Søhelts indbo under hammeren: Auktionshus sælger stor samling fra dansk slot

Bruun Rasmussen har fået fingre i en større samling historiske artefakter fra søhelten Niels Juels efterkommere på Valdemars Slot.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Har du rigtig mange penge, umættelig smag for rokoko og en drøm i maven om at bo som en aristokrat, så har auktionshuset Bruun Rasmussen snart en række objekter til salg, hvor de tre nævnte ting er en forudsætning.

Den 21. september ryger en stribe indbo fra Valdemars Slot på Tåsinge under hammeren i Bredgade, skriver auktionshuset i en pressemeddelelse.

Slottet tilfaldt i sin tid søhelten Niels Juel, og siden har 12 generationer af efterkommere beboet landmærket på Tåsinge. Det er de 12 generationers blandede samling af sager og ting, der nu er til salg.

Det drejer sig om alt fra kunstværker, møbler og samlerobjekter, forklarer vurderings- og salgsdirektør hos Bruun Rasmussen, Kasper Nielsen.

- Den sjældne samling fra Valdemars Slot er et vidnesbyrd om slottets historie og ikke mindst Niels Juel og hans efterkommeres istandsættelse og indretning op gennem tre århundreder. Vi er beærede over at få muligheden for at præsentere disse genstande, der på hver sin måde repræsenterer en lille bid af danmarkshistorien, siger han.

I alt er 91 af slottets objekter til salg, og disse tæller alt fra salutkanoner i bronze (vurderes til 30-35.000) til en samling illustrationer af Christian Krohg (vurderes til 800.000-1.000.000) til et sæt urtepotteskjulere (vurderes til 8-10.000).

En blandet landhandel så at sige.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Det her skrin, som er tilskrevet C.W. Eckersberg,  er vurderet til 600-800.000 kroner. I låget ses en overraskende scene, som er NSFW.
Det her skrin, som er tilskrevet C.W. Eckersberg, er vurderet til 600-800.000 kroner. I låget ses en overraskende scene, som er NSFW.
Foto: Bruun Rasmussen

Søhelt fik slot i gave

Reelt set er auktionens store slagnummer nok navnet Niels Juel, som man kan få lov at associere sagerne med.

Niels Juel er trods status som død i 325 år and counting fortsat en mand, man fra tid til anden hører om.

Juel blev nemlig berømt som søhelt, især for Slaget i Køge Bugt i 1677 – ikke at forveksle med Slaget i Køge Bugt i 1710 (selv om det også var et ret vildt søslag, som du i øvrigt kan læse mere om i denne raskvæk glimrende artikel).

Her stod Niels Juels bag den danske flådes knusende sejr over den jävla svenska flåde, og det, syntes Kong Christian V, var så godt gået, at Juel fik lov at købe Valdemars Slot på Tåsinge i en slags brandudsalg.

For apropos brand, så var Valdemars Slot mere eller mindre en rygende ruin, da Niels Juel overtog hyblen. Det var i øvrigt også jävla svenskens skyld, da de havde raseret slottet under en af de mange svenskekrige i samme århundrede.

Niels Juel fik slottet restaureret, og så boede efterkommerne ellers lykkeligt og isoleret der i cirka 343 års tid, indtil ejerne – søstrene Caroline Fleming og Louise Albinus – ragede uklar om slottets fremtid og satte hele molevitten til salg for 165 millioner kroner i slutningen af 2021.

Det hele endte dog med, at Louise Albinus købte Caroline Flemings ejerandel på 50 procent af slottet, som dermed blev i familien.

Du har læst en artikel fra TV 2 Kosmopol







Spørg Os - Afstemning

_



Nyheder

flåter TBE borrelia skadedyr sygdomme natur

Vaccinationssteder er lagt ned af danskere, der vil have skud mod alvorlig flåtvirus

Soho House Copenhagen

Nu kan rigmandsklubs ønske gå i opfyldelse: Men den lokale beboerforening er ikke tilfreds

Hjertestop hjælp_07-06-2023_21-53___l7n7

Claus efterlyste sine redningsmænd efter hjertestop: Mie var med til at trykke livet tilbage i hans krop

Vis mere
politiagent Louise Borglit drab drabssag Elverparken Herlev efterforskning retssag

Onkel blev ringet op af tiltalt på drabsdag: ”Han virkede meget langt ude”

Dolol

Blev ikke set som et stort problem: Brug af opioider blandt unge er nu en national tendens

Vis mere