Slut med salg af alkohol: Sådan vil regeringen gøre nattelivet tryggere

Som led i regeringens forsøg på at komme utryghedsskabende adfærd til livs, vil de visse steder forbyde salg af alkohol. Brancheforening er positiv over for forslaget. Her er hovedpunkterne i regeringens udspil 'Et tryggere Danmark'.

"Ingen skal være bange for at færdes i det offentlige rum i Danmark. Hverken i lys eller mørke."

Sådan lyder det i regeringens udspil 'Et tryggere Danmark', som netop er blevet præsenteret.

Med 12 initiativer vil regeringen derfor sikre, at danskere kan bevæge og opholde sig trygt og frit - også i nattelivet.

Ingen alkohol

Som led i den plan foreslår regeringen, at der indføres regler, der forbyder detailvirksomheder, som er placeret i en såkaldt nattelivszone, at sælge alkohol i tidsrummet fra kl. 24 til kl. 5.

Det skal sikre, at unge ikke fortsætter deres fest ude på gaden, hvor der ikke nødvendigvis er vagter eller dørmænd til at stoppe eventuelle optøjer. Samtidig skal det også mindske larm i gaden, som kan være til gene for beboerne i området.

Og netop dét forslag bakkes op af brancheforeningen Horesta. Det oplyser Annette Hyldebrandt, der er chef og turisme og oplevelsesøkonomi i Horesta i en pressemeddelelse.

"Bør udvides"

- Vi er overbeviste om, at et forbud mod salg af alkohol fra detailhandlen i nattetimerne er noget af det, der vil have størst betydning, siger Anette Hyldebrandt.

Hun mener dog, at forbuddet ikke kun bør gælde i nattelivszonerne.

- Skal det have reel effekt, må man sikre sig, at de unge ikke bare kan gå ned ad en sidegade uden for zonen og købe deres alkohol. Tilsvarende mener vi, at det bør overvejes, om forbuddet skal træde i kraft tidligere på aftenen.

Forbuddet er dog kun ét af de 12 initiativer. I faktaboksen herunder, kan du se, hvad regeringen eller lægger op til.

Her er hovedpunkterne i udspillet

Foruden forbud mod salg af alkohol i detailhandlen foreslår regeringen også:

  • At der indføres en ordning, der giver politiet mulighed for i samarbejde med den relevante vejmyndighed at forbyde ikke-nødvendig privat kørsel i nattelivszoner i tidsrummet fra kl. 24 til kl. 5.


  • Et krav om, at restaurationsvirksomheder placeret i nattelivszoner, og som holder åbent i tidsrummet fra kl. 24 til kl. 5, skal gøre brug af mindst én autoriseret dørmand eller autoriseret vagt i dette tidsrum.


  • At politiet skal kunne bortvise personer fra en nattelivszone, hvis personerne vurderes at være til fare for forstyrrelse af den offentlige orden eller til fare serveringsstederne, hvor der er større kontrol og for enkeltpersoners og den offentlige sikkerhed


Tryggere S-togsstationer

  • Regeringen har været i dialog med DSB, og det er aftalt, at DSB vil øge bemandingen i DSB’s overvågningscenter, så der fremover vil være to medarbejdere til stede døgnet rundt til at varetage forskellige videoovervågningsopgaver. Samtidig vil DSB opgradere over 700 kameraer på S-togsstationerne for at forbedre kvaliteten af videoovervågningsmateriale.


  • DSB vil desuden gøre brug af et vagtfirma, som skal være med til at øge trygheden på S-togsstationerne. 



Økonomisk kontrol med kriminelle unge

  • Regeringen foreslår at indføre et nyt særvilkår om økonomisk kontrol for unge mellem 18 og 25 år, som i førstegangstilfælde har begået visse former for kriminalitet. 


  • Derudover foreslår de også, at kriminalforsorgen skal have opfølgende samtaler med den unge om økonomi.



En barndom og ungdom uden kriminalitet og utryghedsskabende adfærd

  • Regeringen foreslår, at utryghedsskabende adfærd tilføjes som en af betingelserne, der kan føre til et forældrepålæg og børne- og ungepålæg. 


  • Regeringen vil desuden give kommunerne mulighed for at fastsætte en ny handlepligt i børne- og ungepålægget om, at barnet eller den unge i en begrænset tidsperiode ikke må opholde sig eller færdes frem og tilbage i et afgrænset område, f.eks. en bestemt plads, en S-togsstation eller et storcenter, hvor barnet eller den unge har udvist utryghedsskabende adfærd. 


  • Flere børn og unge skal gøre skaden, de har forvoldt, god igen. Derfor vil regeringen lempe betingelserne for at pålægge en straksreaktion. I den forbindelse vil regeringen lave et idekatalog over strakreaktioner, som kommunerne kan benytte sig af.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik