To kvinder svindlet over telefon for mere end en million kroner

Bedragerne er enormt overbevisende, og ofte arbejder de sammen med andre, lyder det fra politiet.

To ældre kvinder er den seneste tid blevet svindlet telefonisk for over en million kroner, oplyser Midt- og Vestsjællands Politi.

En 78-årig kvinde blev i sidste uge ringet op af en kvinde, der præsenterede sig som Pernille Christensen fra Rigspolitiets IT-afdeling.

Under påskud om, at der var mistænkelige transaktioner fra kvindens konto, blev hun overtalt til at overføre hele sin formue til flere forskellige konti i et såkaldt ”sikkerhedsdepot”.

Den 78-årige blev nu kontaktet af en mand ved navn Benjamin, der udgav sig for at være en medarbejder fra Nordeas IT-afdeling, som ville stå for det praktiske med at ”hjælpe” den 78-årige med selv foretage de mange overførsler.

Kvinden kontaktede dagen efter Midt og Vestsjællands Politi, efter hun var blevet klar over, at det hele var svindel.

Endnu en falsk bankmand

Tirsdag anmeldte en 81-årig kvinde en lignende hændelse. Hun var blevet ringet op af en mand, der udgav sig for at være bankmand fra Nordea.

Igen ved at skabe forvirring om mærkelige transaktioner, lykkedes det bedrageren at overtale den 81-årige til selv at godkende overførslerne med Mit-Id.

Pengene blev ifølge den falske bankmand overført til ”sikre konti”. Efter transaktionerne var sket afbrød den falske bankmand opkaldet, og den 81-årige blev senere opmærksom på, at hun var blevet narret.

Fastholder borgerne i røret

Svindlerne er meget overbevisende, lyder det fra Randi Mortensen, der arbejder intensivt med at undersøge svindlernes metoder, og advare de ældre om risikoen for at blive snydt.

- Bedragerne er enormt overbevisende, og de skaber frygt og forvirring hos ofrene. Ofte samarbejder flere svindlere, og de fastholder borgeren i røret, så de ikke når at tænke sig om. Det kan ske for alle, siger politiassistent, Randi Mortensen, som arbejder i kriminalpræventive sekretariat.

I begge tilfælde nævnte bedragerne, at der skulle være transaktioner i gang til en ”Erik”, som virkede mistænkelig. Politiets Nationale Center for IT-relateret Kriminalitet efterforsker nu sagerne og få afklaret, hvortil pengene er overført.

Budskabet om risikoen for falske henvendelser fra banker eller myndigheder kan ikke udbredes nok, skriver Midt og Vestsjællands Politi.

Ofrene er oftest ældre mennesker, som af svindlerne formodes at udvælge ud fra deres navn. 

Advar din omgangskreds og ældre pårørende til at have skepsis overfor alle opkald om pengesager. Også selvom telefonnummeret, der ringes fra virker reelt, da opkaldsnumrene også kan forfalskes, skriver Midt- og Vestsjællands Politi.

”Læg på – du behøver ikke være flink,” lyder opfordringen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik