"Folk ender på gaden": Kampen om omstridt campingplads fortsætter

Beboere og støtter af Corona Camping var fredag på gaden for at sætte fokus på de kommende udsmidninger af fastliggerne.

Tvisten om en helt særlig campingplads i Køge Kommune er fortsat rødgløende.

På Corona Camping bor mellem 50 og 80 mennesker i campingvogn hele året rundt. Det må de bare ikke ifølge lovgivningen.

Derfor havde lokale støtter fredag arrangeret en demonstration, der skal få Køge Kommune til at droppe tømningen af campingpladsen, hvor størstedelen er udsatte borgere, hvis eneste andet alternativ er gaden.

Corona Camping

  • Corona Camping ligger i Køge Kommune og huser omkring 50-80 helårsbeboere med bopælsadresse her.

  • Der er mange typer af beboere, men størstedelen er udsatte.

  • Klima- og Planudvalget i Køge Kommune har besluttet, at beboerne skal være ude inden 15. februar, fordi det er ulovligt at bo hele året på en campingplads ifølge campingreglementet § 10.

  • Beboerne kan dog ret beset flytte ind igen 14 dage efter, da campingsæsonen begynder 1. marts.

  • Corona Camping blev kendt i offentligheden i TV 2 Programmet Trailerpark Danmark.

TV 2 Kosmopol har talt med tre deltagere i fredagens demonstration – to beboere og indehaveren af campingpladsen. 

Ingen kommentarer fra Køge Kommune:

Vi har forsøgt at få en kommentar fra Køges borgmester Marie Stærke (S). Hun henviser til formanden for Klima- og Planudvalget, Niels Rolskov (Ø), der ikke har ønsket at stille op til interview fredag. 

Alle tre er enige om, at kommunens udsmidninger ikke giver mening. Kommunen vil nemlig have borgerne ud senest den 15. februar, men cirka to uger efter, den 1. marts, kan de flytte ind igen, når den danske campingsæson officielt skydes i gang.

Her er de tre deltagere til demonstrationen som TV 2 Kosmopol har talt med.


Susanne Palskov Farnø, medindehaver af Corona Camping

"Hun (borgmesteren, red.) mener ikke, det er værdigt at bo i en campingvogn. Men hvem skal bestemme, hvad der er værdigt? spørger Susanne Palskov Farnø fra Corona Camping.
"Hun (borgmesteren, red.) mener ikke, det er værdigt at bo i en campingvogn. Men hvem skal bestemme, hvad der er værdigt? spørger Susanne Palskov Farnø fra Corona Camping.
Foto: Ulrik Hornemann // TV 2 Kosmopol

Hvorfor er I til demonstration i dag?

- Fordi nogle har lavet en demonstration og kæmper sammen med os om, at det ikke er retfærdigt, at man smider folk ud fra vores campingplads.

Men der er jo en lovgivning, som I skal følge ligesom alle andre?

- Det burde også være sådan, at kommunen skulle følge den. Men her i sommers henviste de også en beboer ud til os, så hvorfor er det, at man ikke kan se, at der er et behov for at bo på en anden måde?

Hvad bliver konsekvensen, hvis alle jeres fastliggere flytter ud?

- Konsekvensen bliver jo, at de kommer til at bo på gaden. Hvad er bedst? Folk har taget ansvar for deres eget liv ved at bo billigere her, fordi de ikke har råd til andet. Priserne er steget, der er økonomisk krise, og så bor de i en campingvogn i stedet for at bo på gaden.

Får I flere beboere under krisen?

- Det får vi, hver gang der er krise, fordi folk tænker, hvad skal vi så gøre og det er en løsning der er bedre end gaden. Lige nu har vi omkring 50, der har adresse her.

I vil råbe borgmesteren op (Køges borgmester Marie Stærke (S), red.). Hvad er hendes holdning til Corona Camping?

- Der har været mange holdninger til, hvad der er værdigt. Hun mener ikke, det er værdigt at bo i en campingvogn. Men hvem skal bestemme, hvad der er værdigt? Er det dem, der bor der, eller hende, der ikke synes, det er pænt nok.

Hvad får I ud af demonstrationen?

- Vi mærker alle folks opbakning, og det er dejligt. Det mærker vi dagligt på nettet. Og så har de udsendelser på TV 2 om Trailerpark Danmark betydet rigtig meget for os. Det har i mange år været tys-tys, at det her foregår, men de fleste campingpladser har faktisk nogen boende hele året. Vi fortæller det bare åbent her.

Hvad er målet?

- Vores mål er retten til selv at bestemme, hvordan man ønsker at bo, og at der ikke er nogen der skal sige, hvad der er værdigt og ikke værdigt. Og Køge Kommune vil ikke tilbyde noget alternativ, hvad er så bedre? Gaden? Eller nede foran Rådhuset? Der er mange steder, det er bare meget koldt i forhold til en campingvogn.

Lene Kjær, beboer på Corona Camping

"De må bære os ud, længere er den ikke," siger Lene Kjær til dagens demonstration.
"De må bære os ud, længere er den ikke," siger Lene Kjær til dagens demonstration.
Foto: Ulrik Hornemann // TV 2 Kosmopol

Hvorfor er du til demonstration i dag?

- Jeg er her, fordi jeg er beboer på Corona Camping. Jeg har boet der et års tid, og for mit vedkommende bor jeg der, fordi jeg bruger al min vågne tid på flygtningeaktivisme. Det er ikke noget, man bliver rig af. Jeg får ikke offentlig støtte noget sted fra, jeg er ikke nogen last for Køge Kommune, men har valgt det her liv for at gøre det, jeg brænder for.

Men der er jo en lovgivning, som I skal følge ligesom alle andre?

- Rigtig mange af mine naboer er meget socialt udsatte mennesker, der i den grad er svigtet af ”systemhelvede Danmark”. Mennesker der er alvorligt syge, misbrugere, folk der ender på gaden, hvis de bliver smidt ud af Corona Camping. Dem er der nogen, der nødt til at stå op for. Som beboer står jeg op for mine naboer. Jeg skal nok klare mig og finde på noget andet. Men det er der rigtig mange af mine naboer, der ikke kan. Susanne og Michael (indehaverne,red.) løfter en helt ekstrem social opgave i Køge kommune.

Kommunen vil have jer ud den 15. februar. Tror du de gør alvor af den trussel?

- Så må de bære os ud, længere er den ikke. Vi flytter ingen steder, for de er ikke kommet med nogle alternativer til, hvor de her mennesker skal flytte hen.

- Så vi må se, hvad de kommer med: tvang, dagbøder. Det tog os et døgn at rejse 50.000 kroner, da vi skulle indgive klager til planklagenævnet. Vi har massiv opbakning i befolkningen, og om vi så skal rejse 500.000 til betaling af dagsbøder, så gør vi det

Hvad vil I opnå med demonstrationen?

- Det er jo ikke os, der har sat den op, men vi er selvfølgelig mødt op og sætter stor pris på den støtte lokale borgere viser ved at sætte sådan en protest op i dag. Men jeg tror ikke vi opnår noget.

- Kommunen har sat en skæringsdato den 15. februar, men de ved at det bliver lovligt fra 1. marts, så de vil jagte os i februar måned. Udsatte mennesker, hvad bilder de sig ind?

Finn Jørgensen Lock, beboer på Corona Camping

"Jeg forstår ikke dem, der har noget imod os," siger Finn Jørgensen Lock der flyttede fra gaden til campingpladsen for lidt over to måneder siden.
"Jeg forstår ikke dem, der har noget imod os," siger Finn Jørgensen Lock der flyttede fra gaden til campingpladsen for lidt over to måneder siden.
Foto: Ulrik Hornemann // TV 2 Kosmopol

- Jeg har boet her lidt over to måneder. Jeg var flyttet på gaden og stod uden bopæl, så jeg tog ud og snakkede med dem. Jeg troede, jeg skulle komme og slå mit telt op, men efter fire dage får jeg en sort campingvogn, der er blevet doneret. Den er jeg rigtig glad for.

Hvorfor er du her i dag?

- Jeg er her for at demonstrere imod, at nogle vil smide mig ud af den campingvogn, hvor jeg bor. Det bryder jeg mig ikke om, for så ryger jeg tilbage på gaden eller et herberg. Det har jeg ikke lyst til. Jeg har før boet på gaden, og det er ret hårdt. Jeg har altid undgået at komme på herberg, det er ikke pæne steder.

Hvordan oplever du, at andre ser på jer?

- Jeg møder kun forståelse, folk er meget sympatiske. Både almindelige mennesker og politikere, der støtter os. Jeg forstår ikke dem, der har noget imod os.

Lovgivningen siger jo I ikke må bo der. Skal I ikke følge loven som alle andre?

- Det siger man ja, men jeg synes, det er et tyndt argument. De vil mide os ud her og så begynder sæsonen igen 1.marts og så kan vi flytte ind igen. Det er jo volapyk. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik