Oversigt

Seneste nyt

Ejer får lov til at rive omdiskuteret hus i Køge ned

En sag om funktionelt nybyggeri kontra charmerende gamle huse har nået en ende i Køge.

Her har et flertal i byrådet tirsdag aften således givet grønt lys til, at et hus fra 1921 kan rives ned.

Det oplyser 1. viceborgmester Ken Kristensen (V) til TV 2 Kosmopol.

Ejeren af huset har anmodet om at rive ejendommen ned for i stedet at bygge et nyt typehus.

14 stemte imod at udstede et såkaldt paragraf 14-forbud, der ville forhindre ejeren i at rive huset ned. 13 stemte for - heriblandt borgmester Marie Stærke (S).

Huset er bevaringsværdigt, har hun tidligere udtalt, med henvisning til, at huset er opført i stilen ”bedre byggeskik” med spor fra nyklassicismen, ligesom flere andre nærliggende huse i kvarteret.

- Det (huset, red.) er lavet i bedre byggeskik-stilen, som er den her særlige stil fra især 1920’erne og 1930’erne, og der er få steder i Danmark, hvor det er bevaret så flot som her i Køge. Derudover er der også en masse ånd og sjæl, som også er en vigtig del af byens historie, har Marie Stærke tidligere sagt til TV 2 Kosmopol.

I Venstre mener Ken Kristensen, at det er væsentligt, at en borger kan have tiltro til kommunens regler. Venstre vil kæmpe for at bevare traditionsrige bygninger, men “vores grundlov og ejendomsretten må for vores vedkommende komme først,” skriver han i en sms til TV 2 Kosmopol tirsdag.

“Man kan ikke lovgive med bagudrettet effekt og så herefter udøve retskrav. Vi må kigge på, hvordan vi kan planlægge for plangrundlaget i fremtiden, så vi undgår disse sager. Men her er en borger, som har undersøgt alle love, regler, servittuter, byrder og plangrundlaget forinden et køb og har gjort alt, hvad man kan forvente af en retskaffen borger. Det er derfor ikke rimeligt at ændre forudsætningerne og grundlaget bagefter et køb,” skriver han.