Voldsom bandekonflikt får skylden: Specialbutikker mister kunder på stribe

Flere butikker i fristaden Christiania oplever en markant nedgang i deres omsætning. Årsagen er, ifølge deres talsperson, de voldsomme banderelaterede skyderier.

Det er svært at drive butik på Christiania for tiden. 

De erhvervsdrivende oplever en kraftig tilbagegang i deres indtægt, fordi antallet af besøgende på fristaden er faldet.

quote De har en omsætning på 50 procent eller lavere end tidligere år.

Mette Prag, talsperson for Christiania

Det er så markant, at flere af butikkerne er lukningstruet. 

- De melder alle sammen ind, at de ser ind i en svær tid til næste år. Det er en direkte konsekvens af skudepisoden, men også den efterfølgende fortælling omkring, at det er farligt at komme på Christiania, siger Mette Prag, talsperson for Christiania til TV 2 Kosmopol og fortsætter:

- De har en omsætning på 50 procent eller lavere end tidligere år. 

Nogle af de butikker, der er ramt økonomisk, er Café Månefiskeren og genbrugsbyggemarkedet Den Grønne Genbrugshal.

- Vi har en klar tilbagegang af besøgende og desværre også økonomisk tilbagegang, siger Alexander Seidelin, medarbejder hos Den Grønne Genbrugshal til TV 2 Kosmopol.

Samme oplevelse har de Café Månefiskeren.

- Det har påvirket os rigtig meget. Vi har cirka halvdelen af de gæster, vi havde sidste år på den her tid, fortæller medarbejder Nukia Fitzgerald.

(Artiklen fortsætter under boksen)

Spørg Os - Formular

_

Voldsomt bandeskyderi en del af forklaringen

I slutningen af august blev en person med rocker- eller banderelationer skuddræbt og fire andre såret i Pusher Street - den berygtede gade for illegal hashhandel. 

En episode, der efterfølgende fik christianitterne til selv at bede om myndighedernes hjælp til at få lukket Pusher Street.

quote Vi har oplevet, at kunder har været utrygge. De har ringet herud for at spørge, om det er okay at komme.

Alexander Seidelin, medarbejder, Den Grønne Genbrugshal

Men skyderiet og det efterfølgende massive fokus fra blandt andre politikere, politi og medier har ifølge en række medarbejdere haft den konsekvens, at gæsterne nu bliver væk - også fra Christianias mange almindelige butikker og caféer.

- Vi har oplevet, at kunder har været utrygge. De har blandt andet ringet herud for at spørge, om det er okay at komme. Og selvfølgelig har vi sagt, at det er helt fint. Kom endelig på forbi, siger Alexander Seidelin fra Den Grønne Genbrugshal til TV 2 Kosmopol. 

Politi: "Borgere skal ikke frygte at bevæge sig på Christiania"

Københavns Politi har været mere synligt til stede på Christiania siden sommer, men til trods for det banderelaterede skyderi i Pusher Street, så bør borgere og turister, ifølge politiet, ikke frygte at bevæge sig rundt på Christiania.

- På Christiania - som helhed - er der trygt, og det er også et sted, som politiet kan komme med normal patruljering, siger Simon Hansen fra specialafdelingen hos Københavns Politi til TV 2 Kosmopol og fortsætter: 

 - Når man så taler om Pusher Street, så er situationen lidt anderledes, fordi jeg tror ikke, at der er nogen, der vil opleve, at det område i sig selv vil være trygt. 

Københavns overborgmester har været meget direkte i sine udmeldinger til medierne om, at Pusher Street bør lukkes. Hun mener også, at der stadig er trygt. 

 - Jeg synes godt, man kan føle sig tryg ved at være på Christiania og besøge butikkerne, men man skal holde sig for Pusher Street, siger Sophie Hæstorp Andersen (S) til TV 2 Kosmopol. 

Men hun er ærgerlig over, at folk blander Pusher Street sammen med det øvrige Christiania.

 - Jeg kan godt forstå, hvis det er svært at adskille Pusher Street fra Christiania som helhed, men man skal selvfølgelig huske, at Christiania er et større sted end bare Pusher Street, siger Sophie Hæstorp Andersen. 

Håber folk kommer igen 

Christianitter og folk, der arbejder i Christianias butikker håber snart, at fristadens negative omdømme kan ændre sig.

- Vi håber selvfølgelig på, at københavnerne og de lokale kommer tilbage og bruger vores kulturliv, vores erhvervsliv, som jeg synes har rigtig meget at byde på, Alexander Seidelin. 

Håber er, at særligt det store julemarked, kan få folk til at komme på besøg. 

- Vi har julemarkedet i Den Grå Hal, så jeg håber, at der kommer alle de her gæster, og at man får den der dejlige fortælling om Christiania, siger Mette Prag.  


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik