Thomas sprang ind ad Anjas vindue – nu bliver han hædret for gerningen

Thomas Tesfaye-Berhane fra Sydhavnen i København er en blandt tre nominerede til Årets Førstehjælperpris.

Det, der i sommers begyndte som en helt almindelig juniaften og en tur i den lokale kiosk efter is, udviklede sig drastisk for 37-årige Thomas Tesfaye-Berhane.

For da han pludselig hørte, hvad han selv betegner som en slags råben, gik turen fra at handle om is og solskin til at handle om liv eller død.

- Først kunne jeg ikke høre, hvor det kom fra. Alle andre ude på gaden så ikke ud til at ænse det. Det var først, da jeg kom tættere på lyden, at jeg fik øje på en kvinde i et vindue. Hun råbte efter hjælp, husker Thomas Tesfaye-Berhane.

quote Da jeg forsøgte at forklare hende, at hun skulle sætte sig ned, hørte jeg pludselig et dunk. Hun faldt om.

Thomas Tesfaye-Berhane

Kvinden i vinduet hedder Anja Barfoed.

Kort tid før Thomas Tesfaye-Berhane hører hendes råben, har hun siddet i sin stue og pludselig fået svært ved at trække vejret.

Derfor er hun gået over til sit vindue for at få frisk luft. Men da det ikke hjælper, bliver hun panisk.

Allerede da Thomas Tesfaye-Berhane kommer over til vinduet, ser han, at hendes læber var begyndt at blive blå og fornemmer, at der er noget helt galt. Derfor ringer han til 112.

I den anden ende af telefonrøret bliver Thomas Tesfaye-Berhane mødt af personale, der beder ham om at få Anja Barfoed til at sætte sig ned, men så langt når de ikke.

- Da jeg forsøgte at forklare hende, at hun skulle sætte sig ned, hørte jeg pludselig et dunk. Hun faldt om. Der vidste jeg med det samme, at jeg skulle ind til hende, fortæller Thomas Tesfaye-Berhane .

Med hjælp fra en forbipasserende kommer han ind ad vindue til Anja Barfoeds lejlighed, hvor han finder hende bevidstløs på gulvet.

- Hun trak ikke vejret, så mens jeg havde alarmcentralen i røret, begyndte jeg at give hende hjerte-lungeredning, fortæller han.

Efterlyst i lokalavisen

Da ambulancen og redningsmandskab når frem, overtager de redningsopgaven.

Men mens Anja Barfoed kommer tilbage til sig selv, går Thomas Tesfaye-Berhane i de følgende dage og uger rundt med en uvished om, hvad der er sket med kvinden, som han forsøgte at redde.

Først da han et par uger efter ulykken støder på en efterlysning af sig selv i lokalavisen, hvor Anjas døtre leder efter deres mors redningsmand, nærmer han sig et svar på uvisheden.

- Da Anja kom hjem fra hospitalet mødtes jeg med hende og hendes børn. Det var en stor lettelse at se hende have det godt igen, fortæller Thomas Tesfaye-Berhane.

Også i familien Barfoed er man meget imponeret og taknemmelig for Thomas Tesfaye-Berhanes hurtige reaktion.

- Det Thomas har gjort er bare så sejt og modigt. Han har jo ikke vidst, hvad han kom ind til. Alligevel handlede han, og det har gjort, at vi stadig i dag har vores mor, siger Anjas datter, Natali Barfoed.

Vigtigt at gribe ind

Gerningen den juniaften har ført til, at Thomas Tesfaye-Berhane er nomineret til Årets Førstehjælpspris, som uddeles af Røde Kors i samarbejde med Aleris-Hamlet Hospitaler.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen)

Førstehjælp virker

  • I Danmark falder omkring 5.000 hvert år om med hjertestop uden for hospitalet.

  • Chancen for at overleve er cirka tre gange større, hvis nogen giver hjertelungeredning indtil ambulancen når frem.

  • Personer, der modtager livreddende førstehjælp, har 40 procent større chance for at vende tilbage til deres job, end personer der ikke modtager hjælp.

  • I dag træder førstehjælpere til med genoplivning i 79 procent af de tilfælde af hjertestop, som foregår uden for hospitalet. Det er en firdobling i forhold til 2001, hvor det tal lå på 19 procent.

  • I dag overlever 16 procent et hjertestop. Det er fire gange så mange som i 2001.


Kilde: Dansk Råd for Genoplivning, Røde Kors

Det er 31. gang, at prisen, der gives til et menneske, som har ydet en ekstraordinær og livreddende førstehjælp, bliver uddelt.

- Det er vigtigt at hædre heltegerninger og sætte fokus på behovet for, at man kan førstehjælp. Det er så vigtigt, at nogen er klar til at gribe ind, når uheldet er ude, og ved, hvad de skal gøre, siger Anders Ladekarl, der er generalsekretær i Røde Kors, i en pressemeddelelse.

Foruden Thomas Tesfaye-Berhane er også to andre nomineret til titlen, der uddeles den 27. januar.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik