"Usmageligt" og "helt uden for skiven" Politikere raser efter Ungdomshusets fejring af Ritts død

Flere politikere er klar til at droppe det årlige tilskud til Ungdomshuset, efter at man søndag valgte at fejre Ritt Bjerregaards død.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En Facebook-begivenhed med titlen "Så er vi kvit, Ritt" har det seneste døgn bredt sig på Facebook.

Bag begivenheden står Ungdomshuset, der mindre end 24 timer efter den tidligere overborgmester Ritt Bjerregaards død, opfordrede til, at man fejrede den. 

Og det var ikke ment som en hyldest, vel at mærke. 

”Slæb kadaveret forbi Ungeren og send en væmmelig tanke efter tidligere overborgmester Ritt Bjerregård. Nu har vi fået både ret og fred!”, lyder det blandt andet i begivenheden til arrangementet, som blev afholdt søndag aften. 

quote Det er helt groteskt og uhørt, at man vil feste, fordi der er en, der er død

Finn Rudaizky (DF), Københavns Borgerrepræsentation

Og det har i den grad fået politikere, debattører og menige borgere til tasterne.

Det gælder blandt andet Laura Rosenvinge, der er Socialdemokratiets politiske ordfører på Københavns Rådhus. 

- Jeg blev rasende, da jeg så det. Jeg er forarget, det er vist det bedste ord. Det er ikke første gang, at de overtræder de moralske grænser. Men at æreskrænke en afdød person, det er usmageligt, siger hun til TV 2 Kosmopol og tilføjer: 

- Vi tager fra Socialdemokratiets side afstand til det. Vi mener, at vi i borgerrepræsentationen bør tage en alvorlig samtale om, hvad vi kan og skal gøre.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

I Facebook-begivenheden opfordres der blandt andet til at "send en væmmelig tanke efter tidligere overborgmester Ritt Bjerregård."
I Facebook-begivenheden opfordres der blandt andet til at "send en væmmelig tanke efter tidligere overborgmester Ritt Bjerregård."
Foto: Skærmfoto af Ungdomshusets facebookside.

Også Dansk Folkepartis medlem af Københavns Borgerrepræsentation, Finn Rudaizky, er forarget over begivenheden.

Selv blev han opmærksom på den i løbet af søndagen. Han troede i første omgang, at den var ”fake”.

- Da folk begyndte at reagere, og der ikke blev lavet en tilbagekaldelse, gik det op for mig, at det ikke var tilfældet.

- Det er helt uden for skiven af, hvad vi er vant til. Det er helt groteskt og uhørt, at man vil feste, fordi der er en, der er død, uddyber Finn Rudaizky til TV 2 Kosmopol.

Hos den konservative børne- og ungdomsborgmester, Jakob Næsager, vækker fejringen også undren. 

- Det er total intolerance, at man fejrer et dødsfald på den måde. Jeg troede, de (Ungdomshusets brugere, red.) stod for det modsatte. Jeg kan ikke forstå, at man påberåber sig at være altomfavnende og så udviser den snævertsynethed. Det er meget lidt rummeligt og utrolig usmageligt, siger han til TV 2 Kosmopol. 

Årligt tilskud på to millioner

Ungdomshuset på Jagtvej 69 blev ryddet og revet ned efter stort postyr og regulære gadekampe mellem politi og demonstranter i marts 2007.

Dengang var Ritt Bjerregaard overborgmester i København.

I 2008 nåede Københavns Kommune og de unge fra Jagtvej 69 til enighed om, at der skulle være et nyt ungdomshus på Dortheavej.

I dag får huset fortsat et årligt tilskud fra Københavns Kommune. Men spørger man politikerne, så er det ikke sikkert, at det bliver ved med at være sådan.

- Ungdomshuset får cirka 2 millioner kroner årligt i tilskud fra Københavns Kommune. Det har vi i Venstre hele tiden været imod, og jeg håber, at der nu endelig vil være flertal i Borgerrepræsentationen for, at den bevilling ikke skal forlænges, skriver Venstres Louise Theilade Thomsen på Twitter

Hun bakkes op af Finn Rudaizy, der vil bringe "fejringen" op på det næstkommende møde i Københavns Borgerrepræsentation.

- Vi kan ikke bare sidde og kigge på, uden at det får nogen konsekvenser. Det handler også om værdiggrundlag, tolerance og respekt.

- Det skal tages op på det næste borgerrepræsentationsmøde. Det er målsætningen, at tilskuddet droppes, men jeg er ikke sikker på, at jeg kan få politisk opbakning, uddyber han til TV 2 Kosmopol.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

I forbindelse med aftalen omkring et ungdomshus på Dortheavej deltog overborgmester Ritt Bjerregaard i en række af møderne. Her taler hun med pressen efter et af møderne.
I forbindelse med aftalen omkring et ungdomshus på Dortheavej deltog overborgmester Ritt Bjerregaard i en række af møderne. Her taler hun med pressen efter et af møderne.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Hos Socialdemokratiet vil man ikke udelukke, at man kommer til at stemme for, at tilskuddet til ungdomshuset skal mindskes eller helt droppes. 

Men Laura Rosenvinge understreger, at man skal have styr på fakta først. 

- Jeg mener, vi skal have en samtale omkring, hvorvidt vi skal blive ved med at støtte dem (Ungdomshuset, red.). Men det kræver, at vi indgår en dialog med dem og får styr på fakta: Hvordan kan det være, at begivenheden har fundet sted, og hvor mange var med?

- Det er synd, hvis det kunne drejer sig om en lille gruppe, for vi har ikke mange af den slags steder (ungdomshuse, red.) i byen. Så vi skal have styr på fakta, før vi kan tage stilling, siger hun.

Jakob Næsager oplyser til TV 2 Kosmopol, at Det Konservative Folkeparti ikke har stemt for at støtte Ungdomshuset med et tilskud og fortsat ikke har i sinde at gøre det. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ungdomshuset, men overfor TV 2 Kosmopol tager Knud Foldschack afstand fra søndagens begivenhed. 

Han er advokat for Fonden Jagtvej 69 og varetager derigennem ungdomshusets interesser i samarbejde med Københavns Kommune. 

- Det er tragisk og malplaceret. Gudskelov var det kun en lille gruppe, der kom og deltog. Jeg er ked af det – både i forhold til hele hendes familie, venner og socialdemokratiet, som skal have lov at sørge, siger Knud Foldschack.

Men selvom flere politikere vil tage en diskussion om den offentlige støtte til Ungdomshuset, så håber Knud Foldschack ikke, det vil få konsekvenser. 

- Det er ikke repræsentativt for de mange unge, der bruger huset. Så jeg håber ikke, at det får betydning for ungdomshuset.


Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

charterferie er mit fly forsinket

Udsigt til flyforsinkelser til sommer: Rejsebureau forlænger rejsen for at undgå kaos

20200827-074047-B-1920x1274we

Flåt med alvorlig virus breder sig i Nordsjælland – få bæstet væk i en fart, siger professor

Undervisningsministerens første besøg på en folkeskole

Eksperter om københavnsk navneændring af 0. klasse: Fint signal – men hvor er de konkrete ændringer?

Vis mere
20210330-133150-L-1920x1393we

Københavnsk badesæson åbner med ny badezone i havnen

bellahøj højhus

I 2050 vil hver tiende dansker være gråhåret: Se fremtidsudsigten for din kommune her

Vis mere