Søstres møbel løste udfordring ved et tilfælde: Nu er det børns favorit

Bolette Blædels søn tumlede rundt i deres lejlighed, og det gav klager fra naboerne. Sammen med søsteren Louise opfandt hun et tumlemøbel, som var blødt, sjovt og lydløst, men møblet viste sig også at være godt for børns motoriske udvikling.

Sid stille, kravl ned, pas nu på og det må du ikke. Det er fraser, som forældre bruger flittigt.

Møbler er skabt efter voksnes behov, men i bObles er fokus på børnenes behov.

- Alle de her små successer og erfaringer, som barnet får med sin krop, når man er i bevægelse eller kreativ leg er hele fundamentet for alt, det man skal lære. Det er med til at bygge selvværd, mod, tillid, og det gør at børn tror at de er gode nok til at gå hen og spørge andre børn, om de vil lege. Det er også med til at skabe empati og samarbejdsevner, fortæller Bolette Blædel og Louise Blædel.

De er søstre, medstiftere og medejere af virksomheden bObles. 

VTS Thumb
Serie

Viljen til Succes

De sørger for at holde hovedstadsområdet i gang. De producerer, servicerer og genererer ideer - til gavn for både bundlinje og beskæftigelse. Men det er hårdt arbejde at skabe en succesfuld virksomhed. Det kræver mod, visioner, værdier og ikke mindst vedholdenhed. Det kræver viljen til succes. 

 Se serien her

For Bolette og Louise Blædel er netop den motoriske udvikling et nøgleord for deres virksomhed.

- Barnet har ikke behov for møbler med en fast defineret funktion. For eksempel et bord, man sidder ved eller en stol, man sidder på. Hvis barnet bare kunne få lov til at gå på ryglænet af sofaen, hænge med hovedet nedad eller ligge inde i reolen, så var det fint med barnet, men i vores kultur er det ikke sådan, man skal bruge møbler, siger Bolette Blædel, der indtil for nylig var virksomhedens administrerende direktør.

bObles' møbler er altid lavet ud fra en af de tre grundformer: Cirkel, trekant eller firkant.
bObles' møbler er altid lavet ud fra en af de tre grundformer: Cirkel, trekant eller firkant.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

Derfor har søstrene skabt et børnemøbel, der ikke har nogle regler for, hvordan det skal bruges.

- Formålet med Bobles er at fortælle historien, om hvor vigtig den motoriske udvikling er for barnet. Lige så snart du stiller produkterne foran børnene, så går de bare helt intuitivt i gang med at bruge dem, fordi børn altid søger at være i bevægelse. De går i gang med at balancere, hoppe, ligge på maven, rulle og kravle, fortæller Louise Blædel.

quote Lige så snart du stiller produkterne foran børnene, så går de bare helt intuitivt i gang med at bruge dem

Louise Blædel, medstifter og medejer, bObles

Selve møblernes design er også vigtigt, og derfor har bObles mange kollektioner.

- Vi mener, at produkterne skal have lov til at stå i alle boligens rum. De skal ikke kun være inde på børneværelset, fordi barnet vil helst være hos mor og far, så det er vigtigt for os at møblerne er et designprodukt. De skal være pæne og i nogle ordentlige farver, så de kan få lov til at stå inde i stuen også, siger Louise Blædel.

Klager fra naboerne blev starten på bObles

Da bObles blev grundlagt i 2006, var møblerne slet ikke skabt med henblik på motorisk udvikling.

- Det hele startede i en lillebitte lejlighed på Vesterbro, da jeg fik mit første barn. Jonas var et tumlebarn, som så mange andre børn, men det var en kæmpe stor udfordring, fordi vi havde kun 38 kvadratmeter, og det var en gammel københavnerlejlighed med vægge af pap, så naboerne blev megasure, når Jonas tumlede, og det lød som tordenvejr, fortæller Bolette Blædel og fortsætter:

- Jeg manglede nogle produkter, som Jonas kunne tumle på uden at slå sig og uden, at det larmede. De skulle være så multifunktionelle, at de kunne bruges til rigtig mange ting og sparede plads, og så måtte det også godt se en lille smule lækkert ud.

Men sådan et møbel fandtes ikke.

- Vi undrede os over, at når man skulle ud og købe børnemøbler, så var det altid nedskalerede voksenmøbler, for når vi kiggede på Jonas, kunne vi se, at han havde et helt andet behov, siger Bolette Blædel.

Med dyrene i Københavns zoologiske have som inspiration, gik søstrene i gang med at designe tumlemøbler.

Tumlemøblerne er inspireret af dyrene i Zoologisk Have. Her ses "elefanten" og "hønen".
Tumlemøblerne er inspireret af dyrene i Zoologisk Have. Her ses "elefanten" og "hønen".
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

Efter mange forsøg lykkede de med at lave et blødt, sjovt, pladsbesparende og multifunktionelt møbel. En dag opdagede de, at deres møbler havde endnu en funktion.

- Vi mødte en anerkendt børnefysioterapeut, der hedder Louise Hervig. Hun fortalte os, at hun havde været børnefysioterapeut i tolv år, og at vores tumlemøbler var det, hun havde gået og ventet på. Det viser sig, at mange af de ting vi har lavet på grund af designet, altså de meget simple former, de farvede striber og det bløde materiale, det var appellerende, sansende og stimulerende for barnet. Derefter synes vi lige pludselig, at vores mission var blevet meget vigtig, fortæller de to stiftere.

quote Jeg var helt svedt, da jeg kom derop, så jeg stod ude i busken og klædte om.

Bolette Blædel, medstifter og medejer, bObles

Og så besluttede de sig for at formidle det vigtige budskab om børns motoriske udvikling, blandt andet ved at afholde eventet "tumletid".

- Butikkerne inviterer 12 til 15 forældre, der kommer med deres børn, og så kommer der en elefantfører herinde fra os, og bliver der fortalt om motorisk udvikling. Så har vi nogle produkter med, som vi bruger til at vise, hvordan vores produkter understøtter barnets motoriske udvikling, fortæller Louise Blædel.

De første 1.000 dage af et barns liv er afgørende for dets udvikling. Hos bObles har de udviklet en app, som guider forældre til, hvordan de sørger for, at deres barn udvikler sig motorisk.
De første 1.000 dage af et barns liv er afgørende for dets udvikling. Hos bObles har de udviklet en app, som guider forældre til, hvordan de sørger for, at deres barn udvikler sig motorisk.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

I dag tilbyder bObles et hav af events, de har 16 ansatte og de har på ti år solgt over en million tumlemøbler.

"Vi havde ingen anelse om, hvad vi gik ind til"

BObles' møbler har været udstillet på flere museer.

- Da vi skulle på Louisiana, der cyklede jeg fra Amager til Humlebæk med min anhængervogn bagpå, hvor der stod bObles i. Jeg var helt svedt, da jeg kom derop, så jeg stod ude i busken og klædte om. Da jeg kom ind, tog jeg pænt imod parkeringsbilletten, fordi jeg synes, det var lidt pinligt at sige, at jeg var cyklet helt derop, og ikke var kommet i en stor fin bil, fortæller Bolette Blædel.

På bObles' kontor i København er alle almindelige stole byttet ud med tumlemøbler.
På bObles' kontor i København er alle almindelige stole byttet ud med tumlemøbler.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

Louise er tøjdesigner og Bolette er arkitekt, så at drive egen forretning lå aldrig til højrebenet.

- Vi havde ingen anelse, om hvad vi gik ind til. Overhovedet. Hvis jeg havde stået for 15 år siden og vidst, hvad jeg gik ind til, så er jeg slet ikke sikker på, at jeg havde turde. Jeg ville ikke have været den her rejse foruden, så jeg er rigtig glad for, at jeg ikke vidste det, siger Bolette Blædel.

quote Hvis jeg havde stået for 15 år siden og vidst, hvad jeg gik ind til, så er jeg slet ikke sikker på, at jeg havde turde.

Bolette Blædel, medstifter og medejer, bObles

En udfordring, som stifterne ikke havde forudset, var at få solgt deres produkter.

- Det var svært at få møder i de butikker, vi gerne ville ind i, men så cyklede jeg ud og satte mig i en sofa i deres showroom. Der sad jeg så og ventede. Her fandt jeg ud af, hvem deres indehaver var, og så ventede jeg på, at han kom ud af en dør. Når det skete, fulgte jeg med ham, og viste ham alt det, jeg kunne nå, indtil han gik ind af en anden dør. Det gjorde jeg hele dagen, indtil jeg havde fået lov til at sige så mange ting, at han måske sagde, at jeg kunne lade en elefant stå, fortæller Bolette Blædel om deres iværksætterrejse.

Virksomheden har fået navn efter en sæbeboble.
Virksomheden har fået navn efter en sæbeboble.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

Svært var det også, da navnet skulle findes, men så kom de på bObles.

- En sæbeboble er den mest simple konstruktion, du kan forestille dig. Det er vand og overfladespænding, men der er også altid noget fantasi i. Når en person står og blæser sæbebobler, så står alle og kigger begejstret. Kommer der mange små? Kommer der en kæmpestor? Hvor flyver de hen? Hvilken farver får de? Så vi synes simpelthen, at en sæbeboble var det tætteste, vi kunne komme på det, vi gerne ville skabe med bObles, oplyser søstrene.

bObles får ny direktør

Det er bObles-teamet, der designer møblerne og udvælger farver.

Så bliver møblerne testet og derefter produceret i giftfrit EVA-skum på fabrikker i Vietnam og Taiwan.

Det er stifterne og det øvrige team, der designer tumlemøblerne.
Det er stifterne og det øvrige team, der designer tumlemøblerne.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

Møblerne er for de to stiftere ikke bare et møbel til børn. Det er en fast del af inventaret i hjemmet.

- Når børnene ikke bruger møblerne, så bruger vi dem selv. Så bliver det brugt som en fodskammel eller et lille ekstra bord. Det er møblet til hele familien, siger Louise Blædel.

Tumlemøbler med navne som ormen og elefanten har også erstattet kontorstole i bObles lokaler.

- Jeg kan mærke, at det er godt for mig selv. I stedet for den stive, sorte kontorstol. Det er virkelig et legende miljø at arbejde i, siger Gitte Sarlvit.

Hun er ny administrerende direktør i bObles, og hun er godt i gang med at vænne sig til de mange bObles-møbler.

quote Det har været rigtig spændende, og jeg ville ikke have undværet det for noget.

Bolette Blædel, medstifter og medejer, bObles

Gitte Sarlvit overtager posten fra Bolette Blædel.

- Vi skal stå endnu stærkere ude på eksportmarkedet, og vi skal have mere fokus på digitalisering, forklarer Gitte Sarlvit om planerne for fremtiden. Bolette Blædel tilføjer:

- Det er lige præcis de to steder, hvor Louise og jeg slet ikke har sat ind, fordi vi simpelthen ikke har haft kompetencerne til det.

Bolette Blædel savner designprocessen og glæder sig til at kunne give slip på noget af ansvaret, der følger med direktørstolen.

- Der har været mange svære beslutninger at tage. Og det har været rigtig spændende, og jeg ville ikke have undværet det for noget, men jeg glæder mig som et lille barn, til det vi skal i gang med nu, afslutter hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik