Unge strømmer til særlig klub – er en del af international tendens

Foreningen Cosplay Youth har skabt et unikt fællesskab for en stor gruppe børn og unge. Tilbuddet er så populært, at der nu er lukket for tilmeldinger.

Roan Friis Eeg var kun 7 år gammel, da han stødte på begreberne manga, anime og cosplay for første gang. 

Manga er en japansk betegnelse for tegneserier, som typisk er tegnet i den karakteristiske anime-stil, og cosplay er, når fans udklæder sig som deres favoritkarakterer.    

Interessen startede for Roan med fascinerende videoer på YouTube, men snart blev drengeværelset fyldt op med bøger, plakater og merchandise fra det japanske univers.

Cosplay Youth fællesskab ventelister Ubehag fritidsinteresser Social accept kostumer Anime Manga
Når Roan har set en virkelig god anime-film kan han finde på at "tvinge" vennerne i foreningen til at se den, så de kan snakke om den ved næste møde.
Foto: Nynne Frost Andersen/ TV 2 Kosmopol

I takt med at fascinationen voksede, oplevede den i dag 13-årige Roan, at han var ret alene med sin interesse. 

Havde han været vild med fodbold, dans eller friluftsliv, havde det været nemmere at finde et fællesskab i dansk foreningsliv, tror han.

quote Det har givet mig mere selvtillid, og jeg er mere stolt af, at jeg kan lide cosplay, manga og anime.

Roan Friis Eeg, 13 år

Men der var ingen tilbud, der passede til det Roan Friis Eeg elsker allermest.

Han havde heller ikke mod på at tage alene afsted til nogle af de store Cosplay conventions, da han ikke følte sig gammel nok, og heller ikke havde nogen at tage afsted med.  

Cosplay conventions

 • Et Cosplay convention er en stor messe eller festival, hvor cosplay-fans mødes i deres kostumer.

 • Det største Cosplay convention i Danmark er J-Popcon.

 • Det første J-Popcon blev afholdt i november 2000 i Valby Kulturhus med 150 deltagere.

 • I 2024 blev festivalen afholdt i Øksnehallen og slog rekord med mere end 8.700 gæster i løbet af weekenden.

Kilde: J-Popcon

Derfor måtte interessen blive hjemme på drengeværelset i mange år, og Roan følte en ensomhed i sin hobby.

Men sidste sommer skete der noget, der blev afgørende for den unge manga-nørd. 

Cosplay Youth fællesskab ventelister Ubehag fritidsinteresser Social accept kostumer Anime Manga
"Cosplay har hjulpet mig med at se, at jeg er god, som jeg er, og at det er fedt at kunne lide de ting, jeg kan lide".
Foto: Nynne Frost Andersen/ TV 2 Kosmopol

Roan Friis Eeg faldt nemlig over den helt nystartede forening Cosplay Youth, som dengang kun var et halvt år gammelt. 

Endelig havde han fundet et sted, hvor han kunne dyrke sin hobby med jævnaldrende unge. 

Du kan komme med Roan til et klassisk møde i foreningen Cosplay Youth i videoen her:

"Mit barn har aldrig været så glad"

Cosplay Youth er den første af sin slags - Danmarks første folkeoplyste forening for børn og unge cosplay-fans i alderen 10-18 år. 

- Der har manglet et sted i dansk foreningsliv, hvor børn og unge har kunnet samles og finde et fællesskab og dyrke den her interesse, siger foreningens formand Nadia Braarup, som også er mor til et af foreningens medlemmer.  

Foreningen har af flere omgange været nødt til at lukke for nye medlemmer, fordi interessen har været større, end hvad den frivillige forening forsvarligt har kunnet leve op til.

Hvad er cosplay?

 • Cosplay er en forkortelse for costume play og er en form for performancekunst med kostumer og tilbehør, hvor deltagerne som oftest optræder som en specifik karakter.

 • Oprindeligt var cosplay et amerikansk koncept, der i større grad omhandlede at klæde sig ud som sit største superhelte- eller skurkeidol til festivaler og conventions, for at hædre specifikke serier.

 • Der gik dog ikke længe, før japanerne tog fænomenet til sig, og i dag forbindes cosplay mest med at klæde sig ud som figurer, der kommer fra diverse japanske og østasiatiske medier, herunder manga, anime, tokusatsu, tegneserier, grafiske romaner, computerspil og fantasyfilm.

 • I Danmark findes der både større og mindre conventions dedikeret til japansk popkultur og cosplay. Den største er J-pop Con i København.

I skrivende stund har foreningen 170 medlemmer, og der er flere på venteliste. 

- Vi får meget feedback fra forældre, hvor de siger, mit barn har aldrig været så glad som nu, siger næstformand Troels Skov, 

Trygt for børn med diagnoser

Foruden at skabe et helle for alle de børn, som har interessen for japansk popkultur og udklædning, så griber foreningen også en helt særlig gruppe: Børn med autisme-diagnoser, adhd, OCD eller andre udfordringer  - det man også kalder neurodivergens.

- Vi stiller et tilbud til de her børn med neurodivergens, som ikke måske fungerer i den lokale fodboldforening eller danseskole, og måske ikke har energi til at være i fritidsklubben efter en lang skoledag, siger Nadia Braarup.

For Roan Friis Eeg, der har autisme, har det betydet, at han kan deltage i fællesskabet på trods af sin diagnose.

Også ved Københavns kommune har man udtrykt stor begejstring for foreningens arbejde, fortæller Nadia Braarup.

- Vi rammer en gråzone i Københavns Kommune, som har haft svært ved at identificere, hvor er vores børn og unge i den aldersklasse, som vi præsenterer, fordi de er på vej ud af dansk foreningsliv.

Cosplay Youth fællesskab ventelister Ubehag fritidsinteresser Social accept kostumer Anime Manga
Idéen til foreningen opstod, da næstformanden Troels Skov som fotograf på nogle af de danske cosplay-conventions spottede at mange af de unge gik rundt helt alene og ikke havde venner at følges med.
Foto: Nynne Frost Andersen/ TV 2 Kosmopol

Vi er for langsomme

Og det er ikke fordi cosplay i Danmark er et nyt fænomen. Vi har bare været langsomme til anderkende det som en reel fritidsinteresse, forklarer formanden:

- Cosplay i Danmark er ikke nyt. Bestemt ikke. Men det er jo kæmpestort i hele Europa og alle andre steder af verden. Vi er bare enormt langsomme her i Danmark, fordi vi er så små og stokkonservative på mange områder, så vi er frygtelig længe om at få øjnene åbne for alternative interesser.

Interessen for Cosplay, Manga og Anime i Danmark er da også støt stigende, hvis man spørger en af de førende forhandlere i Danmark, Faraos Cigarer:

- Det, der er mest hot lige nu, og har haft den største vækst er mangategneserier og -merchandise, sagde direktør Sivert Ibbo, da TV 2 Kosmopol besøgte Faraos Cigarer, i efteråret 2023.

Folkeoplyste foreninger

 • Foreningen oprettes for at medlemmerne kan dyrke en aktivitet sammen.

 • Aktiviteterne arrangeres for og af medlemmerne.

 • Foreningen har til formål at styrke medlemmernes evne og lyst til at tage ansvar og deltage i samfundslivet (derfor navnet 'folkeoplysende').

 • Foreningerne kan for eksempel være sportsklubber, spejderforeninger, politiske foreninger eller kulturelle foreninger.

 • I København prioriteres foreninger med medlemmer under 25 år.

Alle foreninger, der er godkendte som folkeoplysende kan:

 • Låne kommunale faciliteter

 • Søge om tilskud til medlemmer under 25 år samt handicappede og

 • Søge om tilskud til udgifter i private lokaler i Københavns Kommune.

Kilde: Købehavns kommune

Håber andre finder lignende tilbud

13-årig Roan Friis Eeg er i hvert fald lykkelig for, at han selv har fundet Cosplay Youth, og han håber, at han, ved at fortælle om sin interesse, kan give andre børn den samme oplevelse:

- Det kan være, at der er andre ligesom mig, som elsker de her ting, men bare ikke ved, hvor de skal hen:

- De tror, at ingen andre kender det. Ingen andre kan lide det. De tror, de er de eneste i verden, der kan lide det, og så kan man komme til Cosplay Youth og møde mennesker på samme alder som en, og snakke om serierne, karakterer og spillene og mangaerne og alle de der ting, siger han.

- Det rører ens hjerte at se, at de har fundet et fællesskab, hvor kan være sammen i trygge rammer. Det synes jeg virkelig, er så fedt, siger Troels Skov. 

Der er i gennemsnit to møder hver måned, som både består af helt almindelige møder i Valby Kulturhus, men også udflugter til biografture eller cosplay-conventions og -festivaler.   

Cosplay Youth fællesskab ventelister Ubehag fritidsinteresser Social accept kostumer Anime Manga
Roan synes aldrig, det er akavet at møde op i sit cosplay-kostume, fordi alle andre også møder op i deres og lever sig ind i deres karakterer.
Foto: Nynne Frost Andersen/ TV 2 Kosmopol

Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik