Strøm af cykelturister til København: Hold øje med 5 fejl i trafikken

Cykelturister har ofte svært ved at forstå reglerne på Københavns hektiske cykelstier. Her er de fem fejl, som turisterne oftest laver.

- Cykelinteressen hos turister er steget helt vildt meget.

Det fortæller Yael Bassan, der ejer Copenhagen Bicycles og lejer cykler ud fra en række københavnske hoteller. Hun gætter på, at Jonas Vingegaards triumf ved Tour de France spiller en stor rolle for den stigende interesse.

Men hvis du ofte sidder på jernhesten i hovedstaden, så er du formentlig stødt på et par turister, der ikke helt har forstået færdselsreglerne - og de uskrevne regler - på cykelstien. 

Det har Cecilia Gosilla, der cykler rundt på sin christianiacykel i byen hver dag.

- De kører så langsomt. Altså, man kan jo ikke regne ud, hvad fanden de har tænkt sig at gøre, og lige pludselig stopper de bare op.

Turisterne laver ofte de samme fem fejl

Som Cecilia Gosilla nævner, så kører turisterne ganske anderledes end de travle københavnere, der er på vej til arbejde eller skole.

Cykelturister kommer særligt i karambolage med københavnerne, når de:

1) Kører langsomt.
2) Ikke holder til højre på cykelstien.
3) Pludselig standser for at se sig om, finde vej eller tage billeder.
4) Kører med telefonen i hånden for at finde vej eller filme byen

Men der er en fejl, som potentielt kan blive endnu farligere: 

5) Venstresving i lyskryds. 

Det er nemlig de færreste lande, der også har den danske færdselsregel om, at man skal stoppe ved modsatte hjørne, før man drejer til venstre, medmindre man kan gøre det helt uden at genere øvrige trafikanter.

Og det skaber farlige situationer, hvor turister rækker hånden ud til venstre og svinger ud foran de andre biler og cykler, der er på vej gennem krydset.

Du kan se eksempler på de fem fejl i denne video. 

Her er fem fejl, som cykelturisterne ofte laver.

Videoguides til cykelturister

Yael Bassan fra Copenhagen Bicycles forsøger at tage ansvar og klæde turisterne bedre på til Københavns hektiske cykelstier.

På cykeludlejerens hjemmeside kan turister se instruktionsvideoer, der sætter turisterne ind i cykelstiens spilleregler på blot halvandet minut.

 -  Vores instruktionsvideoer er på 9 forskellige sprog, så der er ingen undskyldning, hvis man ikke kan engelsk. Vi anbefaler alle hoteller til at vise dem til deres gæster, forklarer Yael Bassan.

De bedste og dårligste turister på to hjul

Yael Bassan er ejer af Copenhagen Bicycles, der lejer 1200 cykler ud i København. Hun har lejet cykler ud i København siden år 2000 og har en god forståelse af, hvilke nationaliteter der kører bedst og dårligst.

  • De bedste cyklister: Nordmænd, tyskere og hollændere.
    - De objektivt bedst cyklister kommer fra landene omkring os. De fleste nordmænd er gode cyklister, tyskerne er gode til at følge reglerne, og hollænderne er bare gode til at cykle. Cirka halvdelen af svenskerne er også gode til at cykle, forklarer hun.


  • De dårligste: Asiater, sydeuropæere og amerikanere.
    - De er ikke så vant til at køre på cykel. Det handler også lidt om ego for nogle. Amerikanerne går jo meget op i, at ting er "så lette som at køre på cykel", så de mener ikke, at de har brug for instruktioner.

Videoerne var en stor hjælp for Austin og Brooke Fossey, da de først kom fra USA og skulle ud på cykelstierne.

- Man vil ikke være den, der kører galt eller ødelægger det for andre, så det hjalp meget at have den lille instruktion med på vejen. Det gav os selvtilliden til at komme i gang.

Copenhagen Bicycles har også lavet foldere med cykelreglerne, og så sørger de for, at alle kan køre med cykelhjelm, hvis de ønsker det.

Ud af byen med cykelturisterne

Foreningen Dansk Cykelturisme har arbejdet på at udbrede cykelturisme i Danmark siden 2014. Direktøren er derfor begejstret over den nye tilstrømning af cykelglade turister.

- Det har været en god sommer på den front. Jonas Vingegaards sejr har helt sikkert skabt en masse opmærksomhed. Så ja, vi har det ret godt, fortæller direktør Jesper Pørksen.

Foreningen forsøger også at gøre sit for, at der ikke kommer for meget pres på de københavnske cykelstier i sommervarmen.

- Det vigtigste, vi kan gøre som landsdækkende forening, er at sørge for, at cykelturister har et godt tilbud - ikke kun i København - men også i resten af landet. Så får vi spredt folk ud i landet.

Det forsøger foreningen at gøre, ved at promovere gode cykelruter udenfor hovedstaden. 

- Der er rigtig mange gode cykeloplevelser udenfor de kendte cykelbyer, forklarer Jesper Pørksen.

Han kommer også med en opfordring til de københavnske cyklister.

- De københavnske cykelstier er i myldretiden ret tæt på kapacitetsgrænsen. Så det kræver lige, at vi viser lidt hensyn til hinanden og sørger for, at der også er plads til dem, der er ude og lave lidt sightseeing.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik