Fremtidens postbud? Her flyver første drone afsted med pakke

PostNord har for første gang gennemført en pakkelevering med drone i dansk luftrum. Pakkelevering med droner har dog lange udsigter, lyder det.

Det lyder som noget fra en fremtidsfilm. 

Små, motoriserede droner, der lander i folks indkørsler med pakker. 

Men nu er vi måske kommet et skridt nærmere fremtidsscenariet. PostNord har nemlig sendt en drone med en pakke i lasten ud på en 50 kilometer lang færd. Turen gik fra PostNords terminal i Køge og sluttede i indkørslen til en privat bolig i Slagelse. 

Der var dog kun tale om en testflyvning i forsøget på at blive klogere på ny teknologi. 

For man er ikke klar til at droneleveringer i stor skala endnu, forklarer Stine Sander, der er Vice President Parcels i PostNord Danmark.

- Der er stadig et godt stykke vej, inden droneleveringer hjem til modtageren kan blive en realitet. Det handler om teknologien, men også om, hvor meget dronerne kan flyve med og under hvilke vejrforhold – og også lovgivningen skal på plads, inden det kan lade sig gøre. Så i første omgang handler det om at gøre sig nogle erfaringer og bygge videre på dem. 

Der er derfor endnu ikke konkrete planer om, at dronelevering skal implementeres som en del af PostNords netværk af leveringer.

Se Postnords egen video af testflyvningen her.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Se video: Postnord tester for første gang pakkelevering med drone


Næste test for dronelevering er først til næste år.

- Vi håber at kunne gennemføre endnu en test i første halvår af 2023, hvor vi forhåbentligt kan lave en egentligt levering og flytte en pakke fra en af vores terminaler og hjem til en modtager, lyder det fra Stine Sander.

Kan flyve pakker til øer 

I dag er det primært lastbiler, der leverer Postnords pakker. Men da den tunge trafik udleder en stor del CO2, så er testflyvningen af droner også en måde at finde på grønnere alternativer, lyder det. 

Og der kan også være en økonomisk fordel for logistiskfirmaet. 

- Lige nu undersøger vi muligheden for brug af droner for at finde ud af, om der er nogle områder af vores forretning, hvor det giver mening at indsætte dem til levering af pakker. Formålet er blandt andet at mindske noget af den trængsel, der er på vejene. Det kunne for eksempel være ved levering til nogle af de mindre øer, hvor vi i dag både skal med bil og færge, for at aflevere en pakke, skriver Stine Sander i et skriftligt svar til TV2 Lorry.

Vil være først med det nye

Robotter er en meget stor del af  PostNords brev- og pakkehåndtering, de både sorterer, fotograferer og scanner de mange forsendelser. 

For firmaet betyder det meget, at holde øje med den nyeste teknologi.

- Vi var blandt de første i verden til at satse på et netværk af selvbetjente pakkebokse, som i dag er blevet en stor succes hos danskerne, ligesom vi stadig tester selvkørende pakkebiler og pakkebokse. Med test af droner tager vi endnu et kig ind i fremtidens pakkelevering, for at blive klogere på, hvilke muligheder der på sigt kan sikre en nem, effektiv og bæredygtig nethandel for alle, siger Stine Sander. 

Spørg Os - Afstemning

_