Støttekroner fra Christiansborg - snart kan nyt ukrainsk kulturhus se dagens lys i København

Både regeringen og støttepartierne har besluttet at afsætte penge til at støtte etablering af et ukrainsk kulturhus i København.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Inden længe bliver et ukrainsk kulturhus i København en realitet.

Det står klart, efter kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samarbejde med støttepartierne SF, Radikale Venstre og Enhedslisten lægger op til, at der skal afsættes midler til at etablere det ukrainske kulturhus, oplyser Kulturministeriet i en pressemeddelelse.

quote Næsten dagligt hører vi om forfærdelige og skræmmende forbrydelser i Ukraine. Den frygtelige krig i Ukraine rammer også landets kultur. En stor del af landets befolkning er på flugt og har behov for støtte til at holde fast i deres kultur

Ane Halsbo-Jørgensen, Kulturminister, S

Der er tale om et tilskud på to millioner kroner til at starte kulturhuset i hovedstaden. Konkret skal de to millioner kroner gå til opstart og drift i 2022 og i starten af 2023.

- Næsten dagligt hører vi om forfærdelige og skræmmende forbrydelser i Ukraine. Den frygtelige krig i Ukraine rammer også landets kultur. En stor del af landets befolkning er på flugt og har behov for støtte til at holde fast i deres kultur, siger kulturminister Ane Halsbo-Jørgensen og tilføjer:

- Det gælder også ukrainere her i landet, hvor kulturhuset har været et stort ønske fra ukrainsk side. Derfor er beslutningen om at etablere et ukrainsk kulturhus vigtig og nødvendig.

Foruden støttebeløbet på to millioner kroner er det ministeren og støttepartiernes mål, at der skal afsættes midler til kulturhuset hvert år de næste tre år svarende til i alt 7,6 millioner kroner.

Det er Foreningen Ukraine House in Denmark, der skal drive det kommende kulturhus.

Kulturhuset mangler dog fortsat en adresse, men også her kan der falde en appelsin i turbanen i projektet.

Således er foreningen bag allerede nu blevet tilbudt at blive lejere i det tidligere pakhus på Christianshavn, Gl. Dok, hvor Dansk Arkitektur Center holdt til indtil 2018.

Kan potentielt åbne inden for få måneder

Hvis Ukraine House in Denmark ønsker at tage imod tilbuddet, kan lokalerne tages i brug inden for få måneder, når de såkaldte udlodningsmidler er godkendt af Folketingets Finansudvalg.

- Kulturhuset skal være et samlingssted for flygtninge og fastboende ukrainere i Danmark. Samtidig håber jeg, at det i de kommende år kan blive et mødested for danskere og ukrainerne og udbrede kendskabet til Ukraines betydningsfulde kulturarv og rige kulturliv.

- Det tror jeg vil styrke vores landes kulturelle forbindelser – også efter krigens afslutning, siger Ane Halsboe-Jørgensen.

Kulturhuset skal være base for en række forskellige kulturelle aktiviteter, herunder biblioteksudlån og bogklubber for børn og voksne, undervisning af ukrainske flygtningebørn og ukrainske sprogkurser.

Desuden er det også forventningen, at der skal være koncerter og kunstudstillinger i det ukrainske kulturhus.

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

SpO Affald

Mens danskerne sorterer mere og mere, er det anderledes med skraldespandene i byrummet

Cecilie Laustsen

Cecilie lider af kronisk lungesygdom:
Nu løber hun for at samle penge ind til forskning

Testcenter

De sidste testcentre er lukket:
"Vores erfaringer kommer til at gøre en stor forskel"

Vis mere
jan

Kommunaldirektør stopper efter "gensidig aftale":
Får gyldent håndtryk på over tre millioner kroner

Horserød Fængsel er ramt af skimmelsvamp.

Svampesporer truer fængsel med nedlukning

Vis mere