Provo-kunstner udstillede på Borgen for otte år siden. Nu får Danmark kritik af FN

Den kendte provokatør Dan Parks udstillede for otte år siden på Christiansborg. Det bliver nu, otte år senere, kritiseret af FN.

Det havde ikke været nemt. 

Kristian Von Hornsleth havde trukket sig i sidste øjeblik på grund af dødstrusler. 

Det var egentlig ham, der skulle have lagt hus til den kontroversielle udstilling dengang i 2014, men presset var blevet for stort. 

Derfor måtte Katrine Winkel Holm, daværende formand for Trykkefrihedsselskabet, finde en anden løsning. 

Og det blev Christiansborg. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

På billedet ses Alex Ahrendtsen (DF), Dan Park og Katrine Winkel Holm ved udstillingen på Christiansborg i 2014.
På billedet ses Alex Ahrendtsen (DF), Dan Park og Katrine Winkel Holm ved udstillingen på Christiansborg i 2014.
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

- Katrine ringede til mig sent i går aftes, fordi hun var i en nødsituation. Folketinget skal jo ikke være et galleri, men det bliver det så alligevel i dag, sagde Alex Ahrendtsen (DF) dengang til Jyllands-Posten

Sådan blev det til, at den svenske provo-kunstner Dan Park udstillede ni forbudte billeder i Danmarks magtcentrum. 

Billeder, som han i Sverige var blevet dømt til at destruere og afsone fem måneders fængsel for, fordi de udgjorde "hetz mod en folkegruppe". 

Et billede forestillede Hitler på en talerstol parret med udsagnet "Not Only Niggers Have Dreams" (Ikke kun negere har drømme, red.) og kostede 14.000 kroner. 

Danmark bliver nu, otte år senere, kritiseret for arrangementet. 

Kritik fra FN

Udstillingen af billederne blev dengang anmeldt til politiet for hadtale, men anklagemyndigheden fandt ikke belæg for at gå videre med sagen. 

Det kritiserer FN nu. 

Ifølge FN's komité mod racisme, CERD, lagde den danske anklagemyndighed dog ikke nok vægt på den danske stats pligt til at bekæmpe hadtale. 

Komitéen mener, at den danske barre for, hvornår noget er hadtale, er for høj, når den bliver holdt op imod konventionen.

FN's nye udmelding har fået Institut for Menneskerettigheder på banen. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

000_9lr48q-5146x3796ma
Foto: Janek Skarzynski/AFP/Ritzau Scanpix

De opfordrer den danske regering til at vedtage en handlingsplan mod racisme, som kan forebygge diskrimination, hadtale og hadforbrydelser.

- Først har de danske myndigheder lavet en konkret afvejning af sagen, og de kom frem til, at der ikke skulle rejses tiltale. Nu har CERD lavet en konkret afvejning og er kommet frem til det modsatte. Sagen er ikke helt ligetil, siger Louise Holck, direktør for Institut for Menneskerettigheder, i en pressemeddelelse. 

FN-komitéens kritik har ikke nogen retslige konsekvenser. 

Men en handlingsplan, som regeringen nu opfordres til at udarbejde, vil kunne indeholde tiltag, som fremmer en effektiv håndhævelse af straffelovens beskyttelse mod hadtale og hadforbrydelser, mener Institut for Menneskerettigheder. 

"This is shit"

Da Dan Park første gang udstillede sine billeder i Sverige, nåede udstillingen kun at være åben i et kvarter, før politiet anholdt ham. 

- De fleste billeder indeholder ordet "neger", og det er det, som er forbudt at skrive i Sverige, forklarede Dan Park til Jyllands-Posten

Udover på Christiansborg udstillede Dan Park i 2014 også sine værker i en kælder på Østerbro. 

Forud for udstillingerne blev der varslet demonstrationer. 

- This is not art, this is shit (Det her er ikke kunst, det er lort, red.), blev der blandt andet råbt ind i en megafon på Christiansborg Slotsplads. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Demonstranter ved udstillingen på Østerbro i 2014.
Demonstranter ved udstillingen på Østerbro i 2014.
Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix

Også på Østerbro var der højlydte protester fra demonstranterne. 

- Vi synes ikke, at det er kunst at træde på folk. Ytringsfrihed er ikke nødvendigvis det største, og i den her debat er der altså en masse mennesker, der er kommet i klemme. Det vil vi gerne gøre opmærksom på, og derfor synes vi heller ikke bare, at man skal drøne den her udstilling af sted, sagde Josef W. Nielsen, daværende formand for non-profit organisationen African Empowerment Center, til Berlingske

Året efter, i 2015, vakte Dan Park igen opsigt, denne gang i Silkeborg, hvor han havde uddelt brochurer i en række beboeres postkasser. 

Brochureren viste et af hans værker, der under titlen "Terrorist Welcome" viste et barn med et bombebælte

Det resulterede i en politianmeldelse. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik