Succeser og brast boligdrøm: Sådan husker politisk rival Ritt Bjerregaard som overborgmester

Ritt Bjerregaard nåede fire år som overborgmester på Københavns Rådhus. Hun satte blandt andet aftryk på miljø, cyklisme og billige boliger, mindes tidligere kollega i hovedstadskommunen.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Da det på valgaftenen den 15. november 2005 stod klart, at Ritt Bjerregaard med et rekordhøjt personligt stemmetal stod til at indtage overborgmesterkontoret på Københavns Rådhus, gik hun på scenen på Café Rust på Nørrebro.

Det skete til tonerne af Bruce Springsteen-nummeret "Tougher than the rest". Herefter, erklærede hun sig som vinder af kommunalvalget:

- Jeg har haft god tid til at møde mennesker i hele byen. En valgkamp handler jo netop om helt almindelige menneskers helt almindelige problemer. Meget tyder på, at jeg har ramt rigtigt i den politik, jeg har lagt frem, sagde socialdemokraten Ritt Bjerregaard dengang.

Hun døde lørdag i sit hjem på Østerbro.

Og jublen fortsatte også et stykke tid efter efter kommunalvalget, husker politisk kommentator Pia Allerslev. Hun var selv kultur- og fritidsborgmester og Venstres frontfigur på Københavns Rådhus i den sidste del af Ritt Bjerregaards overborgmesterperiode. Altså den direkte rival i kampen om københavnernes stemmer. 

- Det var en præsidentvalgkamp mellem Ritt Bjerregaard og Søren Pind, men han nåede hende ikke til sokkeholderne. Hun kom ind med et helt vildt stemmetal (60.329, red.). Hun var karismatisk, dygtigt, inde i sagerne og havde en aura omkring sig. Hun kunne få ting til at ske - det var den følelse, københavnerne havde, siger Pia Allerslev til TV 2 Kosmopol.

Men alligevel vil mange huske tilbage på Ritt Bjerregaards embedsperiode fra 2005 til 2010 som uforløst, mener Pia Allerslev, der selv sad i borgerrepræsentationen fra 2001 til 2017.

quote Man havde meget store forventninger til den her stærke dame, men hun løb ind i udfordringe

Pia Allerslev

- Man havde meget store forventninger til den her stærke dame, men hun løb ind i udfordringer i forhold til, hvordan en kommune fungerer. Hun kom ind udefra og var ikke vokset op på rådhuset, så hun forstod ikke spillet, siger Pia Allerslev.

- Mange vil tænke på de 5.000 boliger, og det var en fin plan, lyder det fra Pia Allerslev.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

- Jeg var selv en ung kvinde på vej frem, og det kan godt være, at hun ikke skubbede mig frem, men det var tydeligt, at hun havde respekt for mig - måske også, fordi vi var de to eneste kvindelige borgmestre og de to eneste kvinder i Økonomiudvalget på det tidspunkt, siger Pia Allerslev om Ritt Bjerregaard.
- Jeg var selv en ung kvinde på vej frem, og det kan godt være, at hun ikke skubbede mig frem, men det var tydeligt, at hun havde respekt for mig - måske også, fordi vi var de to eneste kvindelige borgmestre og de to eneste kvinder i Økonomiudvalget på det tidspunkt, siger Pia Allerslev om Ritt Bjerregaard.
Foto: Martin Bubandt/Ritzau Scanpix

Har sat flere spor

Ritt Bjerregaard lovede i valgkampen i 2005 5.000 boliger til 5.000 kroner på fem år. Et stort anlagt Bjarke Ingels-byggeri i Kløvermarken skulle huse en stor del af boligerne, men projektet mødte både lokal og politisk modstand. I februar 2009 opgav Ritt Bjerregaard valgløftet, og i sidste ende blev kun 12 billige boliger bygget.

Pia Allerslev hæfter sig dog ved, at Ritt Bjerregaard sparkede gang i diskussionen om boliger for alle i København, der senere førte til krav om flere almene- og studieboliger i nybyggeri.

Derudover markerede Ritt Bjerregaard sig også på miljø- og klimaområdet, mens hun var overborgmester, mener Pia Allerslev.

- Hun kæmpede for det grønne. Hun var den første, der fik politikere til at forholde sig til det - både helt ned i det nære lokalmiljø og i forhold til de store planer, siger Pia Allerslev.

Miljø og klima handlede for Ritt Bjerregaard også om cyklisme, mener Pia Allerslev.

- Hun fjernede bilerne fra Nørrebrogade, men det var ikke alene for at genere bilisterne, det var også for at skabe en grønnere by. Derudover er der også nogle af cykelbroerne, siger Pia Allerslev.

quote Hun kæmpede for det grønne

Pia Allerslev

Pia Allerslev og Ritt Bjerregaard havde også deres egne sammenstød, men det lykkedes også de to at lave et budget sammen i efteråret 2008.

- Der blev Klaus Bondam og de radikale holdt ude i kulden, og det var helt vildt, at hun lavede så smal en aftale. Det holdt kun et år, og så var vi tilbage på normale termer igen. Det var typisk Ritt, det måtte gerne være sådan lidt voldsomt. På den måde var hun et magtmenneske, siger Pia Allerslev.

Respekt for kvinder på vej frem

Som kultur- og fritidsborgmester havde Pia Allerslev også ansvaret for selve rådhuset som bygning, mens Ritt Bjerregaard havde ansvaret for selve protokoldelen. Det skulle vise sig at blive et godt makkerskab.

- Det første år under Pride snakkede vi om at få et regnbueflag op at hænge. Det kunne jeg ikke rigtig få til at ske, da jeg snakkede med rådhusbetjentene. Men så talte jeg med Ritt om det - og så sagde hun ‘selvfølgelig’, og så kom det flag op, siger Pia Allerslev.

Ritt Bjerregaard kæmpede en livslang kamp for ligestilling - og også det skinnede igennem på Københavns Rådhus, husker Pia Allerslev.

- Hun kæmpede med ældre mænd som ung minister, og det tog hun med sig. Hun har gjort meget for at skubbe kvinder foran sig. Jeg var selv en ung kvinde på vej frem, og det kan godt være, at hun ikke skubbede mig frem, men det var tydeligt, at hun havde respekt for mig - måske også, fordi vi var de to eneste kvindelige borgmestre og de to eneste kvinder i Økonomiudvalget på det tidspunkt, siger Pia Allerslev.

Ritt Bjerregaard voksede op på Vesterbro og boede frem mod sin død på Østerbro. Hun havde haft kræft i en længere periode og døde lørdag i en alder af 81 år. 

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

hus

Køber vil jævne bevaringsværdigt hus med jorden: Nu blander politikere sig

20220624-235434-L-5008x3151ma

Programmet for Fredagsrock er på plads:
Fire koncerter kræver pladsreservation

Rotte

Rotteekspert: Skraldekoks i København kan inden længe blive et problem - særligt et sted er sårbart

Vis mere
Alkohol og unge. Forbrugerombudsmanden melder Club Retro i Helsingør til politiet.

Beskyldes for at markedsføre druk-fester til unge:
Kæmpesag på vej mod diskotek

Strejke, skraldemænd

Strejkende skraldemænd opløser blokade på Amager

Vis mere