Rekordmange cykler meldt stjålet i København: Men kun en brøkdel af sagerne bliver opklaret

Over 13.000 cykler er blevet meldt stjålet i København efter årets første ni måneder, men det er svært at sætte tal på, hvor mange af de sager, der rent faktisk fører til sigtelser.

13.528.

Så mange har anmeldt et cykeltyveri i København i årets første ni måneder - det højeste antal i ti år - og dermed fortsætter den kedelige tendens, hvor flere og flere cykler bliver stjålet i hovedstaden.

Siden 2021 er der blevet stjålet 14 procent flere cykler i København. 

Men det betyder ikke, at det er et område, som politiet underprioriterer, fortæller vicepolitiinspektør hos Københavns politi, Jesper Lauenborg Bangsgaard.

- Jeg mener, det er et område, vi prioriterer højt. Bare i min afdeling har vi to-tre mand, der udelukkende sidder med cykeltyverier. Der er selvfølgelig nogle former for kriminalitet, vi prioriterer højere, men man skal se det som en helhedsprioritering, siger han.

Selvom der er mange med lange fingre, der har svært ved at kende forskel på dit og mit, er det langt de færreste anmeldte cykeltyverier, der fører til sigtelser. 

Faktisk ligger sigtelsesprocenten på bare 0,8 procent i København.

Men det er der en god grund til ifølge Jesper Lauenborg Bangsgaard.

- Den primære årsag er, at langt de fleste cykeltyve bliver sigtet for hæleri. For når vi finder et lager med stjålne cykler, så er det svært at bevise, at personen rent faktisk har stjålet cyklerne. Til gengæld kan vi nemmere sigte dem for at ville sælge cyklerne videre, og derfor er tallet så lavt, forklarer han.

quote Vi vil have etableret et digitalt stelnummer, der sidder under lakken og nemt kan aflæses via en QR-kode, og som ikke kan forfalskes. Lige nu er det stemplede stelnumre, der som regel sidder på krankens underside og er bøvlet at tjekke for politiet

Pia Holm Steffensen, underdirektør hos Forsikring og Pension.

Politiet opgør ikke hælerisager på enkelte varer, og derfor er det svært for politiet at komme med et helt konkret tal på, hvor mange sager, der bliver opklaret.


Måske en løsning

Hos brancheorganisationen for danske forsikrings- og pensionsselskaber oplever man også, at langt flere melder deres cykler stjålet, og det ærgrer dem.

Så for at gøre livet sværere for cykeltyvene har de et par helt konkrete forslag til, hvad man kan gøre.

- Vi vil have etableret et digitalt stelnummer, der sidder under lakken og nemt kan aflæses via en QR-kode, og som ikke kan forfalskes. Lige nu er det stemplede stelnumre, der som regel sidder på krankens underside og er bøvlet at tjekke for politiet, fortæller Pia Holm Steffensen, der er underdirektør hos Forsikring og Pension.

Derudover foreslår de, at man udvikler et digitalt register, hvor man kan registrere sin cykel frivilligt. Registret skal kunne tilgås af både politiet, cykelejere og -købere.

- I dag skal politiet først hele vejen tilbage på stationen og tjekke i et register, og hvis cyklen ikke er meldt stjålet, så er der intet at se. I det vi foreslår, kan man gå ind og se hele cyklens historie – altså er cyklen for eksempel købt eller solgt lovligt, og hvornår har den skiftet hænder, forklarer hun. 

Begge dele vil gøre livet sværere for tyvene, fordi det vil blive nemmere at se, om den cykel, man er i gang med at købe, er stjålet.

Og derudover vil det også gøre politiets opgave nemmere. Derfor er politiet da også åbne for muligheden.

- Det er et glimrende forslag - alt, der kan hjælpe, er fint, men jeg kan godt være i tvivl om, om det løser problemet. Men det er et super skridt i den rigtige retning. Vores stelnummersystem fungerer fremragende, men hvis vi går over i det digitale, så kan vi selvfølgelig i lidt dybere grad spørge ind til de cykeltyve, vi stopper, siger Jesper Lauenborg Bangsgaard. 

Men ifølge politiet er der noget i lovgivningen, som først skal løses, før det digitale stelnummer skal give mening. For som reglerne er nu, må de ikke bare stoppe en cyklist og tjekke stelnummeret - der skal være en anledning til at stoppe personen. 

Her kan du se, hvor mange cykler der blev meldt stjålet i din kommune i årets første ni måneder i de tre forgangne år: 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik