Sommerkolonier for hundredvis af børn aflyst: Personale vil hellere rejse og på festival

Corona frarøvede unge mennesker deres frihed, og derfor vil flere ud at rejse fremfor at være personale på sommerkolonier, lyder det.

Hundredevis af københavnske skolebørn har nu fået aflyst deres sommerkoloni.

Det sker som en direkte konsekvens af, at Københavns Lærerforening, der arrangerer kolonierne, ikke kan finde tilstrækkeligt personale - typisk unge mennesker på udgik efter et sommerjob.

Syv hold for 280 børn er allerede aflyst i uge 26, mens seks hold med 240 børn er tæt på at blive aflyst i uge 31, oplyser Gitte Nemholt, personaleansvarlig, Københavns Lærerforenings kolonier, til TV 2 Lorry.

- Den anden dag blev jeg ringet op af en far til et barn, der havde fået en koloni aflyst. Sønnen havde været afsted siden 2. klasse og går nu i 6. klasse. I år skulle han have været afsted med flere fra klassen. Det betød så meget for ham - jeg ved, hvor ondt det gør, hvis de ikke kommer afsted, siger Gitte Nemholt til TV 2 Lorry.

Københavns Lærerforening har særligt brug for køkkenfolk, der kan være økonoma i et storkøkken. Personalet plejer at bestå af unge mennesker med pædagogisk erfaring. Sidste år havde man også svært ved at rekruttere dem - og dengang lød det, at de hellere ville være podere i testcentre.

quote Jeg ved, hvor ondt det gør, hvis de ikke kommer afsted

Gitte Nemholt, personaleansvarlig, Københavns Lærerforenings kolonier

I år kan den vigende interesse også have noget med corona at gøre, mener Gitte Nemholt.

- Når jeg snakker med de unge mennesker, siger de, at de hellere vil på Roskilde Festival og ud at rejse. De skal ud at leve livet og mærke verden, fordi de har været spærret inde i to år på grund af coronavirus. Det forstår jeg godt, siger Gitte Nemholt.

Mangler overskud

Den teori bakker professor og leder af Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet, Noemi Katznelson, op.

- Man kunne have den antagelse, at corona-nedlukningerne har ramt unge mennesker på en sådan måde, at vi nu ser efterdønningerne af manglende overskud. De oplever en utålmodighed og en oplevelse af, at der er en masse ting, som de ikke har nået, som de gerne vil indhente i løbet af sommeren, hvor de har tiden til det, siger Noemi Katznelson til TV 2 Lorry.

quote De (unge) oplever en utålmodighed og en oplevelse af, at der er en masse ting, som de ikke har nået, som de gerne vil indhente i løbet af sommeren

Professor og leder af Center for Ungdomsforskning ved Aalborg Universitet, Noemi Katznelson

Hun mener desuden, at unge mennesker lige nu helt generelt er efterspurgt “alle vegne”.

- Kolonierne er ikke de eneste, der savner de unge. Der er færre at tage af i det hele taget, og det kan have noget at gøre med, at de unge fokuserer på uddannelse og fritidsjob, siger Noemi Katznelson.


Gitte Nemholt, hvad kan løsningen på jeres rekrutteringsproblemer være? Kan I give mere i løn?

- Vi har allerede skruet på lønningerne, så de regnskabsansvarlige pædagoger får 1015 kroner om dagen, mens almindeligt pædagogisk personale får 850 kroner om dagen. Vi har 600 medarbejdere, så det er dyrt at give mere.

- Det er ikke et supergodt lønnet job, men det er værdibaseret arbejde, der kan give de unge mennesker en unik uge, hvor de kan gøre en kæmpe forskel for de her børn.

Om kolonierne

  • Københavns Lærerforenings Kolonier sender hvert år cirka 4000 køben­havnske skolebørn på henholdsvis 1- og 2-ugers sommerkoloni på 29 forskellige kolonier spredt ud over hele Danmark i naturskønne omgivelser. Siden de københavnske lærere i 1899 skabte deres første kolonier, har flere end 300.000 københavnerbørn oplevet barndommens sommer­land på et af de mange forskelligartede steder, som gennem tiderne har været anvendt til feriekoloni.


  • Der bliver tilbudt både feriekolonier med skolehold, hvor børnene kommer fra samme skole og er afsted med lærere derfra, og temakolonier, hvor børnene blandet fra de københavnske skoler kommer på kolonier med temaer som dyrepasning, idræt, teater, natur og billedkunst.


  • Personalet på en sommerkoloni består som udgangspunkt af fire personer, der tager sig af det pædagogiske arbejde med koloniens cirka 40 børn, samt fire personer, der står for alt det husholdningsmæssige som planlægning af måltider, indkøb, madlavning og rengøring.


  • Udover de mange sommerkolonihold for køben­havnske skoleelever anvendes kolonierne i dag til lejrskoler, koloniophold for børnehaver og fritidshjem, klasseweekendture, forenings­arrangementer, familietræf og lignende.


Kilde: Kolonierne.dk


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik