Snart skal hovedstadens brugte bleer affaldssorteres: Sådan kommer det til at foregå

Snart skal småbørnsforældre og ansatte i daginstitutioner i København sortere brugte bleer.

Inden for de kommende år bliver endnu en sorteringsspand introduceret for københavnerne, nemlig blespanden. 

Et flertal i Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune vedtog torsdag, at borgere såvel som institutioner i kommunen skal affaldssortere brugte bleer fra 2025. 

Men hvordan skal det helt konkret foregå, spurgte Astrid Aller (SF) i forbindelse med behandlingen af sagen.

For må man eksempelvis smide engangsvaskeklude med i blesorteringen? 

Svaret fra Teknik- og Miljøforvaltningen lyder, at det må man gerne. 

- Kluden, som barnet bliver tørret med i forbindelse med bleskift, må gerne komme med i blesorteringen, men øvrigt affald, som vatpinde, må ikke, svarede forvaltningen. 

Det er alle former for engangsvaskeklude, der kan smides ud i blespanden, skriver forvaltningen. Der er dog ikke dem alle, der kan genanvendes sammen med bleerne. 

Klude, der er lavet af cellulose, kan genanvendes, mens skumklude, som er lavet af PUR-skum, ikke kan. 

De kan til gengæld blive frasorteret på genanvendelsesanlægget. 

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Batter det noget at affaldssortere brugte bleer?

 • Hvert år ender mere end 46 millioner brugte bleer i skraldespanden i Københavns Kommune, og det udgør hele 8 procent af den samlede mængde restaffald.

 • Teknik- og Miljøforvaltningen forventer, at man det første år kan indsamle cirka 3.400 ton bleaffald til genanvendelse.

 • Til sammenligning blev der i 2022 indsamlet lige under 5.000 ton plastaffald.

 • Man forventer, at man ville kunne spare 2.200 ton CO2 om året på ikke at brænde bleer af i København.

Kilde: Teknik- og miljøforvaltningen i Københavns Kommune

Fra lorteble til havemøbler

Merete Kristoffersen, der er enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, har tidligere forklaret til TV 2 Kosmopol, hvordan gode ressourcer går op i røg, når brugte bleer som i dag ender på forbrændingen.

- Plasten kan bruges til nye plastprodukter. For eksempel har det jo lige været sommer, og mange har plastmøbler ude i deres haver, og det kan man blandt andet bruge genanvendt plast til, forklarer Merete Kristoffersen, der er enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune, til TV 2 Kosmopol.

- Og cellulose er en papirfraktion, som man kan lave nye papirprodukter af, fortsætter hun.

I Københavns Kommune har man en målsætning om at genanvende 70 procent af alt affald, og her kan det at få brugt bleernes materialer igen, være et godt skridt på vejen.

- Her er vi oppe på knap to procent, hvis vi får indsamlet det potentiale, vi ser i øjeblikket, lyder det fra enhedschefen.

Babyer bosat i lejligheder

Det er Enhedslisten, Radikale Venstre, SF, Venstre, Alternativet og Dansk Folkeparti, der står bag sorteringen af bleer. 

Konservative og Liberal Alliance stemte imod forslaget, mens Socialdemokratiet undlod at stemme. 

Ordningen bliver målrettet etageejendomme, der som minimum huser seks børn, der er under fire år gamle. Ejendommene bliver identificeres via dataudtræk. Desuden indgår omkring 200 kommunale daginstitutioner i ordningen. 

Beslutningen betyder, at der pålægges københavnske husstande en gebyrstigning for affaldshåndtering på 33 kroner årligt, der lægges til en i forvejen vedtaget gebyrstigning på 19 kroner.

Bleaffaldsordningen forventes at få årlige driftsomkostninger på 17,1 millioner kroner samt etableringsomkostninger på 1,9 millioner kroner.

Lige nu kan bleerne ikke genanvendes i Skandinavien. I stedet skal de sendes til Holland, Wales eller Italien for at blive genavendt. Men håbet er, at man i fremtiden kan få en løsning tættere på.Tanken er også, at man skal kunne bruge indholdet af bleerne til biogas. 


Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik