Vi køber koncertbilletter i stor stil – men det er ikke alle, der jubler

Billetter til danske navnes gigakoncerter bliver revet væk, men tendensen har også en bagside.

Det går godt for dansk livemusik. 

Det indtryk kan man i hvert fald let få, når man ser, hvordan bands som Suspekt, Nik & Jay og Minds of 99 kan fylde Parken og Royal Arena med tusindvis af skrigende fans. 

De danske stjerner har intet problem med at sælge billetter til kæmpe stadionkoncerter - såkaldte gigakoncerter, og det er en helt ny tendens på den danske musikscene, som er opstået efter corona.

Og selvom de fleste i branchen glæder sig over, at livemusikken kan trække så store publikum til, så hænger tendensen også sammen med en kedelig udvikling på de mindre spillesteder.

Hvad er en gigakoncert?

En koncert, der spilles på stadions eller store spillesteder, hvor der er plads til mange tusinde publikummer.

- Vi har fået meget sværere ved at sælge billetter til smalle og ukendte artister. Efter corona og energikrisen er det som om, folk er blevet mindre risikovillige, når de vil ud, siger spillestedsleder på Gimle i Roskilde, Torben Eik Jacobsen, til TV 2 Kosmopol.

quote Det føles som om udbuddet, som vi kan få fat i, er blevet mindre.

Troels Kjeldgaard, daglig leder, Forbrændingen

Han ser en klar sammenhæng mellem gigakoncerterne med kendte stjerner og en manglende lyst til at opdage nye bands. 

- Vi har masser af udsolgte koncerter, men det er kun med kendte navne, tilføjer han.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Dem har vi talt med:

Gimle i Roskilde:

 • Plads til op til 500 personer i koncertsalen, 150 i kælderen og 60 i caféen.

Forbrændingen i Albertslund:

 • Plads til cirka 450 personer.

Vega i København:

 • Plads til 1500 personer i Store Vega, 500 i Lille Vega og 200 i Ideal Bar.

På spillestedet i Roskilde har det betydet, at der bliver tænkt mere over at booke sikre navne lige nu.

- Det har vi været nødt til for at kunne overleve. Det er det, der gør,  at vi kan tilbyde de smallere navne også. 

Fra øvelokalet til de store scener 

På Albertslunds spillested Forbrændingen er man også opmærksom på tendensen med store stadionkoncerter og folks stigende interesse for etablerede navne.

- Vi er glade for, at der er så meget positivt fokus på livemusik generelt, også selvom det mest er de store steder, der får noget ud af det. Men vi håber, at det også risler ned på os, siger daglig leder Troels Kjeldgaard til TV 2 Kosmopol. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Nik & Jay har netop holdt intet mindre end fire udsolgte koncerter i Royal Arena - svarende til et publikum på 68.000 mennesker.
Nik & Jay har netop holdt intet mindre end fire udsolgte koncerter i Royal Arena - svarende til et publikum på 68.000 mennesker.
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Men det er som om, der er så meget fart under danske kunstnere lige nu, at det er blevet sværere at booke for et spillested af hans størrelse, oplever han. 

- Det føles som om udbuddet, som vi kan få fat i, er blevet mindre. Som om nogle danske kunstnere hopper nogle led over i deres karriere og nærmest går fra øvelokalet til de store arenaer, siger han.

Hele branchen snakker om det

På Vega i København har gigakoncerterne i Royal Arena og i Parken ikke nogen effekt på billetsalget, der er på højde med de bedste år før corona.

- Det er noget hele branchen snakker om. Men det er ikke noget, der tager gæster fra os, for  den samlede volumen på markedet er vokset, siger kommunikationschef Søren Gaden til TV 2 Kosmopol.

Han oplever dog, at mindre spillesteder i provinsen ikke helt har fået samme fart. 

- Det, jeg hører fra mine kolleger her i byen, er, at folk gerne vil bruge penge på koncertoplevelser, men at det halter uden for de store byer. 

Selvom mange af de kunstnere som Aqua og Nik & Jay, der holder de her gigakoncerter, måske er for brede til Vegas musikprofil, så har noget af tendensen alligevel smittet af på spillestedet. 

For gigakoncerterne gentages ofte flere dage i træk. The Minds of 99 planlægger eksempelvis tre koncerter i Parken næste år - med lige knap 150.000 gæster, hvis deres tredje koncert også bliver udsolgt. 

- Det, med flere koncerter i streg, kommer vi også til at lave flere af i fremtiden. Både fordi der er et publikum, men også fordi det giver god mening for kunstneren, siger han og fortsætter: 

- At sætte et show op i en stor arena er en kæmpe produktion og dyrt, hvis det kun er for en enkelt aften. Her vil det ofte være mere bæredygtigt at lave flere shows i træk på et mindre sted, hvor der allerede er lyd, lys og scene og hvor produktionen er meget mindre, siger han.

Kommende gigakoncerter

2023:

 • Nik & Jay: Spiller den 17/11 og den 18/11 i Royal Arena

 • Benjamin Hav & Familien: Spiller den 2/12 i Royal Arena

2024:

 • Artigeardit x Lamin: Spiller den 15/3 i Royal Arena

 • Medina: Spiller den 12/4 i Royal Arena

 • Metallica: Spiller den 14/6 og 16/6 i Parken

 • The Minds of 99: Spiler den 21/6, 22/6 og 23/6 i Parken

 • Christopher: Spiller den 27/9 i Royal Arena

 • Aqua: Spiller den 9/11 i Royal Arena

 • Hugorm: Spiller den 22/11 i Royal Arena

 • Malte Ebert: Spiller 23/11 i Royal Arena
Oversigt

Seneste nyt

  Overblik

  Overblik