Vil opføre lægehus og boligkæde – men 300 dage senere er Michael stadig i byggesagshelvede

Den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for byggesager i Københavns Kommune er 158 dage, hvilket er et landets højeste. På Amager har en bygherre nu ventet i næsten 300 dage på sin tilladelse.

Det bør maksimalt tage 60 dage.

Men 299 dage senere venter Michael Kloppenborg Jessen fortsat på svar – og intet tyder på, at sådan et er på trapperne.

I slutningen af oktober måned sidste år ansøgte han Københavns Kommune om byggetilladelse til en grund på Strandlodsvej på Amager, som han siden 2008 har ejet.

Her vil Michael Kloppenborg Jessen omdanne den nuværende industrigrund, så et multilægehus og en Jysk-forretning kan skyde op.

Aftalerne er på plads, kontrakter med lægepraksisser og boligkæden er underskrevet, og byggeplanerne er klar til at blive ført ud i livet.

Men indtil videre er 10 måneder gået, uden at Michael Kloppenborg Jessen er kommet en afgørelse nærmere eller i det hele taget blive tildelt en sagsbehandler.

- Jeg føler, vi bliver taget som gidsler i et bureaukrati, siger han.

Runde to med byggesagsafdelingen

Mest frustreret er bygherren dog over, at han ikke kan blive oplyst om, hvor længe han fortsat skal indstille sig på at vente.

- Som erhvervsdrivende er det svært at arbejde med en forvaltning, der ikke tager deres ansvar alvorligt. Man kan ikke ringe til dem, men kun skrive. Og skriver man, så går der tre måneder, før man får et svar. Der er ingen gennemsigtighed i forhold til, hvor ens ansøgning befinder sig i systemet. Som borger koster det mig min følelse af retssikkerhed, siger Michael Kloppenborg Jessen.

Den lange sagsbehandlingstid kommer dog ikke bag på bygherren. Han har nemlig prøvet det før.

TV 2 Lorry har tidligere fortalt, hvordan en Ilva-forretning på nabogrunden, som Michael Kloppenborg Jessen også ejer, mennesketom stod helt klar til åbning i hele 294 dage, før byggesagen blev afsluttet, og forretningen kunne slå dørene op.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Grunden på Strandlodsvej, hvor Michael Kloppenborg Jessen vil opføre et nyt lægehus og en Jysk-forretning.
Grunden på Strandlodsvej, hvor Michael Kloppenborg Jessen vil opføre et nyt lægehus og en Jysk-forretning.
Foto: Morten Raarup/TV 2 Kosmopol

Længste ventetider i Danmark

Michael Kloppenborg Jessen er langt fra den eneste i Københavns Kommune, der har ventet længe på at få en byggesag behandlet.

Københavns Kommune er faktisk den kommune i hele landet, der i gennemsnit bruger længst tid på at behandle byggesager.

I 2021 brugte Københavns Kommune ifølge tal fra Dansk Industri i gennemsnit 158 dage – altså lige over fem måneder – på at behandle private såvel som erhvervsdrivendes ønsker om at bygge. Det tal er steget fra 78 i 2019 og 116 dage i 2020.

Til sammenligning var landsgennemsnittet i 2021 63 dage.

Den ansvarlige borgmester på området lægger ikke skjul på, at det ikke er godt nok.

Der er ingen tvivl om, at sagsbehandlingstiderne på byggesagsområdet er uacceptabelt lange, og det er selvfølgelig frygteligt frustrerende ikke at vide, hvor ens byggesag er i processen, siger Line Barfod (EL), der er teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune.

(Artiklen fortsætter efter grafikken.)

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En ny prognose fra Københavns Kommune viser, at de langtrukne sagsbehandlinger vil fortsætte et godt stykke tid ud i fremtiden.

Den nuværende pukkel ventes først afviklet på den anden side af sommeren 2023, og først fra 2024 regner forvaltningen med at kunne leve op til den aftale, som Kommunernes Landsforeningen indgik med den daværende regeringen i 2015.

Denne dikterer, at byggeansøgninger højest må tage 60 dage for kommunerne at behandle.

Prognosen er dog afhængig af, at der tilføres ekstra midler til byggesagsområdet ved efterårets budgetlægning på Rådhuset.

- Derfor håber jeg meget, at der er politisk opbakning ved budgetforhandlingerne til en række nødvendige initiativer, så vi, ifølge den nuværende prognose, kan få bugt med byggesagsbunken i sommeren 2023, og vi også kan få udviklet en IT-løsning, der kan give ansøgere et overblik over, hvor deres sag er i sagsprocessen, siger Line Barfod.

Disse nødvendige initiativer tæller blandt andet opjustering af ekstern bistand på byggesagsområdet.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Line Barfod (EL).
Teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune, Line Barfod (EL).
Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix

- Dybt frustrerende

2024 er dog en by i Rusland for Michael Kloppenborg Jessen, der håber på hurtigst muligt at få godkendelsen, så han kan lade de eksisterende bygninger rive ned og opføre de nye.

- Det er dybt frustrerende for mig, at kommunen ikke overholder de aftaler, der har forpligtet sig til med KL, siger Michael Kloppenborg Jessen.

Selv peger Københavns Kommune på flere årsager til de lange ventetider.

En af de mest markante er, at der har været gang i svingdøren på kommunekontoret. Hver tiende medarbejder i byggesagsafdelingen har således forladt jobbet i 2021. Det har ifølge kommunen skabt et øget tidsforbrug, fordi den store udskiftning har skabt et ”kompetencetab i medarbejdergruppen”, som kommunen beskriver det.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Michael Kloppenborg Jessen har før bøvlet med Københavns Kommunes byggesagsafdeling. Tidligere måtte han vente 294 dage, før tilladelsen til en ny Ilva-butik kom på plads.
Michael Kloppenborg Jessen har før bøvlet med Københavns Kommunes byggesagsafdeling. Tidligere måtte han vente 294 dage, før tilladelsen til en ny Ilva-butik kom på plads.
Foto: Morten Raarup/TV 2 Kosmopol

Savner gennemsigtighed

Én kommunal tilladelse har Michael Kloppenborg Jessen dog fået, nemlig nedrivningstilladelsen.

Men ifølge ejeren er der ikke meget ræson i at rive de eksisterende bygninger, der blandt andet huser en judoklub og en automekaniker, ned og efterlade grunden som en tomt, indtil byggetilladelsen kommer.

I stedet ønsker han, at kommunen kan give ham - og andre ansøgere - et mere præcist estimat for færdigbehandlingen af sagen.

- Helt konkret kunne jeg godt tænke mig, at kommunen i det mindste bestræber sig på at overholde de servicemål, der er indgået med KL. Derudover bør man som ansøger kunne få indblik i, hvornår man som minimum kan forvente at få en afgørelse og følge ens sag på en slags tidslinje. Ingen er tjent med at gå rundt i uvished i så lang tid, siger Michael Kloppenborg Jessen.

Organisationer som Dansk Erhverv og SMVdanmark har tidligere kritiseret Københavns Kommunes lange byggesagstider. Det kan du læse mere om i artiklen her og i indslaget herunder:

En ny prognose for sagsbehandling af byggesager viser, at det tager længere tid end først antaget af afvikle den omstridte pukkel af sager. Årsagerne er blandt andet stor medarbejderudskiftning og flere komplekse sager.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik