er juridisk direktør i Ejendom Danmark, til TV 2 Lorry.
Lejernes Landsorganisation (LLO) vurderer, at 173.000 lejeboliger i Danmark kan reguleres efter nettoprisindekset.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Nettoprisindekset
- Nettoprisindekset opgøres på grundlag af de faktiske forbrugerpriser så vidt muligt fratrukket indirekte skatter, dvs. moms og varetilknyttede afgifter, og tillagt tilskud til generel nedsættelse af prisen.
- Datagrundlaget er det samme som for forbrugerprisindekset og den eneste forskel mellem nettoprisindekset og forbrugerprisindekset er korrektionen for afgifter samt tilskud i priser og vægte i nettoprisindekset.
Kilde: Danmarks Statistik
Farvel til vuggestuen
Søs går lige nu hjemme på barsel med parrets 10 måneder gamle søn, Oscar. Han skulle oprindeligt begynde i daginstitution i midten af april, men det har parret ikke længere råd til, siger Søs.
- Den lilles daginstitution kommer til at ryge, for det kan ikke lade sig gøre rent økonomisk i forhold til, hvordan alt andet også stiger i pris, siger Søs.
- Det er ikke lige det fedeste. Han er så menneskeglad, og det ville have været superfedt for ham at brænde en masse energi af med en masse andre babyer, siger Søs.
Efter endt barsel skal hun tilbage til sit arbejde i restaurationsbranchen, hvor hun er timelønnet. Kæresten er musiker på fuld tid - og her kan indkomsten være svingende. Til gengæld har han skæve arbejdstider, og derfor kan familien med lodder og trisser planlægge deres hverdag, så sønnen kan blive passet af enten mor eller far.
Den lille familie har boet i deres fireværelses lejlighed i Ørestad i ti måneder. Og det har de været overordentligt tilfredse med.
- Vi er superglade for området. Her er mange unge og børnefamilier, og der er nem adgang til både indkøbsmuligheder og offentlig transport ind til byen, siger Søs.
Har I ikke overvejet at flytte?
- Jo, det har vi, men så skal vi igen skaffe et stort depositum. Og hvis vi flytter langt væk fra byen, kommer der også flere udgifter til transport. Min kæreste optræder kun i København, siger Søs.
Der er i alt 156 lejemål i ejendommen i Ørestad, og de har alle fået samme brev mandag. Det bliver livligt debatteret i ejendommens Facebook-gruppe.
- Snakken går på, at det er helt forrykt. Der er nogle, der kan få det til at løbe rundt, og så er der nogle, der siger, at de flytter, siger Søs.
Flere af beboerne overvejer nu at gå videre med sagen.
- Man kunne godt spørge udlejeren, om de ville overveje at droppe huslejestigningen. Der bor mange børnefamilier her, og det er altså sindssygt mange penge, det drejer sig om. Det er ikke alle herude, der er læger eller advokater. Der burde også være plads til normale mennesker, siger Søs.
Udlejere har også udgifter
Søs’ udlejer er Deas, og her henviser man til brancheforeningen Ejendom Danmark.
Her mener juridisk direktør, Lena Hartmann, at stigningen i husleje særligt er mærkbar, fordi nettoprisindekset for første gang i lang tid stiger markant.
Alle nyere lejemål bliver reguleret efter nettoprisindekset, mens såkaldt omkostningsregulering bliver benyttet i nogle ældre lejemål.
- Formålet med de ordninger er tage højde for, at udlejernes omkostninger også stiger, når nettoprisindekset stiger generelt i samfundet, pointerer Lena Hartmann.
Når nettoprisindekset stiger bruger udlejere således også flere penge på eksempelvis viceværter, forsikringer, drift, vedligeholdelse, byggematerialer og håndværkere.
Kan udlejerne - hvis de ønsker det - lade være med at opkræve den forhøjede husleje?
- I teorien ja, men i praksis bliver det svært. Man skal passe på med at skabe en forventning hos lejerne om, at man ikke opkræver. Der kan også opstå en jalousi, hvis man gør det over for nogle lejere. Så begynder andre at klage, og det spil skal man være opmærksom på, siger Lena Hartmann.
Hun nævner dog, at der i forbindelse med coronakrisen var flere eksempler på, at særligt udlejere af erhvervslejemål var fleksible i forhold til, hvornår betalingerne skulle falde.
- Lejer har også mulighed for at række ud til udlejer og bede om en afdragsordning. Man har ikke krav på det - men man kan spørge, siger Lena Hartmann.
Når huslejen stiger, følger størrelsen på forudbetalt leje og depositum automatisk også med. Det skal lejere som Søs også betale - men det typisk spredt ud over flere måneder. Alt i alt står Søs og kæresten dog i en vanskelig situation.
- Jeg har mine ting at bakse, og andre har deres at bakse med, men uanset hvad, kommer en huslejestigning i den her størrelse til at slå dig hårdt ned, siger Søs.