Winnies søn tog sit liv med lattergas: Nu sender hun en advarsel til unge

Lattergaspatroner tog livet af Winnie Lyster Dehnhardts 17-årige søn. Nu står hun frem og advarer unge og deres forældre om det farlige rusmiddel.

Winnie Lyster Dehnhardt kender stierne på Assistens Kirkegaard på Nørrebro bedre end de fleste. For her ligger hendes søn Mads begravet. 

For 11 år siden valgte den dengang 17-årige Mads at begå selvmord. Ved hjælp af lattergaspatroner.

- Han havde bestemt sig for at ville begå selvmord. Og jeg kunne se på hans computer, at han havde søgt på, hvordan man tager sit liv ved at bruge lattergas, siger Winnie Lyster Dehnhardt, da TV 2 Lorry møder hende på kirkegården. 

quote De unges vidensniveau om faren ved lattergas er ikke særlig høj.

Dan Orbe, Leder af U-turns videns- og kompetencecenter

Winnie Lyster Dehnhardt var lige kommet hjem fra ferie, da hun fandt sin søn død i deres lejlighed. Omgivet af tomme øldåser og en stor bunke lattergaspatroner.

- Man sidder altid tilbage med en form for skyldfølelse. Hvorfor så jeg ikke dette komme? Hvorfor var vi ikke opmærksomme på det? Hvorfor talte vi ikke om det?

Så derfor kommer jeg også med det her råb til andre om, at de skal huske at tale om tingene. Også de ting som er svære. Tal med dine børn om lattergaspatroner. Tal om de dårligere ting i livet. Hvis man kun er 17 år, og man får sit første nederlag, så tror man måske aldrig, at man kommer op igen.

Vi andre ældre ved af erfaring, at man nok skal komme op igen. Vi har lært af livet, men det har de unge ikke endnu. Derfor er det så vigtigt, at man får talt ordentligt sammen med sine børn, siger Winnie Lyster Dehnhardt.

17-årige Mads ligger begravet på Assistens Kirkegård på Nørrebro.
17-årige Mads ligger begravet på Assistens Kirkegård på Nørrebro.
Foto: Niels Knuth Winterfeldt / TV 2 Lorry

Hun havde aldrig før i sit liv set en lattergaspatron.

- Jeg anede ikke, hvad lattergaspatroner var for noget tidligere, men nu ser jeg dem over alt på gaderne, hvor de ligger og flyder. Og jeg får lyst til at sparke til dem allesammen. Det gør mig så ked af det og vred at vide, at så mange render rundt og inhalerer dem. Når jeg ser dem, bliver jeg trukket tilbage til dengang Mads døde. Der kunne ligeså godt stå Mads på dem allesammen, siger Winnie Lyster Dehnhardt.

Unge ved for lidt om faren

Vi har tidligere her på TV 2 Lorry dokumenteret, hvor nemt det er for unge at købe lattergaspatroner i store mængder. I september 2018 sendte vi en 16-årig gymnasieelev ud for at købe patronerne i kiosker i København, og det var intet problem for ham at anskaffe sig rusmidlet. Læs den historie her:

Når lattergassen indtages giver det en kortvarig rus, fordi gassen fortrænger ilten i kroppen. Rusen gør en svimmel og opstemt, men kan også medføre iltmangel og bevidstløshed. Et stort og langvarigt brug af lattergas kan give permanente nerveskader.

En af dem, som har oplevet rusmidlets skyggeside, er Patrick Bennett. På et tidspunkt tog han op mod 100 patroner dagligt. Læs historien om Patrick her:

Giftlinjen på Bispebjerg Hospital får flere henvendelser fra unge, der til en fest har inhaleret for meget lattergas, men samtidig er stoffet også blevet en del af misbrugsmiljøet.

quote Jeg får lyst til at gøre noget. Derfor stiller jeg mig op i offentligheden og fortæller min historie, selvom jeg ikke synes, at det er det fedeste at gøre, fordi det ripper op i de gamle sår.

Winnie Lyster Dehnhardt

På misbrugscenteret U-turn får de flere unge ind, som misbruger lattergas.

- Nogle af vores behandlere har haft erfaring med unge, som er kommet ind på misbrugscentret med føleforstyrrelser i hænder og fødder. Altså tegn på neurologiske skader, som følge af deres misbrug. Det er f.eks. nogle af de unge, som har haft et forbrug af omkring 100 patroner dagligt i nogle ugers tid, siger lederen af misbrugscenterets videns- og kompetencecenter, Dan Orbe, til TV 2 Lorry.

Han mener, at der er behov for mere oplysning om lattergas.

- De unges vidensniveau om faren ved lattergas er ikke særlig høj. Mange af dem ved ikke, at de faktisk kan risikere at dø af det, fordi gassen fortrænger ilten i lungerne. Og de er heller ikke klar over, at de ved et længerevarigt højt forbrug kan få permanente neurologiske skader, siger han.

Begrænsning af patronsalg

For nylig blev et flertal i Folketinget enige om en aftale, som skal dæmme op for de unges forbrug af lattergas. Blandt andet vil de sætte en mængde- og aldersbegrænsning på køb af patronerne. Samtidig vil erhvervsministeren gøre det ulovligt for kiosker at sælge patroner, hvis de i forvejen sælger alkohol.

Lovforslaget blev fremsat den 21. januar 2020 – samme dato for 11 år siden døde Mads.

Winnie Lyster Dehnhardt er glad for, at der nu sker noget, men hun så helst, at det blev helt forbudt at sælge patronerne. Og så mener hun også, at der er brug for mere oplysning, så de unge indser, hvor farligt et rusmiddel lattergas er.

- Jeg får lyst til at gøre noget. Derfor stiller jeg mig op i offentligheden og fortæller min historie, selvom jeg ikke synes, at det er det fedeste at gøre, fordi det ripper op i de gamle sår. Men hvis det kan betyde, at andre unge bliver gjort opmærksomme på, hvor farligt lattergas er, så er det nok det hele værd, siger Winnie Lyster Dehnhardt med forhåbning i stemmen.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik