Stort event på vej til København: Det får hele verden til at kigge på os, mener overborgmester

Københavns Kommune lægger op til at støtte et kommercielt gamingevent med flere millioner kroner. Karina Bergmann (K) mener dog ikke, kommunen skal støtte projektet.

Fire millioner kroner.

Så mange penge vil Københavns Kommune bruge på at støtte en international gamingfestival. 

Det er Bellagroup og Wonderful Copenhagen, der udvikler festivalen, som skal tiltrække gamere fra nær og fjern.

- Vi har analyseret det internationale marked for gaming-events, som både rummer den oplevelses- og branchemæssige vinkel. Her har vi set en mulighed for hovedstaden og er gået med i arbejdet med at udvikle en ny esport- og gamingfestival, som kan blive årligt tilbagevendende og have potentiale til at tiltrække både ferie- og erhvervsrejsende til hovedstaden, udtaler Wonderful Copenhagens administrerende direktør, Mikkel Aarø-Hansen, i en pressemeddelelse.

quote Jeg har svært ved at stemme for noget, som skal få flere unge foran skærmen og ikke væk fra den

Karina Bergmann (K), Københavns Borgerrepræsentation

Helt konkret skal festivalen byde på virkelige og virtuelle oplevelser for de estimerede 15.000 deltagere.

Her er målet fra arrangørerne, at festivalen skal vise unge gamere nye sider af gaming -herunder sociale sider i foreninger og vigtigheden af sund kost og motion.

Blandt andet derfor er overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S) glad for at Københavns Kommune kan bidrage økonomisk til festivalen.

- Vi mener, at gaming udgør fremtiden - både når det gælder nogle af de fællesskaber, som børn og unge er i i dag, men også fordi det er noget, der får hele verden til at kigge på os (København, red.), og vi samtidig kan bruge det som talenttiltrækning til spilindustrien i Danmark, forklarer hun TV 2 Kosmopol.

Hvilke rolle skal København spille?

- I København og Greater Copenhagen – som også tæller Sydsverige – der er vi allerede helt fremme i skoene, når det handler om spilindutrien.

- Men indenfor en lang række af jobs kan vi se, at vi har brug for unge mennesker, som har spillet selv og ved noget om de her digitale teknologier. Det får vi styrket, når vi inviterer ind til sådan en stor international spille- og gamingweekend, uddyber overborgmesteren. 

’’Gaming er ikke en sport’’

Men det er ikke alle, der er lige begejstrede for udsigten til en enorm gamingfestival.

Som den eneste i Kultur- og Fritidsudvalget har Det Konservative Folkepartis Karina Bergmann nemlig valgt at stemme imod, at kommunen skal støtte projektet med fire millioner kroner.

- Jeg mener, at eventet skal opføres med kommercielle penge og ikke skatteborgernes penge. Bellagroup er en kommerciel aktør, som selv kommer til at tjene penge på det her event, så det skal Københavns Kommune ikke støtte med fire millioner kroner, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Hun er bange for, at kommunen ender på en glidebane, hvis man vælger at støtte en kommerciel aktør som Bellagroup.

- Det er forkert, at vi yder et millionbeløb i tilskud til kommercielle aktører. Bellagroup ejer Bella Centeret, som eventet skal afholdes i. Det er en salgsmesse for dem, siger Karina Bergmann og tilføjer:

- Vi har en masse frivillige, som knokler i sportsforeninger rundt omkring, og der vil jeg prioritere at bruge pengene i stedet. Jeg prioriterer at give penge til idræt af mere fysisk karakter.

Er e-sport ikke en sport?

- Nej, det mener jeg ikke. Gaming er ikke en sport. Politisk vil jeg gerne være med til at prioritere andre events i vores by. Der er delte meninger om, hvor mange timer børn og unge skal bruge foran en skærm. Jeg har svært ved at stemme for noget, som skal få flere unge foran skærmen og ikke væk fra den, svarer Karina Bergmann og giver et eksempel på, hvad hun hellere ville bruge pengene på. 

- Et eksempel er SailGP. Det, synes jeg, har en bedre forankring i den strategi, vi har for børn og unge, og det at vi er en havneby med masser af muligheder. 

Overborgmester Sophie Hæstorp er dog på ingen måde enig i den kritik, som Karina Bergmann rejser:

- Det er helt skørt. Da vi samarbejdede om at få Tour de France til Danmark, der samarbejdede vi også med ASO (Tour-arrangør, red.), som også er en kommerciel aktør. Så det er helt normalt, at vi gør det. 

- Vi sætter også én million kroner af til at nå ud til spiller og klubberne, hvor der også er spillere – til at aktivere dem og samtidig talenttiltrækning, siger Sophie Hæstorp.

Der er endnu ikke fastsat nogen dato for den nye esport- og gamingfestival, men det forventes, at den bliver afholdt i efteråret 2023. 

Spørg Os - Afstemning

_