Verdens øjne er rettet mod Paludan: Så store konsekvenser kan koranafbrændinger få

Rasmus Paludan er igen i vælten med sine afbrændinger af Koranen. Ifølge ekspert kan det fastholde de geopolitiske konsekvenser, man allerede ser nu.

En koran, en lighter og en højreradikal politiker ved navn Rasmus Paludan.

Det er tilsyneladende det, der skal til for at skabe røre i den geopolitiske andedam, og som nu ser ud til at true Sveriges NATO-medlemskab, som de officielt blev inviteret til at blive medlem af sidste år.

Verdens øjne er for tiden rettet mod stifteren af partiet Stram Kurs, Rasmus Paludan, der er atter kommet i vælten efter han i lørdags brændte en koran af i Stockholm.

Fredag tog den dansk-svenske politiker så turen forbi København, hvor han tre forskellige steder brændte tre koraner af.

quote Man ser det som en national fornærmelse af Tyrkiet og Islam.

Hans Mouritzen, Seniorforsker, DIIS

Her brændte han den første koran af nær en moské i Københavns Nordvestkvarter.

Den næste blev brændt af foran den tyrkiske ambassade i København, hvorefter han afsluttede sine demonstrationer ved at brænde islams hellige bog af foran den russiske ambassade i København.

(Artiklen fortsætter under videoen.)

Paludans afbrænding af koranen foran den tyrkiske ambassade i København har ifølge TV 2 fået det tyrkiske udenrigsministerium til at kalde den danske ambassadør i Tyrkiet til samtale, ligesom Tyrkiets ambassade i København fredag aften har udsendt en pressemeddelelse, hvor de advarer mod, at Paludans demonstrationer "kan true fredelig sameksistens".

Anspændt geopolitisk stemning

Den geopolitiske opmærksomhed omkring Rasmus Paludan begyndte dog lørdag i den svenske hovedstad, Stockholm, hvor han også der brændte Koranen af foran den tyrkiske ambassade.

Dette har ført til særdeles anspændt stemning mellem Sverige og Tyrkiet, og ifølge seniorforsker fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Hans Mouritzen, kan det også få betydning for andre end Sverige.

- Afbrændingen i Stockholm har virkelig skadet Sveriges mulighed for at blive medlem af NATO og også Finlands. Sverige har vedtaget, at de går hånd i hånd med Finland, hvis de skal være medlem, siger Hans Mouritzen til TV 2 Kosmopol.

Demo-udgifter på 41 millioner

Koranafbrændingen i Sverige er dog ikke noget nyt for Rasmus Paludan. Sidste år turnerede han også rundt med sine kontroversielle demonstrationer i det svenske – demonstrationer, som de fleste nok kender ham for herhjemme.

Tilbage i 2019 viste en opgørelse fra Rigspolitiet, at udgifterne til Rasmus Paludans demonstrationer fra årsskiftet frem til 7.april var på cirka seks millioner kroner.

Den 29. april var det beløb steget til næsten 41 millioner kroner. Det svarer til cirka en syvdobling.

Samme år stillede Stram Kurs med Rasmus Paludan i spidsen op til Folketingsvalget. Her nåede partiet ikke over spærregrænsen.

Ved Folketingsvalget sidste år nåede Stram Kurs ikke at blive opstillingsparate, og derfor stillede stifteren af partiet op som løsgænger i Sjællands Storkreds.

Her høstede han 379 stemmer i Danmark.

Et udskudt medlemskab

Rasmus Paludans demonstrationer i Sverige og senest i Danmark har da også ført til skarp kritik flere steder i verden.

I USA har landets udenrigsministeriums talsmand, Ned Price, beskrevet Rasmus Paludans koranafbrænding som ”rent ud forfærdeligt”.

I Sverige har landets statsminister, Ulf Kristersson, fra Moderaterna lagt afstand til Paludans gerninger, og Danmarks udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), har kaldt demonstrationen ”beskæmmende” og ”skamfuld”.

Det skriver TV 2.

Seniorforsker Hans Mouritzen mener da også, at én mand som Rasmus Paludan potentielt kan ødelægge meget.

- Nu må vi se. Det kan være, at Sveriges NATO-medlemskab bliver udskudt et halvt års tid, til efter det tyrkiske valg er blevet afholdt. Det kan tænkes, siger Hans Mouritzen.

Manglende indgriben fra Sverige provokerer

Koranafbrændingerne, som Tyrkiets udenrigsminister, Mevlut Cavusoglu, har kaldt en ’afskyelig handling’, er da også med til at puste til de spændinger, der i forvejen er mellem Sverige og Tyrkiet.

Eksempelvis har en ophængt dukke, der skulle forestille Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, skabt vrede i Tyrkiet.

Derudover har tyrkerne længe beskyldt Sverige for at huse militante personer med tilknytning til det kurdiske arbejderparti, PKK, som den tyrkiske stat er i en væbnet konflikt med.

Koranafbrændingerne fra Rasmus Paludan er hertil med til at fornærme Tyrkiet, som for nu sætter en stopklods for Sveriges medlemskab i NATO.

- Det er ikke NATO-medlemskabet, Tyrkiet har noget imod. Det er de fornærmelser, der er kommet. Man ser det som en national fornærmelse af Tyrkiet og Islam, siger Hans Mourtizen og påpeger, at Tyrkiets præsident mener, at Sverige ikke har grebet ind overfor demonstrationerne.

Seniorforskeren mener derfor også, at NATO-medlemskabet kan være i fare.

- Det kan kun få en afslutning ved, at tiden går. Hvis der bliver ved med at være demonstrationer mod Sverige i Tyrkiet, og så kan det blive ved med at gælde, at Tyrkiet holder Sverige uden for, siger Hans Mourtizen.

I forbindelse med Rasmus Paludans demonstrationer i København fredag, kalder den tyrkiske ambassade koranafbrændingen for en hadforbrydelse.

- Vi fordømmer på det stærkeste, at den hadforbrydelse, som skete mod vores hellige bog Koranen, i Sverige, er blevet tilladt gentaget af den samme islam-hadende charlatan i København i Danmark i dag (fredag, red.), skriver den tyrkiske ambassade i København i en pressemeddelelse.

Spørg Os - Afstemning

_