Trods mangel på jordemødre: Uddannelsessted har nedlagt studiepladser

En politisk aftale har fået Københavns Professionshøjskole til at nedlægge en række pladser på deres jordemoderuddannelse.

Selvom hovedstaden skriger efter flere jordemødre, så har Københavns Professionshøjskole set sig nødsaget til at nedlægge en række pladser på jordmordeuddannelsen.

Det sker i kølvandet på den politiske aftale ”Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark”, som regeringen og en lang række partier vedtog før sommer. 

En aftale der skal øge antallet af studiepladser uden for de største byer - og det får altså konsekvenser for hovedstaden.

quote Der er jo i øjeblikket stor mangel på jordemødre på fødegangene i hovedstaden, så det var bestemt ikke et område, hvor Københavns Professionshøjskole ligefrem havde lyst til at flytte studiepladser helt ud af Region Hovedstaden.

Stefan Hermann, rektor, Københavns Professionshøjskole

Skal flytte og lukke

Københavns Professionshøjskole skal ifølge aftalen udflytte omkring 500 studiepladser inden for lærer-, pædagog-, socialrådgiver- og sygeplejerskeuddannelsen. Det vender vi tilbage til.

Aftalen foreskriver nemlig også, at skolen skal reducere optaget på de øvrige uddannelser i Storkøbenhavn med op til 10 procent. Det svarer til omkring 150 studiepladser.

Allerede nu har de nedlagt 42 studiepladser. 12 af dem er på jordemoderuddannelsen. Dermed mangler skolen at nedlægge omkring 110 pladser. 

Fakta: Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark

25. juni 2021 blev der indgået en politisk aftale om at øge optaget af studerende uden for storbyerne og mindske optaget i de største byer. Universiteterne kan selv vælge, om de vil flytte uddannelsespladser til provinsen, eller om de vil lukke studiepladser på deres centrale campusser.


Læs aftalen her: Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark


Aftalen blev indgået mellem regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Alternativet og Kristendemokraterne.

"Vi havde ikke lyst"

Til TV 2 Lorry fortæller Københavns Professionshøjskole, at de dermed ikke kan sikre, at der ikke bliver lukket flere pladser på jordemoderuddannelsen.

Og i en pressemeddelelse siger Stefan Hermann, der er rektor på Københavns Professionshøjskole, at de stadig er ved at undersøge, hvordan de kan nedlægge pladser, uden det går ud over behovet for arbejdskraft.

- Der er jo i øjeblikket stor mangel på jordemødre på fødegangene i hovedstaden, så det var bestemt ikke et område, hvor Københavns Professionshøjskole ligefrem havde lyst til at flytte studiepladser helt ud af Region Hovedstaden, siger Stefan Hermann.

Flytter til Hillerød

Ifølge aftalen skal Københavns Professionshøjskole som nævnt også flytte omkring 500 studiepladser. Det har skolens bestyrelse nu godkendt en foreløbig plan for.

I planen lægges der op til at etablere en ny læreruddannelse i Hillerød med et årligt meroptag på 66 studiepladser, som findes ved at udflytte studiepladserne fra de nuværende læreruddannelser på Frederiksberg og Vesterbro.

Også 120 studiepladser på sygeplejerskeuddannelsen skal årligt rykkes fra Nørrebro til Nordsjælland, der også får glæde af 64 pladser på socialrådgiveruddannelsen. Disse pladser bliver taget fra uddannelsen på Frederiksberg.

Så mange studier og studiepladser lukker i hovedstadsområdet

Nogle universiteter har allerede meldt ud om, hvorvidt de ønsker at udflytte studiepladser eller helt lukke dem ned. Her får du overblikket over de uddannelsesinstitutioner i TV 2 Lorrys sendeområde, der er kommet med udmeldinger:


Copenhagen Business School:

Samlet skal CBS lukke 628 studiepladser. Her har man valgt helt at lukke uddannelserne: MSc in Business Administration and Philosophy, Cand. Soc. Politisk Kommunikation, MSc Soc - Management of Creative Business Processes og MA International Business Communication. Det giver en reduktion på 192 studiepladser.


Samtidig har man fundet yderligere 125 studiepladser ved at skære i optaget på studier som eksempelvis HA Kom og HA Psyk. De resterende 311 studiepladser vil man finde i 2025.


Du kan læse den fulde oversigt her.


Københavns Universitet:

Københavns Universitet skal reducere optaget med i alt 1.590 pladser. 40 procent af dem vil blive taget fra de humanistiske fag.


Samtidig planlægger universitetet at flytte cirka 200 pladser på medicinuddannelsen til Køge. Her samarbejder universitetet allerede med Region Sjælland om en medicinuddannelse, blandt andet ved det nye supersygehus.


Københavns Universitet undersøger også andre muligheder for at flytte dele af uddannelser. Men universitetet kommer primært til at lukke studiepladser.


Det drejer sig om 640 pladser på det humanistiske fakultet svarende til 24 procent af fakultetets årlige optag. 470 pladser lukker på det natur- og biovidenskabelige fakultet, 260 på det sundhedsvidenskabelige og 180 på det samfundsvidenskabelige fakultet. Endelig bliver 40 pladser på teologi også lukket.


Du kan læse den fulde oversigt her.


IT-Universitetet i København:

Universitetet har endnu ikke udmeldt noget endeligt, men ifølge Akademikerbladet lægger ledelsen på ITU op til, at der ikke lukkes studier, men at der i stedet bliver skåret i enkelte pladser på de fleste uddannelser.


Dansk Teknisk Universitet (DTU):

Ifølge Akademikerbladet vil DTU ikke nedlægge studiepladser. Tværtimod ønsker man her at udflytte fem procent af pladserne ved dels at oprette et digitalt universitet og etablere 200 studiepladser på DTU's Risø Campus. To nye uddannelser oprettes i Kalundborg, og en uddannelse flyttes til Hirtshals.


Roskilde Universitet:

Roskilde Universitet skal reducere eller udflytte 144 studiepladser. Her ønsker man ikke at lukke pladser, men godkendte i december måned i stedet en plan for at gennemføre konkrete, afgrænsede uddannelsesaktiviteter på steder i Region Sjælland, hvor der er potentiale for et givende samarbejde mellem studerende, virksomheder, organisationer og kommuner.


- Vi kommer til at indgå aftaler med lokale partnere, som skal være med til at gøre det mere tilgængeligt for de studerende at komme i kontakt med lokale virksomheder eller institutioner. Vi håber også de vil støtte med at skaffe bolig midlertidigt, mens studerende for eksempel laver projektarbejde eller speciale lokalt, sagde rektor, Hanne Leth Andersen dengang.


På længere sigt er der desuden planer om at oprette 1-2 uddannelsesfilialer med et antal studiepladser uden for Trekroner, som man som kandidatstuderende kan blive optaget på.


https://ruc.dk/nyheder/roskilde-universitet-vil-styrke-regional-profil-og-bevare-uddannelser

- Det er vores vurdering, at vi bedst kan skabe et stærkt fagligt miljø og et attraktivt studiemiljø i Hillerød eller omegn, hvor vi i forvejen har uddannelser, siger Stefan Hermann i pressemeddelelsen og fortsætter:

- Vi har primært udflyttet studiepladser på vores sygeplejerskeuddannelse, da vi her i forvejen må afvise kvalificerede ansøgere i København. Det er ikke tilfældet for vores lærer- og pædagoguddannelser, hvor vi har masser af ledige pladser i København. Men det er langt fra sikkert, at alle vores ansøgere vil følge med til Hillerød eller omegn, og det er også i Storkøbenhavn, at hospitalerne i høj grad mangler arbejdskraft. Så det er langt fra en optimal løsning.

Onsdag har Københavns Professionshøjskole sendt planen til godkendelse hos Uddannelses- og Forskningsministeriet. Efter planen skal udflytningen af studiepladser på læreruddannelsen starte i sommeren 2023 - og i årene efter på sygeplejerskeuddannelsen og socialrådgiveruddannelsen.

Manglen på jordemødre - og deres arbejdsforhold - fik i november 105 jordemødre til at sende et brev til ledelsen på Hvidovre Hospital og til politikerne i Region Hovedstaden. Her advarede de om, at deres arbejdsforhold på sigt kan få fatale konsekvenser. Se eller gense indslaget her:

Vi kan risikere at miste et spædbarn på grund af travlhed - sådan lyder det nu i et opråb fra 105 jordmødre på Hvidovre Hospital - landets største fødeafdeling. De har netop sendt et åbent brev til ledelsen og politikerne i Region Hovedstaden, fordi travlhed og mangel på personale er så stort et problem, at det kan få fataler konsekvenser, hvis ikke der bliver gjort noget nu.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik