TV-kok vil have dig til at lave vegansk mad juleaften

Thomas Erex har skrevet en vegansk julekogebog for at inspirere flere til at leve mere vegansk i juletiden.

Thomas Erex er veganer og blogger.

Og han mener, at vi bør spise mere grønt i julen. Og faktisk synes han også, at flere bør gå hele vejen og blive veganere.

quote For mig handler julen om at sende noget kærlighed ud i verden; at vi behandler hinanden og verden godt.

Thomas Erex

- For mig handler julen om at sende noget kærlighed ud i verden; at vi behandler hinanden og verden godt. Og for mig stemmer det godt overens med de veganske værdier, så jeg synes, at julen er den perfekte anledning til at spise mere plantebaseret, siger Thomas Erex.

- Og jeg synes også, at flere burde tage det fulde valg og blive veganere.

Vegansk juleand

Den veganske julemad er for mange centreret omkring den såkaldte 'mock duck', som er kød lavet af hvedeprotein med tekstur, der minder om andekød. Thomas Erex serverer den med æble-/sveskekompot, brunede kartofler, hvide kartofler, syltet rødkål og brun sovs.


Mock duck er, ifølge Thomas Erex, en af de mest populære retter på det veganske julebord.


Denne populære opskrift på mock duck og brunede kartofler kan laves i en pande på under en time. Opskriften passer til fire personer.


Ingredienser

1 kg kogte kartofler (eventuelt fra glas)

1 dl rørsukker

2 spsk. vand

30 g Naturli’ Smørbar

2 dåser mock duck

2 små løg

3 æbler

150 g svesker uden sten

2 spsk. ahornsirup

3 rosmarin-kviste

2 kanelstænger

Saft af en halv citron

En god klat Smørbar

2 tsk sydesalt

Friskkværnet peber


Start med at varme sukkeret og vandet langsomt på en pande. Varmen skal være over middel. Vent med at røre i det, til sukkeret er smeltet. Når det syder og bobler lidt, tilføjer du Smørbar. Lad det bruse af i den varme sukkermasse, og kom så kartoflerne i. Skru ned for varmen (under middel) og lad dem hygge sig i karamelbadet, mens det bobler let.


Vent nogle minutter, før du vender kartoflerne i massen. Når de er fedtet godt ind i karamel, tager du dem op i en ovnfast skål, og holder dem lune i ovnen. Lad den overskydende karamel blive i panden (som stadig er på lav varme).

Åbn dåserne med mock duck og hæld lagen ud. Pil løgene og skær dem i halve ringe. Fjern kernehusene fra æblerne og skær dem i tern på cirka en centimeter. Hak sveskerne groft. Tilføj mock duck, løg, æbletern, svesker, ahornsirup, rosmarinkviste, kanelstænger og citronsaft til karamelmassen. Bland det godt. Skru op for varmen og vent, til det bobler og syder igen. Skru så ned på middel og dæk panden til med et låg eller en stor tallerken. Det skal småboble under låget. Lad det stå med låg i 10 til 15 minutter, og rør rundt et par gange undervejs. Fjern så låget, tilsæt en god klat Smørbar, og lad retten småboble fem til 10 minutter mere. Drys med rigeligt salt og peber og smag til.


Server med traditionelt tilbehør som rødkål, kartofler, sovs, chips og kålsalat.


Alternativt kan du hakke mock duck og servere det hele i en juleburger med mayo, rødkål, salat og chips.

Derfor har han skrevet en vegansk kogebog, der indeholder en masse inspiration til, hvordan julen kan blive lidt grønnere - uanset om det handler om at tilføje en grøn salat til julebordet eller udskifte flæskestegen med selleri.

Du kan møde ham og få gode tips til en vegansk julemiddag øverst i artiklen.

_

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik