Udnævnt af UNESCO: Nu skal hele verden se Københavns arkitektur

I 2023 skal København være vært for arkitekturhovedstaden, hvor et stort internationalt publikum kommer til byen for at se visioner for bæredygtig udvikling.

København er kendt som storbyen uden en egentlig skyline men alligevel fyldt med både liv og glade danskere. En hovedstad hvor cyklen er det foretrukne transportmiddel frem for bilen, og hvor der værnes om de mange grønne åndehuller.

Hvert tredje år giver UNESCO titlen som verdens arkitekturhovedstad, og i 2023 har København fået æren af at være vært for den store arkitekturkongres - endda som den kun anden by i nogensinde.

Det oplyser Københavns Kommunes Økonomiforvaltning i en pressemeddelelse.

Ninna Hedeager Olsen, der er Teknik- og Miljøborgmester i Københavns Kommune, ser frem til at gribe muligheden for at vise, hvor langt København er fremme med bæredygtig byplanlægning, og fortælle om ambitionen ved at blive CO2-neutral i 2025.  

- Nu kommer verdens øjne til at hvile på København som arkitekturby, og jeg glæder mig til at vise alt det gode, som København står for, siger hun.

Det er Teknik- og Miljøforvaltningen, der driver projektet. Sammen med med Arkitekturforeningen, Wonderful Copenhagen og Københavns Kommune er det lykkes dem at få arkitekturkongressen til hovedstaden.

Ninna Hedeager Olsen fortæller, at hun synes, at vi som københavnere skal bruge arkitekturåret til at diskutere, hvordan man gør fremtidens hovedstad endnu stærkere.

Stor mulighed for eksponering af København

Med titlen arkitekturhovedstad følger det med, at man er vært for den internationale arkitektforening UIA’s verdenskongres. Kongressen skal holdes i København i juli 2023, hvor der forventes 10-15.000 internationale gæster, der vil komme og se hovedstadens arkitektur.

Det glæder Wonderful Copenhagen, der ser frem til bookede hoteller og god eksponering af København:

- Vi glæder os rigtig meget til, at Danmarks hovedstad bliver World Capital of Architecture i 2023. Vi ser frem til at bruge det aktivt til at eksponere byen internationalt og ikke mindst til at byde de forventede op mod 15.000 deltagere ved UIA’s verdenskongres velkommen til København, siger adminstrerende direktør Mikkel Aarø-Hansen og tilføjer:

- Det her er et rigtig godt eksempel på et stærkt samarbejde, og på hvordan de internationale videnkongresser både skaber stor omsætning på destinationen og samtidig kan bane vejen for nye platforme, hvor vores hovedstad kan gøre sig globalt gældende inden for en absolut styrkeposition, nemlig arkitektur.

Københavns Kommunes Økonomiudvalg har afsat 6,5 millioner kroner fra Københavns Kommunes Megaeventpulje til arkitekturåret.

Teknik- og Miljøforvaltningen vil invitere til partnerskabsdialog i løbet af 2020, hvor der skal diskuteres, hvordan hovedstaden fortsat skal udvikles bæredygtigt.

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) fortæller, at udnævnelsen er en anerkendelse af hovedstadens fantastiske arkitekturarv – og det er en løftestang til at udvikle byen og branchen i en endnu grønnere retning.

- Jeg glæder mig til et år, hvor vi sammen med københavnerne og mange tusinde gæster fra hele verden sætter kulturarv, bæredygtigt byggeri og den blandede by på dagsordenen – og viser verden, hvorfor København fortsat er en af verdens bedste byer at bo i, siger han.

Flere informationer om titlen - arkitekturhovedstaden:

  • For første gang afholdes arkitekturhovedstad i 2020-21 i Rio de Janeiro
  • København er derfor den anden by nogensinde, hvor verdens arkitekturhovedstaden bliver kåret
  • Sidste gang den internationale arkitektforening UIA’s verdenskongres blev afholdt i Europa var i 2008

Kilde: Københavns Kommune

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik