Hovedstadsområdet har nu fået endnu en seværdighed på FN's liste over verdensarv.
Borgring i Køge, der er en såkaldt ringborg fra vikingetiden, har nemlig gjort sig fortjent til den fornemme pris.
Det er søndag blevet offentliggjort ved et møde i verdensarvskomitéen, der bliver holdt i Riyadh i Saudi-Arabien.
Hjemme i Køge har forskningschef Jens Ulriksen fulgt med via video-livestream fra komitéens møde.
- Her er høj stemning lige nu. Det er afslutningen på næsten otte års arbejde med at få ansøgningen klar og igennem en masse instanser. Nu kommer forløsningen, siger Jens Ulriksen til TV 2 Kosmopol.
Hvad kommer den her optagelse til at betyde for jer?
- Det betyder øget international og national opmærksomhed omkring ringborge og vikingetiden.
Optagelsen sker efter Kulturministeriets ansøgning om, at Borgring i Køge, sammen med fire andre danske ringborge fra vikingetiden, kunne optages på den prestigefyldte liste.
Samtlige fem danske ringborge blev optaget på verdensarvslisten uden indvendinger fra komitéen.
Hvad er en borgring?
Borgringen blev opdaget ved landsbyen Lellinge lige uden for Køge. I 2014 blev den som den seneste af borgene opdaget og udgravet.
TV 2 Kosmopols område rummer allerede fire steder på den eksklusive verdensarvsliste, nemlig Roskilde Domkirke, Kronborg Slot, Stevns Klint og Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland.
Danmarks fem ringborge
De fem danske ringborge har ført til mange hovedbrud og flere forskellige teorier blandt historikerne. Ringborgene har kun eksisteret i en ganske kort del af vikingetiden, og er bygget under Harald Blåtand i 970'erne og frem.
Borgene blev placeret på så karakteristiske steder i landskabet, at man i 2014 kunne bruge placeringen af de kendte borge til finde frem til Borgring i Køge, der er den senest lokaliserede af de danske ringborge. De to, der er mest præcist dateret – Fyrkat og Trelleborg – ser ud til at være opført mellem cirka 974 og 981, og fund fra de øvrige borge peger på en lignende datering.
Borgene er bygget under Kong Harald Blåtand, der regerede Danmark i årene 958-987.
Bygningen af ringborgene gjorde det muligt for Harald Blåtand at befæste og demonstrere sin kongemagt i hele sit rige på en måde, som ingen konge i Danmark havde gjort før ham. Borgene har givetvis også givet ham et stærkere greb om magten i de enkelte landsdele.
Borgring i Køge
Borgringen ligger på en mark i landsbyen Lellinge, tæt på Køge. Borgringen i Køge, også kaldet Vikingeborgen, er den ringborg der senest blev opdaget ud af i de i alt fem ringborge. Borgringen i Køge blev opdaget i 2014, hvor arkæologerne kunne se en perfekt cirkel på over 100 meter i diameter træde ud af landskabet.
Trelleborg ved Slagelse
Trelleborg ligger seks kilometer vest for Slagelse og blev bygget omkring år 980. Vikingeborgen Trelleborg blev bygget af Kong Harald Blåtand i hans kamp mod den tyske kejser. I dag kan man stadig gå på den mægtige ringborgs volde, se den dybe voldgrav, gravpladsen og markeringerne af borgens 31 langhuse.
Aggersborg ved Løgstør
Aggersborg er beliggende cirka to kilometer nord for Løgstør på Limfjordens nordlige bred, og er den største og den første af Harald Blåtands i alt fem danske ringborge fra vikingetiden. Aggersborg er opført omkring 970'erne på ruinerne af en ældre bebyggelse.
Fyrkat ved Hobro
Fyrkatborgen blev opført i 980 under Kong Harald Blåtand ligesom de fire andre ringborge. Ingen af de oprindelige ringborge findes i dag, men på Fyrkat markerer en jordvold, hvor ringborgen omkransede de oprindelige 16 langhuse.
Nonnebakken ved Odense
Centralt i Odense ligger Nonnebakken, der i vikingetiden rummede en kæmpemæssig ringborg med en ydre diameter på 180 m. Anlægget, blev opført under kong Harald Blåtand omkring 980. Nonnebakken har navn efter et nonnekloster, der i 1100-tallet lå på vikingehøjen.