Et år er gået. Men intet er glemt.
Billederne, lydene og ikke mindst følelserne står knivskarpt i erindringen fra den helt almindelige søndag i Fields på Amager, der blev forvandlet til et sandt mareridt.
Det blev gjort tydeligt til mandagens mindehøjtidelighed i Field's for skyderiet.
Her blev der afholdt et minuts stilhed for de liv, der sluttede for tidligt, de pårørende, der stadig er i sorg, og de vidner, der aldrig vil glemme, hvad de så.
En af dem er Snorri Trastarson, der var på arbejde under Field's-skyderiet.
- Jeg vil gerne være med til at vise min respekt over for det, der er sket. Og hvis der er andre, der ikke kan være med af forskellige årsager, så kan jeg måske være der i stedet for dem, siger han.
TV 2 Kosmopol har tidligere fortalt, hvordan han var med til at redde Anja Runes liv, da hun lå blødende på butiksgulvet. Her gjorde Snorri Trastarson alt i sin magt for at holde hende ved bevidsthed, efter hun var blevet ramt af skud i både skulder og lår.
- Det betyder rigtig meget for mig, at være her igen
Udover Snorri Trastarson var blandt andet også 21-årige Astrid Jørgensen mødt op.
Hun var også til stede, da de første skud bragede gennem shoppingscentrets gange. Et år efter mødte hun op for at placere en blomst ved centrets hovedindgang.
- Jeg var her sidste år samme dag. Det betyder rigtig meget for mig at være her igen og mindes det, siger hun til TV 2 Kosmopol.
- Jeg synes, at det er vigtigt, at vi mindes dem, der mistede livet lige her. Dem skal vi ikke glemme.
Mindehøjtideligheden giver hende noget, som hun har savnet længe. Nemlig sammenhold.
- Det giver mig en følelse af, at jeg ikke er alene om det. Det er virkelig noget, som jeg har arbejdet med, så det er rart at være her sammen med andre, siger hun.
Derfor sætter hun stor pris på, at Field's har valgt at afholde mindehøjtideligheden.
- Jeg synes, at det er supervigtigt, at vi gør det her. Jeg har ventet længe på, at Field's ville annoncere noget om, at de ville holde det her. Jeg er virkelig glad for, at de har gjort det, og at vi er her sammen og ikke glemmer det, fortæller hun.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
- Jeg har selv en diagnose
Også brødrene Emil og Casper Boye valgte at lægge vejen forbi mindehøjtideligheden. De var ikke selv til stede i centret under skyderiet, men ville gerne vise deres respekt overfor ofrene og de pårørende.
- Dagen sidder stadig i kroppen. Det er nok ikke noget, som man vil komme til at glemme, siger brødrene til TV 2 Kosmopol.
Særligt for Casper Boye har tragedien sat gang i tankerne.
- Det er vigtigt for mig at være her, fordi jeg har diagnoser tæt på livet, siger han og fortæller, at han mener, der bør gøres mere for psykiatrien.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
- Vi skal lære af de tragedier, som vi udsættes for
Blandt de fremmødte var også den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen. I dag er han stifter og protektor af organisationen Headspace, der tilbyder gratis rådgivning til unge mellem 12 og 25 år, der har brug for nogen at snakke med.
- Vi skal lære af de her tragedier, som vi udsættes for. Jeg synes, at det her understreger, at samfundet skal være langt, langt dygtigere til at lytte, se og række hånden frem, siger han og fortsætter:
- Når syge mennesker får 13 forskellige sagsbehandlere, så er der noget, der skal rettes op på.
Under mindehøjtideligheden gjorde han meget ud af at tale med de fremmødte.
- Jeg kender til sorg, så jeg vil gerne række ud til de her mennesker og signalere, at jeg ved hvilke følelser de står med lige nu, for dem har jeg også selv, siger han.
Et minuts stilhed
Da klokken slog tolv, sænkede tavsheden sig over det ellers travle shoppingcenter, der for en stund gik i dvale.
Et minuts stilhed for de tre dræbte og syv sårede i Field's blev afholdt mens tårerne trillede ned af kinderne på nogle af de fremmødte, og trøstende kram blev delt ud uden ord.
Da minuttet var gået, lød en stille summen, som samtalerne endnu gik i gang - blandt andet hos Pernille Kristensen, der vendte mindehøjtideligheden med sin søn Silas Kristensen.
- Det var fedt, fordi man kan få folk til at respektere hinanden, selvom de ikke er her mere. Man kan være sørgelig og trist. Man kan være sammen. Man kan alt, som er til gode for de døde, siger Silas Kristensen, hvorefter hans mor stemmer i:
- Det viser bare, at der er respekt, når man kan stå sammen om sådan nogle ting. Sådan et frygteligt tragedie må bare ikke ske, siger hun.