Storhitter blandt unge: Netflix-serie har gjort støvet spil trendy

De spiller det både online og med fysiske brikker i klubber, på gymnasier og på natklubben. Brætspillet storhitter blandt unge. I en flygtig digital tidsalder vokser behovet for fokus og fordybelse, lyder en del af forklaringen.

Aftenens to værtinder, Mira og Alberte, byder de godt 60 turneringsdeltagere velkommen til det stuvende fyldte skakarrangement. 

Hvordan er stemningen?

- Lige nu er den lidt hektisk, for der er sindssygt mange mennesker, siger Mira Palmer Hansen, den ene ud af to værtinder i Babylon Chess Club

I mange år har Søpavillonen været kendt som både restaurant og natklub. 

Ofte med et lidet flatterende ry.

Nu har en af tidens store trends, skak, også gjort sit indtog i den ikoniske hvide bygning.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

De spiller det både online og med fysiske brikker i klubber, på gymnasier og i natklubben.

Søpavillonen og en skakklub. Hvordan harmonerer det?

- Jeg tror, at det startede med, at Søpavillonen havde et skidt rygte - eller i hvert fald et rygte om, at det kun var for nogle mennesker. Det er blevet kaldt klamydiaslottet, siger Mira og smiler.

- Og så har det haft et rygte om, at det er for et bestemt slags publikum. Sådan nogle hovski snovski-typer, der har lidt for travlt i deres liv og tager lidt for meget til næsen og drikker lidt for meget og sådan noget, fortsætter hun.

Aftenens anden værtinde, Alberte Kæmpe, supplerer:

- Jeg kan godt forstå, hvorfor folk tænker, at det er lidt spøjst, at der er en skakklub herinde. Det har jo egentlig ikke så meget med hinanden at gøre, ville man umiddelbart tænke. Men jeg synes jo, at det er det perfekte sted. Det viser også, at der er plads til alle her, siger Alberte.

Langt størstedelen af denne torsdag aftenens besøgende er unge mænd, som sideløbende med skakspillet slynger cocktails og øl i sig.

quote Det er lidt skørt. Det er ikke et sted, jeg ville komme normalt.

Rasmus Palm, Gæst, Babylon Chess Club

Hvorfor tager du på Søpavillonen for at spille skak?

- Det er første gang, og det er bare for at mærke stemningen, tror jeg. Jeg vil lige se, hvem der ellers kommer til det, og så er det for at hygge med mine venner, siger Joshua Bælum Jefferson.

- Det er lidt skørt. Det er ikke et sted, jeg ville komme normalt, heller ikke på natklubben. Men det er sjovt at være her. Stemningen er god, og folk er søde. Så vi er blevet ved med at komme her, siger vennen Rasmus Palm.

Vinder indpas på gymnasier

Det er langt fra kun på etablissementet i Gyldenløvesgade, at folk i stor stil igen er begyndt at dyrke det klassiske brætspil med bønder, springere, løbere, tårne, dronning og konge. 

Spillet er også blevet udbredt på eksempelvis gymnasier.

- Det er egentlig en ret fed oplevelse, hvor man har det sjovt med sin makker, samtidig med at man motiverer og træner hjernen, siger Nelli Dyndgaard, som går i 1.g på Frederiksberg Gymnasium.

TV 2 Kosmopol møder hende og en række andre elever til en snak om, hvorfor skak igen er blevet et kæmpe hit blandt unge.

En udvikling, som gymnasiets vicerektor, Anders Jacobsen, bekræfter.

- Der er overraskende mange elever, som synes, det er interessant. Jeg tror, det handler om, at du med skak og spil og dans og musik i øvrigt kan mødes, uanset om du er en dreng eller en pige, om du er fra København eller Vestegnen, om du har været på efterskole eller kommer fra en almindelig folkeskole. Reglerne er de samme for alle, det vil sige at du kan mødes på samme vilkår og spille sammen, siger han og fortæller, at han selv er en inkarneret skakspiller.

quote Vi begynder at søge derhen, hvor vi finder ro og fred. Hvor vi kan finde det her lille helle, hvor der ikke kræves alt for meget af os. Der tror jeg, at rigtig mange oplever skak som en lille boble af fred og ro, som de måske har brug for i deres hverdag.

Imran Rashid, Læge og forfatter

Hvad er den vigtigste egenskab at have, hvis man skal være god til skak?

- Jeg tror, det er en blanding af koncentration, og det at kunne se fremad og forudse, hvad din modstander har tænkt sig at gøre, siger Olav Bonde, som går i 3. g.

- I starten af skoleåret var der næsten ingen, der spillede. Men nu er der mange, der er begyndt. Jeg tror, det hænger samme med sociale medier. Der har jo været rigtig mange, som har streamet deres skak, siger sidemanden Kishi Kræmmer, 2. g.

Netflix-serie skabte boom

I oktober 2020 kom Netflix-serien Queen's Gambit. Den handler om en pige på et børnehjem i 50'erne med et utroligt talent for at spille skak. 

Serien vandt et hav af priser og er uden tvivl stærkt medvirkende til medvirkende til den store interesse for at spille spillet herhjemme.

- Queen's Gambit gjorde, at det blev in igen. Oveni er der så en masse sociale medier med skakvideoer og så videre. Mange har taget det til sig, fordi det er lidt ligesom en sport. I stedet for at spille et andet brætspil, kan man lige så godt spille skak og lave lidt hjernegymnastik. Og så er der også det konkurrencemæssige i det, siger endnu en deltager til torsdagens skak-arrangement på Søpavillonen, Morten Palm.

Men den galopperende interesse for skak skyldes også en række andre ting. Det er en form for økologisk mental mad. Et naturligt modsvar til brugen af TikTok, Facebook og Instagram. 

Eller det, som forskere kalder for digital narkotika og åndelig fastfood, siger forfatter og læge Imran Rashid.

- Det, der er ved at ske i de her år, er lidt ligesom en mental grøn omstilling, hvor vi begynder at finde ud af, at det ikke er alt, vi klikker på – eller bruger vores opmærksomhed på - der nødvendigvis er godt for os. Vi begynder at søge derhen, hvor vi finder ro og fred. Hvor vi kan finde det her lille helle, hvor der ikke kræves alt for meget af os, siger Imran Rashid og fortsætter:

- Rigtig mange oplever skak som en lille boble af fred og ro, som de måske har brug for i deres hverdag. Det kan være en forklaringsmodel, som kunne give mening. Så er vi måske også nået et sted hen, hvor vi er ved at have fået nok af, at der er så meget digital forening i vores hverdag, og hvor vi hele tiden skal forholde os til noget, der forstyrrer os.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

SKAK1
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol

Sammenhold og fællesskab - og en væltet konge

Skak er et spil, som på en og samme tid kan være både simpelt og byde på store intellektuelle udfordringer.

Og hvis man har behov for at få sat de små grå yderligere i sving kan man jo også medbringe en bog eller to til sin skakaften med vennerne.

Det er i hvert fald tilfældet for nogle af gæsterne på Søpavillonen, som har flere kendte litterære værker - heriblandt Den Fremmede af Albert Camus - liggende blandt cocktails og skakbræt.

Så har du Camus med os. Hvorfor? 

- Det er faktisk, fordi at vi startede en lille bogklub, og så læste vi Camus, fordi den var nemt læselig. Og så synes vi, at så var der også lidt at snakke om, griner Rasmus Palm.

- Jeg tror, at skak herinde først og fremmest handler om sammenhold og fællesskab. Og så handler det jo om strategi og taktik. Og så handler det om at bruge hovedet lidt, siger Mira Palmer Hansen fra Babylon Chess Club på Søpavillonen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik