Zoo afprøver ny strategi for pandaparring – direktør er optimistisk

En ny strategi skaber nu håb for søde pandaunger i Zoologisk Have i København.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Zoologisk Have i København håber atter på sød musik i pandaanlægget i år.

For fjerde år i træk vil Zoologisk Have i København forsøge at få de to pandaer Mao Sun og Xing Er til at parre sig.

De seneste tre år har de to pandaer ikke helt kunne finde rytmen. 

Derfor forsøger Zoo sig i år med en helt ny strategi forud for det meget korte vindue på de to-tre dage, hvor Mao Sun er i brunst. Det oplyser haven i en pressemeddelelse. 

De to pandaer får i år tid til at forelske sig forud for parringen. Pandaerne bliver således lukket sammen allerede nu, selvom der er flere uger til, at Mao Sun er klar. Den tilgang har før været succesfuld for havens isbjørne og brunbjørne.


Men det er ikke helt uden risici. 

- De første dage, hvor de er sammen, kan godt ende i nogle gedigne slåskampe. Vi håber, at med den ekstra tid sammen, så er de færdige med at slås, så de kan koncentrere sig om at komme i gang med parringen, når tiden er inde, siger Mads Frost Bertelsen, zoologisk direktør i Zoo, i en pressemeddelelse.

Det ser allerede nu ud til at gå bedre end forventet. Tirsdag morgen klokken ni blev de to pandaer lukket sammen, og selvom det startede ud med brøl og ballade, endte de to med at sidde ved hver deres bunke bambus og spise i fred og ro.

- Det var simpelthen det bedste scenarie, vi kunne håbe på. Jeg er meget begejstret og ser meget positivt frem mod parringen i år. Det smarte er jo, at når brundsperioden så kommer, så skal de ikke først til at lære hinanden at kende, siger Mads Frost Bertelsen.

Skulle de to pandaer dog alligevel gå hen og blive uvenner, så står medarbejderne klar med båthorn, brandslukkere og gevær med gummikugler til at skille de to dyr ad. Der vil desuden være døgnbemanding på pandaerne for at sikre, at der altid er medarbejdere til at gribe ind.

Mere interesseret i bambus 

Da Zoo forsøgte at få pandaerne til at parre sig de første par år, var hannen Xing Er mere interesseret i at sidde for sig selv og spise bambus end i Mao Sun.

Men sidste år var der fremskridt. Her stillede Mao Sun sig an, og Xing Er kravlede da også op og bed hende i nakken, præcis som det foregår, når pandaer parrer sig.

- Problemet er jo, at de ikke helt ved, hvad de skal gøre, og at de kun har den ene gang om året til at øve sig. Vi har oplevet, at de har haft svært ved at blive synkroniseret. Når hunnen gjorde sig til, var han optaget af noget andet - og omvendt, lyder det fra Zoo-direktøren.

Zoo håber, at hannen i år er blevet mere moden – og dermed også mere klar til akten. Der vil som ligesom tidligere år blive spredt urin fra andre han-pandaer strategiske steder i pandaanlægget for at få Xing Er til at tro, at han har konkurrenter lige om hjørnet – og dermed øge hans interesse for Mao Sun.

Man har i andre zoologiske haver forsøgt sig med inseminering af pandahunner, men det vil man gerne undgå i København Zoo.

- Vi vil helst have, at tingene går så naturligt som muligt. Det, mener vi, er bedst for dyrenes adfærd- og velfærd. Succesraten efter kunstig sædoverførsel er også markant lavere end efter naturlig parring, slutter direktør Mads Frost Bertelsen. 

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

Claus Helmer

Claus fik hjertestop under Royal Run: Nu leder han efter dem, der var med til at redde hans liv

Pris til forskningsprojekt om abort

Hvorfor dør mit foster? Henriettes banebrydende forskning forklarer spontane aborter

Rutsjebane eksperter

Rutsjebane-eksperter tester Tivoli: ''Der er noget over parkerne i Danmark''

Vis mere
20120521-154905-5-6144x4096ma

Risiko for metalstykker i spinatpasta

20220702-024522-L-6240x4160ma

Jada aflyser koncerter - Erstatning er fundet til Fredagsrock

Vis mere