Særlig udstilling om Danmark: Ikoniske københavnerbænke har kurs mod New York

Et stort museum i New York har anmodet om at få fem af de såkaldte københavnerbænke til en udstilling om de danske jøders flugt i 1943.

Fem mørkegrønne københavnerbænke kan måske se frem til at skulle på deres livs rejse.

Museum of Jewish Heritage i New York har nemlig henvendt sig til Københavns Kommune og bedt om at få doneret fem af de karakteristiske københavnerbænke. 

Bænkene skal indgå i en udstilling om de danske jøders flugt i 1943, der til oktober fandt sted for 80 år siden.

Danske Therkel Stræde er historisk konsulent på udstillingen, og for ham er københavnerbænkene essentielle for at fortælle om det vigtige øjeblik i danmarks- og verdenshistorien.

- Det københavnske gadebillede er det bærende element i udstillingen, og vi skal genskabe stemningen af København i oktober 1943, fordi det er her hoveddelen af de danske jøder boede og flygtede fra, siger Therkel Stræde  til TV 2 Kosmopol.

quote Den danske historie rummer et budskab om almindelige menneskers handlekraft og gode hjerter

Therkel Stræde


Konkret skal bænkene bruges til at genskabe et stykke af Magstræde og Gl. Strand, som det så ud forud for de danske jøders flugt.

- Danske jøder på flugt og deres hjælpere har sandsynligvis siddet på de her bænke, måske er det her konkrete flugtplaner er blevet aftalt, siger Therkel Stræde.

- Bænkene er vigtige, fordi de skal stå, hvor museumsgæsterne skal tænke over tingene og lade udstillingens budskab synke ind.

Bænkene kan fremme turismen

Torsdag skal Københavns Borgerrepræsentation tage stilling til, om kommunen ønsker at donere fem bænke til museet.

quote Det vil være småligt at bede om penge for at sende bænkene

Knud Holt Nielsen (EL)

Der findes tilfældigvis fem bænke med den rette slitage, som står til udskiftning og ikke skal genopsættes, ifølge kommunens teknik- og miljøforvaltning. Derfor vil det udelukkende være fragten til New York, der anslås at koste 30.000 kroner, der vil være udgift for kommunen.

Til gengæld vil Københavns Kommune stå som bidragsyder til udstillingen, og ifølge teknik- og miljøforvaltningens vurdering vil donationen kunne brande København og fremme turismen.

Københavnerbænkene står flere steder i byen, som her ved Søerne i København.
Københavnerbænkene står flere steder i byen, som her ved Søerne i København.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

- De er jo så karakteristiske for København og er gået hen og blevet et designikon, så tanken er også, at folk der har besøgt København, vil kunne genkende bænkene, eller at det vil være med til at give folk lyst til at besøge byen, siger Therkel Stræde.

”Småligt at bede om penge”

Beslutningen om hvorvidt de mørkegrønne bænke skal sendes på en oversøisk rejse blev tidligere på måneden vedtaget af politikerne i Teknik- og Miljøudvalget. Hvis borgerrepræsentationen også stemmer for donationen, vil bænkene kunne sendes afsted til New York.

Men hvorfor skal et stort museum modtage københavnerbænkene helt gratis?

- De danske jøders flugt er et af de stolteste øjeblikke i dansk historie, fordi det lykkedes os at redde størstedelen af de danske jøders liv. Det vil være småligt at bede om penge for at sende bænkene, nu hvor vi har nogen i udlandet, der gider at lave en udstilling om dansk historie, siger Knud Holt Nielsen (EL), der er medlem af borgerrepræsentationen, til TV 2 Kosmopol, og uddyber:

- Det har givetvis også en branding, men det er for mig er det kun en positiv sideeffekt. Det historiske er det vigtigste.

En positiv historie om holocaust

Udstillingen om de danske jøders flugt skal fylde flere rum, og udover rekonstruktionen af Magstræde og Gl. Mønt skal kutteren ’Gerda III’, som sejlede  ture med jøder fra Christianshavns Kanal til Sverige, genskabes som centrum i et strand- og havsceneri, der fortæller om flugtens drama, usikkerhed og angst.

Men hvorfor vil et stort museum i New York overhovedet fokusere på danske jøders historie?

- Det er klart, at det er stort for os, at man vil lave en udstilling om Danmark, men det afspejler også, at redningen af de danske jøder var en vigtig og mere positiv del af holocaust, forklarer Therkel Stræde.

Det anslås, at 95 procent af de danske jøder, omkring 7000, blev evakueret takket være civile danskeres aktioner.

- Idéen fra museet i New York er, at man skal tage fat i holocaust, men i en lette ende. Mange jødiske familier er rester af meget traumatiske familiehistorier fra Centraleuropa, og der rummer den danske historie et håb og et budskab om almindelige menneskers handlekraft og gode hjerter, siger Therkel Stræde.

Udover københavnerbænkene har Therkel stræde også forsøgt at genskabe de gamle gadelamper fra 1943, men dem findes der ikke flere af, og retvisende kopier vil blive for dyr at producere med en pris på 2-300.000 kroner er gadelampe. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik