Seks fagforeninger i åbent brev om borgmester: "Fuldkommen uacceptabel, krænkende adfærd"

En ny undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø blandt 200 medarbejdere i centralforvaltningen i Københavns Kommunes Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning er rystende læsning. Nu kræver seks fagforeninger handling.

- Undersøgelsen dokumenterer fuldkommen uacceptabel, krænkende adfærd fra borgmesterens side. 

Sådan indleder seks fagforeninger et nyt åbent brev om det psykiske arbejdsmiljø blandt 200 medarbejdere i centralforvaltningen i Kommunes Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning, hvor Cecilia Lonning-Skovgaard (V) er borgmester.

Fagforeningerne mener, at det fjerner den sidste rest af tvivl om, hvor alvorlig og hvor uholdbar situationen er.

Det er både HK, Djøf, DM, Dansk Journalistforbund, Dansk Socialrådgiverforening og 3F, der står bag den sønderlemmede kritik.

188 ud af de 200 medarbejdere har deltaget i undersøgelsen, der er gennemført af Københavns Kommunes eget arbejdsmiljøkontor, Arbejdsmiljø København.

24 har svaret ja til, at de inden for et år har været "udsat for krænkende adfærd fra enten borgmesteren eller øvrig politisk ledelse" i forvaltningen.

15 medarbejdere har svaret, at det stadig finder sted.

Det fremgår ikke af rapporten, hvad medarbejderne specifikt har været udsat for eller været vidne til.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen)

Hovedpunkter i undersøgelsen:

  • 51 ud af 188 medarbejdere svarer, at de har været udsat for krænkende adfærd inden for de seneste 12 måneder.


  • Af dem svarer 24, at det er en ”borgmester eller øvrig politisk ledelse”, der har udført den krænkende adfærd.


  • 15 af dem fortæller, at det stadig finder sted.


  • 57 medarbejdere har været vidne til krænkende adfærd.


  • Af dem svarer 39, at det er en ”borgmester eller øvrig politisk ledelse”, der har udført den krænkende adfærd.


Kilde: Arbejdsmiljø Københavns vurdering og anbefalinger på baggrund af undersøgelse af det psykiske arbejdsmiljø i Centralforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Københavns Kommune.

- Jeg har aldrig set noget lignende. Normalt siger man, det er meget alvorligt, hvis 5-10 procent af medarbejderne har oplevet at blive krænket. Her er det 27 procent, som svarer, at de har oplevet det. Det er meget voldsomt,  siger Ditte Gottlieb Bredahl, som er formand HK Kommunal, Hovedstaden til TV 2 Lorry og fortsætter: 

- Det er alarmerende. Det bekræfter det billede, som nogle medarbejdere har tegnet af Cecilia Lonning-Skovgaards adfærd. Det tegner et billede af en borgmester, som i særklasse har opført sig forkert.

Med en svarprocent på 94, er der tale om en meget valid rapport, skriver fagforeningerne i det åbne brev.

Stop den krænkende adfærd

- Det som optager mig lige nu er, at de medarbejdere der har oplevet dette skal skærmes. Hele 30 procent af de ansatte har været udsat for krænkende adfærd og de skal beskyttes omgående, lyder fra Ditte Gottlieb Bredahl, som egentlig ikke er overrasket over undersøgelsens konklusioner. 

- Dette er et nyt kapital i den lang historie om Lonning-Skovgaard. Der er er store problemer i den forvaltning.

- Kan Cecilia Lonning-Skovgaard blive siddende som borgmester?

- Vi er ikke sat i verden for at vælte en folkevalgt. Men bare fordi man er folkevalgt, skal man stadig opføre sig ordentligt. En hvilken som helst anden var for længst blevet bedt om at gå. Nu er det op til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, nu skal de træde i karakter. Det er dem, som skal på nu, afrunder formanden for HK Kommunal i Hovedstaden. 

Jeg har sagt undskyld her til morgen

I Arbejdsmiljø København skriver i undersøgelsen at 27% af medarbejderne i centralforvaltningen har følt sig krænket på arbejdet. 24 personer har meddelt at de har følt sig krænket af Lonning-Skovgaard: 

- Grundlæggende kan man sige, at jeg deler opfattelsen af situationens alvor. Vi har et arbejdsmiljø, som er udfordret. Og det er klart, at når 24 medarbejdere føler sig udfordret af krænkende adfærd fra min side, så er det 24 for mange. Og det tager jeg til mig. Og det undskylder jeg for. Og det bliver også ændret, siger Venstre-borgmesteren til TV 2 Lorry og fortsætter: 

- Jeg tager det dybt alvorligt. Og det har givet mig anledning til refleksion. Jeg har ikke været opmærksom på, det skal jeg gerne sige, at det kunne føles voldsomt eller intimiderende, hvis jeg tog kontakt direkte til en medarbejder. Jeg har ikke været opmærksom på, at den magtbalance kan virke voldsomt. Jeg har tænkt, det er hurtigst at ringe direkte ned til den og den, som sidder med det. Dét ved jeg nu, det skal jeg ikke gøre, og det er jeg så også stoppet med. 

En ny undersøgelse vil finde sted inden for det næste halve eller hele år, er det så slut med at medarbejderne vil rapportere om krænkelser?

- Jeg kan i hvert fald sige, at det for min del er slut med at tage kontakt direkte til medarbejdere. Det er slut med et hårdt sprogbrug i mails, vi arbejder løbende med at gøre mødeafviklingen gøre den transparent og gøre den inkluderende. Så så meget kan jeg i hvert fald sige. Og jeg kan sige, at jeg vil gøre alt hvad jeg kan for at folk opfatter forvaltningen som et trygt og godt sted at være. 

Forstå sagen om Cecilia Lonning-Skovgaard


Kilde: TV 2 Lorry, Ritzau, Politiken, Berlingske, DR.

  • Kritik af jobcenter-indsats

    14. oktober 2021

    Det vækker opsigt og kritik, da Berlingske via aktinsigter beskriver, at jobcentre i København ikke har henvist ledige til jobs.

  • Fagdirektør i forvaltningen frataget sin stilling

    14. oktober 2021

    Samme dag som Berlingske afslører, at jobcentrene i København ikke har leveret som påkrævet, vælger Cecilia Lonning-Skovgaard at fjerne jobcenterdirektør, Marianne Sørensen fra stillingen.

  • Partier afkræver borgmester svar i sag om jobcenter

    4. november 2021

    SF, Socialdemokratiet og Radikale Venstre beder Cecilia Lonning-Skovgaard om at stå skoleret på et møde i Borgerrepræsentationen i forbindelse med sagen.

    Læs hele historien her.

  • Kommunalvalg

    16. november 2021

    Cecilia Lonning-Skovgaard får ved kommunalvalget den 16. november 2.954 personlige stemmer. Ved den efterfølgende konstituering bliver hun valgt som beskæftigelses og integrationsborgmester for de næste fire år.

  • Forvaltningsdirektør stopper i København

    13. januar 2022

    Den administrerende direktør i Københavns Kommunes Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning, Line Nørbæk, stopper. Hun skriver selv på LinkedIn, at borgmesteren har ønsket en anden profil på posten.

    Line Nørbæk meddeleler via sin fagforening DJØF, at hun ikke har yderligere kommentarer til sit opslag fra LinkedIn. DJØF bekræfter, at de er gået ind i sagen og vil bistå med at forhandle en fratrædelsesaftale på plads.

    Cecilia Lonning-Skovgaard har ingen kommentar til sagen.

    Læs mere her.

  • Ledelsesstil kritiseres i åbent brev

    14. januar 2022

    Berlingske fortæller, hvordan et større antal ansatte kritiserede borgmesteren for hendes ledelsesstil.

    Det skete i et åbent brev, som Djøf og HK havde skrevet på vegne af medarbejderne. I brevet skulle det ifølge Berlingske komme til udtryk ved, at medarbejderne blandt andet var utilfredse med fyringen af forvaltningens nu tidligere administrerende direktør Line Nørmark.

  • Borgmester underløb embedsfolk og hyrede egne advokater

    1. februar 2022

    Politiken afslører, at Lonning-Skovgaard (V) har underløbet embedsfolkene i sin egen forvaltning og fået eksterne advokater til at undersøge embedsfolkenes håndtering af sager om aktindsigter, efter at hun havde været lodret uenig i flere af afgørelserne.

  • Partier retter skarp kritik af borgmesteren

    1. februar 2022

    Ifølge DR udtrykker syv politiske partier på Københavns Rådhus kritik af borgmesterens ledelsesstil i en fælles udtalelse.

    De syv partier bag den fælles udtalelse er Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og de Konservative.

  • Borgmester fortryder at have hyret advokater uden om forvaltning

    2. februar 2022

    Cecilia Lonning-Skovgaard fortæller til Politiken, at hun fortryder, at hun har hyret advokater uden om forvaltningen.

  • Vil søge professionel hjælp til sin adfærd

    3. februar 2022

    I et interview med Politiken erkender Cecilia Lonning-Skovgaard sin hårdhændede adfærd. Samtidig siger hun, at hun vil søge professionel hjælp.

    - At jeg får sat nogle flere ord på, så folk ikke tager anstød af det. Det er noget, jeg skal arbejde med nu og formentlig også skal have noget professionel bistand til, hvordan man forbedrer sig på det punkt, udtaler hun blandt andet til avisen.

  • Kommentator om borgmester: "Var hun minister, var hun kylet ud på stedet"

    5. februar 2022

    Sagerne kan ende med at få fatale konsekvenser for borgmesteren, vurderer politisk kommentator Hans Engell overfor TV 2 Lorry.

    - Det er en rigtig alvorlig sag, der både politisk og juridisk er meget, meget besværlig. Hvis hun havde været minister, så var hun blevet kylet ud på stedet - formentlig af et flertal.

    - Det samlede billede er, at hun sidder med flere møgsager, som formentlig bliver forfulgt i Borgrepræsentationen - og i sidste ende kan føre til, at hun bliver tvunget til at gå af, siger han til TV 2 Lorry.

    Læs hele historien her.

  • Ombudsmand går ind i sagen

    7. februar 2022

    Johan Busse, der er borgerrådgiver i Københavns Kommune, bekræfter i en udtalelse til Politiken, at den udskældte borgmester nu bliver hovedperson i en uafhængig undersøgelse.

    Det sker ifølge avisen på baggrund af, at en række anonyme embedsmænd har bidraget til en whistleblowerindberetning af, hvad de ser som flere kritisable forhold i forvaltningen.

  • Møde i Integrations- og Beskæftigelsesudvalget

    7. februar 2022

    Mandag eftermiddag er sagerne om Cecilia Lonning-Skovgaard på dagsordenen i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

    Ifølge TV 2 Lorrys oplysninger, vil forvaltningen her orientere om den videre proces, hvor Arbejdsmiljø København – der er en afdeling på tværs af forvaltningerne - går i gang med for at forbedre arbejdsmiljøet i forvaltningen.

    Derudover vil Cecilia Lonning-Skovgaard redegøre for forløbet omkring de eksterne advokater, som Politiken tidligere har beskrevet, at hun har hyret.

  • Lonning-Skovgaard efter flere dages kritik: "Jeg genkender ikke det hele"

    7. februar 2022

    Efter et møde i Integrations- og Beskæftigelsesudvalget, forholder Cecilia Lonning-Skovgaard sig til kritikken i et interview med TV 2 Lorry.

    Her udtaler hun blandt andet, at hun ikke genkender hele kritikken. Læs alle borgmesterens svar her.

  • Endnu en direktør forlader forvaltningen

    1. marts 2022

    Den konstituerede direktør i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen forlader sin stilling og tiltræder nyt job i Frederiksberg Kommune.

    Læs hele historien her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik