Udsættes for overgreb og vold: Nu får københavnske kvinder eget fixerum

Kvindelige stofmisbrugere udsættes i så høj grad for vold og voldtægter, at der er akut brug for at skærme dem med et separat fixerum, mener SF, der sammen med en række partier har stillet forslag om det i Københavns Borgerrepræsentation. Torsdag blev det stemt igennem.

37 voldtægter. 272 voldsepisoder. Og et mørketal, der nok er langt højere. Det er, hvad Reden, værestedet for kvinder i misbrug og prostitution, har registreret - på blot et år.

Ofte sker overfaldende i forbindelse med, at kvinderne skal indtage deres stof i stofindtagelsesrummet H17, og derfor er der et behov for, at kvinderne får deres eget fixerum.

Det mener medlem af Borgerrepræsentationen for SF, Annika Smith, som sammen med Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre, Alternativet og Dansk Folkeparti havde stillet forslag om at oprette et særskilt fixerum til kvinder.

Og det blev stemt igennem torsdag aften på et møde i Københavns Borgerrepræsentation - selvom det var lidt af en "gyser". 

Enhedslisten havde nemlig stillet et modforslag, der handlede om flere undersøgelser, men det mente flertallet ikke, at der var brug for. 

quote Kvinderne udsættes i stor stil for tyveri, overgreb og endda voldtægt i forbindelse med deres stofindtag ved og på H17, og derfor er der et helt akut behov for at beskytte dem.

Annika Smith (SF), medlem af Borgerrepræsentationen i København

- Det her er noget, som aktørerne, der arbejder med socialt udsatte, har efterspurgt i årevis. I arbejdet med forslaget havde jeg derfor næsten alle hjælpeorganisationerne og værestederne inde til en snak, heriblandt Reden, Fixelancen og H17 / Mændenes Hjem, og alle pegede på, at der udover et behov for flere medarbejdere generelt er brug for et stofindtagelsesrum for kvinder, ligesom jeg nærmest har været i daglig kontakt med Reden for at sikre, at forslaget ramte plet i forhold til de stofbrugende kvinders behov, siger Annika Smith til TV 2 Kosmopol og fortsætter:

- Kvinderne er dobbeltudsatte dels fordi de er stofmisbrugere, men også fordi de fysisk set er det "svage" køn i et stofmiljø, der er råt og domineret af mænd, der for en dels vedkommende er voldsparate. Kvinderne udsættes derfor i stor stil for tyveri, overgreb og endda voldtægt i forbindelse med deres stofindtag ved og på H17, og derfor er der et helt akut behov for at beskytte dem.

Mere værdighed i et barskt liv

Reden København er derfor glade for den brede politiske opbakning, der har stemt forslaget om at oprette et særskilt fixerum til kvinder igennem.

Ifølge Redens forstander, Stinne Hjorth-Andersen, kan et fixerum kønsopdelt fixerum give mere tryghed for kvinderne.

- Håbet er, at det kan give kvinderne noget mere ro og tryghed, i en hverdag der kan være meget stressende og voldsom, og fordi der kommer mere ro på, så får vi bedre chance for at kunne hjælpe dem, siger Stinne Hjorth-Andersen til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen.)

Om forslaget

  • Der er afsat 10 mio. kr. på SSA-reserven til et pilotprojekt om kønsopdelte stofindtagelsesrum, men puljen udmøntes først i 2025 og 2026.

  • Forslaget skal derfor sikre, at der både etableres et permanent stofindtagelsesrum til kvinderne, men at kvinderne også får akut hjælp i form af en midlertidig stofindtagelsesløsning, indtil det permanente stofindtagelsesrum er etableret.

  • Forslaget blev stillet af Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Venstre, Alternativet og Dansk Folkeparti

Hvis Reden København havde plads til et fixerum til kvinder, så havde de ifølge Stinne Hjorth-Andersen allerede lavet det. Forstanderen fortæller dog, at der ikke er plads i Reden, og at der er for få kvadratmeter, som allerede er helt fyldt ud.

Forslaget skal derfor sikre, at der både etableres et permanent stofindtagelsesrum til kvinderne, men at kvinderne også får akut hjælp i form af en midlertidig stofindtagelsesløsning, indtil det permanente stofindtagelsesrum er etableret. 

Reden København og Stinne Hjorth-Andersen peger på en midlertidig løsning i form af en døgnbemandet Fixelance, der er placeret tæt på Reden København.

Akutløsningen kommer dog formentlig først til efterårets budgetforhandlinger i Københavns Borgerrepræsentation.

- Vi håber, at den akutte løsning kommer til efteråret. Optimalt set ville vi naturligvis ønske, at den akutte løsning kunne komme allerede i morgen, siger Stinne Hjorth-Andersen, der også håber, at de kønsopdelte fixerum kan give kvinderne mere værdighed i et rigtig barskt liv.

- Det er ikke sådan, at det er en løsning, der løser alt, men det vil være bedre, end at man skal over et sted, hvor der er risiko for, at man udsættes for vold, trusler og voldtægt – som kvinderne fortæller os om, siger Stinne Hjorth-Andersen.

Kaldte på en løsning

Annika Smith og SF tog initiativet til at stille forslaget om et stofindtagelsesrum kun for kvinder, og Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Venstre, Alternativet og Dansk Folkeparti var torsdag i Borgerrepræsentationen medstillere på det.

Forud for afstemningen havde partierne bag forslaget udsendt en pressemeddelelse, hvori partierne gjorde det klart, at de organisationer, som dagligt kæmper for kvinderne, netop kaldte på et stofindtagelsesrum for en løsning.

Her blev Socialdemokratiets Laura Rosenvinge også citeret for det ubærlige i, at kvindelige stofmisbrugere, der i forvejen lever et hårdt liv på gaden "risikerer at sætte sig selv i øget risiko, når de søger mod byens stofindtagelsesrum."

Udenfor forslaget stod blandt andet Det Konservative Folkeparti, LA og Enhedslisten, hvoraf sidstnævnte måske var det mest overraskende. 

Modforslag lurede i kulissen

Enhedslisten havde dog stillet et modforslag om, at man skulle undersøge sagen nærmere. 

Blandt andet påpegede socialborgmester Karina Vestergård Madsen (EL), at der er behov for flere medarbejdere på H17, snarere end et separat rum til kvinderne. 

Annika Smith kritiserede i debatten Enhedslisten for "bare at stille et modforslag" frem for at diskutere forslaget med de andre partier, så man kunne have lavet et fælles forslag.

En del af debatten gik på, at man er i gang med at lave et stofindtagelsesrum på Sundholm, hvilket Enhedslisten kaldte for en "bekostelig affære". De Konservative anerkendte dog, at der var et problem i, at H17 er så stort, fordi det bliver en "Fixefabrik".

Netop fordi forslaget er udarbejdet på basis af den viden og de fakta, som Reden og andre væresteder og hjælpeorganisationer har samt med input fra Center for Rusmiddelforskning og politiet i København, mener Annika Smith ikke, at der er behov for flere undersøgelser.

- Kvinderne har ikke brug for flere undersøgelser, de har brug for handling. Derfor tager jeg fat i forvaltningen i næste uge, så vi kan se på, hvordan forslaget kan realiseres. SF vil gerne samarbejde med hele BR (Borgerrepræsentationen, red.) og forvaltningen om det her, men vigtigst er det, at vi får inddraget de sociale aktører, der kender stofscenen og kvinderne, og som ligger inde med al ekspertisen, så vi ikke spilder tiden, siger hun til TV 2 Kosmopol.

Penge fra staten kommer for sent, lyder kritikken

I årets forhandlinger om fordelingen af den såkaldte SAA-reserve (den tidligere SATS-pulje), har SF i Folketinget presset på for, at der blev afsat penge til et pilotprojekt om etablering af stofindtagelsesrum til kvinder og andre særligt udsatte grupper. Resultatet blev, at der blev afsat 10 millioner kroner, men de penge kommer først i spil om to år - og så lang tid kan kvinderne ikke vente.

- Problematikken er todelt. Der er brug for et permanent fixe-rygerum kun for kvinder, men inden det står færdigt, er der brug for en mere akut, midlertidig stofindtagelsesløsning. Det kunne være i form af en døgnåben fixelance, som kan holde ved siden af eller så tæt på Reden som muligt, så kvinderne slipper for at skulle bevæge sig ned i området omkring H17, hvor de løber den største risiko for overgreb og vold, siger Annika Smith.

Da Borgerrepræsentationen torsdag gik til afstemning, blev det lidt af en gyser. 24 stemte for modforslaget (EL, K og LA) og 29 stemte imod (S, RV, SF, V og ALT). Dermed blev Enhedslistens modforslag forkastet.

Dernæst skulle det originale forslag til afstemning, som endte med 38 for og 15 imod. Her stemte kun Enhedslisten og Liberal Alliance imod, og dermed får Københavns mest udsatte kvinder nu et stofindtagelsesrum. 

- Jeg er meget lettet over, at vi nu kan tage det med i budgetforhandlingerne til efteråret. Jeg tror og håber, at vi sammen i BR ukompliceret kan finde pengene, så vi kan hjælpe Københavns allermest udsatte, siger Annika Smith (SF).


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik