Taxa-boss langer ud efter politiker: - Det er grænsende til racisme

Taxaselskabet Viggo opfordrer Mette Thiesen (DF) til at stoppe racisme over for chauffører.

Klokken 17.35: Artiklen er opdateret med citat fra transportministeren.

Det er tenderende til racisme, når folketingsmedlem Mette Thiesen (DF) i et spørgsmål til transportministeren sammenkæder utryghed blandt kvinder med taxachauffører, der har indvandrerbaggrund.

Det mener Kenneth Herschel, der er administrerende direktør i taxaselskabet Viggo, der opererer i Storkøbenhavn og Aarhus.

- Det er et skørt spørgsmål, for det er jo tydeligt, at der er en agenda, der ikke handler om sikkerhed i taxaer, men mere om indvandrere. Det er både forrykt og forkert, siger han.

- Det er synd for de mange virkelig hårdt arbejdende mennesker i vores fag, som bliver udstillet som værende farlige for dem, der bliver kørt hjem. Sådan noget er vanvittigt, siger Kenneth Herschel til TV 2 Kosmopol.

En tur på huset

Fredag i sidste uge fremsatte Mette Thiesen, der er valgt i Nordsjællands Storkreds, et såkaldt § 20-spørgsmål, hvori hun spørger transportministeren om, hvad han agter at gøre “for at skabe tryghed for de kvinder, som i den kommende julefrokostsæson ikke er trygge ved at hyre en taxi nu, hvor rigtig mange af taxachaufførerne er indvandrere?”

(Artiklen fortsætter efter opslaget.)

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det fik tirsdag taxaselskabet Viggo, hvor to ud af tre chauffører har indvandrerbaggrund, til at reagere på det sociale medie X - tidligere Twitter.

“Vi gi'r en tur på huset til dig og andre nye brugere, som er åbne over for dialog med andre kulturer. Brug koden STOPRACISME i Viggo-appen og få 100 krober rabat på din tur,” lød svaret til DF-politikeren.

Grænsende til racisme

Kenneth Herschel, mener du, at Mette Thiesen er racistisk i sit spørgsmål?

- Man er ude at fremhæve en demografi, som ikke bør fremhæves. Når det handler om sikkerhed i bilerne, er det ligegyldigt. Der er på baggrund af vores data ikke noget belæg for at fremhæve demografi, og så mener jeg, at det er grænsende til racisme, siger Kenneth Herschel til TV 2 Kosmopol.

- Vi er en virksomhed med mange forskellige nationaliteter, som vi er lykkelige for at arbejde sammen med, så i den her sammenhæng er ‘stop racismen’ et godt budskab.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

- Jeg siger det, som det er. Vi kender tallene i forhold til mellemøstlige mænd i kriminalitetsstatistikkerne, siger Mette Thiesen.
- Jeg siger det, som det er. Vi kender tallene i forhold til mellemøstlige mænd i kriminalitetsstatistikkerne, siger Mette Thiesen.

Den administrerende direktør anerkender, at man som ung kvinde i nattelivet kan føle sig utryg ved både en taxachauffør, en 7-Eleven-medarbejder eller en bartender.

Men trods 1,3 millioner ture i København har der ifølge Kenneth Herschel aldrig været en klage over etnicitet.

Han erkender dog, at ikke alle ture er “femstjernede oplevelser.”

- Vi er ikke perfekte. Det kan være nogen har kørt for stærkt, eller der kan have været en grov tone fra chaufførens side. Vi undersøger altid sagen til bunds, og hvis vi føler, det er nødvendigt, udelukker vi chaufføren fra alle vores platforme, siger Kenneth Herschel.

Afviser racisme

Mette Thiesen afviser, at der er tale om racisme.

- Det her handler overhovedet ikke om racisme. Det her handler om realisme. Og det handler om at anerkende de kvinder, der ikke synes, det er trygt at sidde med en mellemøstlig chauffør, siger Mette Thiesen.

Synes du, at du skærer en hel befolkningsgruppe over én kam?

- Jeg siger det, som det er. Vi kender tallene i forhold til mellemøstlige mænd i kriminalitetsstatistikkerne, siger Mette Thiesen.

quote Det handler om at anerkende de kvinder, der gerne vil have en større grad af valgfrihed

Mette Thiesen

Mette Thiesen forklarer, at hun har fremsat spørgsmålet til ministeren for at “åbne for andre teknologier.” Det skal i højere grad være muligt for kunder at kunne følge bilen på gps, betale på forhånd og se, hvilken chauffør, man skal køre med.

- Det handler om at anerkende de kvinder, der gerne vil have en større grad af valgfrihed, siger Mette Thiesen.

Hun henviser eksempelvis til Uber, som Dansk Folkeparti selv var med til bekæmpe i 2017.

Uber mindre sikkert

Men ifølge taxaselskabet Viggo er der ikke flere services at hente hos eksempelvis Uber.

I Viggos app kan man se, hvad chaufføren hedder, man kan se nummerpladen, man kan dele bilens lokation til venner og familie og så kan man give chaufføren en bedømmelse. Derudover mener administrerende direktør i Viggo, Kenneth Herschel, at sikkerheden hos Viggo er højere end hos Uber, fordi Viggo tjekker chaufførerne mere grundigt inden ansættelse.

- Så er der endnu mindre sikkerhed, for der er ikke den samme kontrol, siger Kenneth Herschel.

Han opfordrer nu Mette Thiesen til at bruge rabatkoden ‘stopracisme’ i Viggo-appen, som vil give hende og andre kunder 100 kroner i rabat. 

Transportminister kender ikke til problemet

Transportminister Thomas Danielsen (V) "har ikke kendskab" til problemstillingen om, at kvinder ifølge Dansk Folkepartis Mette Thiesen er utrygge ved at køre i taxa.

Det sagde ministeren onsdag under spørgetiden i Folketingssalen på Christiansborg.

- Jeg kan se, at der stort set ikke begås nogen kriminalitet af taxachauffører, og vores sikkerhed er tårnhøj, siger han.
Spørg Os - Afstemning

_