Særlige vagter bliver nu sendt ud i natten

Onsdag har Københavns Kommunes nye tryghedsvagter første arbejdsdag, og selvom de ikke har andre magt beføjelser end den almene gæst i nattelivet, så hilses tiltaget velkomment fra flere sider.

Hvis du skal i byen i København i aften, så vil du måske se en ny slags uniformer i bybilledet. 

For i dag har Københavns nye uniformerede tryghedsvagter nemlig første arbejdsdag. 

Eller det vil sige første arbejdsnat. 

Tryghedsvagterne får nemlig, i første omgang, til opgave at rundere Indre by i tidsrummet fra klokken 18.00 til klokken 04.00.

- Det uniformerede ordenskorps skal tage sig af opgaver, der ikke er nogen, der påtager sig i dag - og det er især i nattelivet. Det kan være høj musik eller nogle, der urinerer i Gothersgade, fortalte Louise Theilade Thomsen fra Venstre, der er et af partierne bag aftalen, til TV 2 Kosmopol, da aftalen blev vedtaget sidste år.

En slags ekstra øjne og øre

Selv om de nye tryghedsvagter kommer til at bære uniform, så følger der ikke nogle særlige beføjelser med. 

- Tryghedsvagterne har ikke andre beføjelser end dig og mig udover en direkte linje til politiet, fortæller  Sine Jochumsen, enhedschef i udeservering og støj i teknik- og miljøafdelingen i Københavns Kommune.

quote Tryghedsvagterne har ikke andre beføjelser end dig og mig udover en direkte linje til politiet.

Signe Jochumsen, enhedschef i udeservering og støj i teknik- og miljøafdelingen i Københavns Kommune.

Men på trods af at tryghedsvagterne hverken kan bruge knippel, bødeblok eller håndjern, så ser Københavns Politi et potentiale i samarbejdet med de nye tryghedsvagter.

- Forhåbentligt kan de med deres tilstedeværelse være en slags ekstra øjne og øre for politiet, siger Vicepolitiinspektør Jonas Wybrandt, som også er leder af nærpolitiafdelingen i Københavns Politi. 

Udover at fungere som politiets sjette sans, så vil deres opgaver i høj grad basere sig på dialog og synlighed i bybilledet. 

- De skal tage sig af omsorgsopgaver, konfliktnedtrapning, lægge en dæmper på støj og stå til rådighed for borgere, der har brug for hjælp, siger Sine Jochumsen.

Fakta om tryghedsvagterne

  • Tryghedsvagterne kommer til at være til stede i Indre By og på Indre Nørrebro hver weekend i tidsrummet 18.00 til 04.00.

  • I højsæsonen vil de også være at finde i nattelivet på onsdage og torsdage.

  • På dage hvor solen skinner, og folk derfor samles på Islands Brygge og i Nordhavnen, vil tryghedsvagterne også lægge vejen forbi der.

  • Der vil i alt blive ansat hvad der svarer til fire årsværk - fordelt over flere stillinger.

  • Medarbejderne vil alle gennemgå et vagtkursus på 30 dage samt et tryghedsvagt kursus på 10 dage.

  • Tryghedsvagterne har ikke lov til at bruge magt, udskrive bøder eller anholde folk.

  • Deres primære opgave bliver, at skabe tryghed gennem synlighed og dialog, samt fungere som ekstra øjne og ører for politiet.

Kilde: Københavns kommune

Brancheforening hilser tryghedsvagter velkommen

Hos brancheforeningen Horesta, der blandt andet repræsenterer hoteller, restauranter og beværtninger, ser man positivt på de nye tryghedsvagter. 

- Vi håber, at de tryghedsvagterne i samarbejde med dørmænd, natteværter, SSP og politi kan være med til at skabe et endnu bedre billede af byen, siger Jeppe Møller-Herskind, viceadm. direktør i Horesta. 

quote Forhåbentligt kan de med deres tilstedeværelse være en slags ekstra øjne og øre for politiet.

Jonas Wybrandt, vicepolitiinspektør og leder af nærpolitiafdelingen i Københavns Politi.

Faktisk så mener han, at de mange forskellige tryghedsindsatser, der allerede findes i nattelivet, tydeligt kan mærkes, når mørket falder på, maden serveres og øllene langes over disken.  

- I min tid har det københavnske natteliv ikke set mere positiv ud, siger han. 

Derfor håber han, at de nye tryghedsvagter kan være med til at forsætte den positive udvikling. 

- Det er vigtigt, at alle parter får den bedst mulige oplevelse i nattelivet. Det er jo det, vi lever af - at skabe gode oplevelser og være gode værter for gæsterne.

(Artiklen fortsætter under boksen)

Spørg Os - Formular

_


"pseudo tryghed"

Hvor Horesta hilser beslutningen om tryghedsvagter i nattelivet velkommen, så blev beslutningen knapt så positivt modtaget af formanden for Politiforbundet, Heino Kegel, da den blev præsenteret sidste år.  

- Det er statens opgave at sørge for ro og sikkerhed og ikke kommunens. Jeg vil kalde det "pseudo-tryghed", udtalte han til TV 2 Kosmopol sidste år. 

quote Jeg vil kalde det "pseudo-tryghed".

Heino Kegel, formand, Politiforbundet.

Den opfattelse deler Københavns Politi dog ikke helt. 

De har ikke haft mulighed for at stille op til interview, men Vicepolitiinspektør Jonas Wybrandt, som også er leder af nærpolitiafdelingen i Københavns Politi skriver:

- Vi hilser de kommunale tryghedsvagter velkommen, og ser dem som en god og hjælpende hånd i arbejdet med at sikre trygheden i nogle af byens områder. Vi har haft et godt samarbejde med Københavns Kommune om tryghedsvagternes arbejde med henblik på, at det skal give bedst mening for dem, for os og selvfølgelig for byens borgere.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik