33-årige Katja Daugaard skal om cirka en måned forlade sit hjem på campingpladsen, Corona Camping, i Køge.
Det skyldes, at Klima- og Planudvalget i Køge Kommune har besluttet, at de cirka 80 beboere på campingpladsen skal være ude inden den 15. februar – en beslutning, der ærgrer socialpædagogen, Katja Daugaard, som har boet på pladsen siden september sidste år.
- Det er jo super ufedt at skulle forlade sit hjem. Det er ligesom, hvis du skulle flytte ud af din lejlighed eller dit hus. For mig er det her jo mit hjem, siger Katja Daugaard til TV 2 Lorry.
På Corona Camping, som også tidligere er blevet omtalt i medierne i forbindelse med TV 2-programmet, Trailerpark Danmark, bor flere af gæsterne fast året rundt.
Ifølge Køge Kommune er det dog ulovligt, og de vil derfor have beboerne ud inden den 15. februar.
Cirka to uger efter udflytningsfristen for beboerne kan de dog allerede flytte tilbage igen. Det skyldes, at den danske campingsæson skydes i gang den 1. marts og slutter den 31. oktober, og når den tid kommer, vil Katja Daugaard tilbage til sit hjem.
- Når sæsonen starter igen fra marts måned, så flytter jeg ind igen og bliver her sæsonen ud, siger hun og fortsætter:
- Jeg elsker at bo på Corona Camping. Folk er venlige og glade. Ligesom alle andre steder er der lidt sladder, men folk er gode til at tage sig af hinanden.
Truer med politianmeldelse
På trods af at beboerne kan flytte tilbage og nyde sommersæsonen cirka to uger efter de skal være ude, så holder Køge Kommune fast i deres beslutning.
Ifølge Jonas Bjørn Whitehorn (S), der er medlem af Klima- og Planudvalget i Køge Kommune, har udvalget tidligere sat foden ned og sagt, at helårsbeboelsen skal holde op på campingpladsen.
Han mener ikke, at boligerne er gode nok.
- Det er ikke lovligt at bo i en trailerpark i Danmark. Det skal vi som kommune og politikere gøre noget ved. Grunden, til at vi skal gøre noget ved det, er, at vi ikke vil have utrygge og usunde boliger i Danmark, siger Jonas Bjørn Whitehorn.
(Artiklen fortsætter under billedet.)
- Nu er det altså sidste påbud, de får, og hvis ikke det bliver holdt, så bliver de meldt til politiet, siger han.
Hvorfor lader I dem ikke blive boende til sæsonen slutter?
- Hele coronasagen har trukket ud i langdrag. Man skal tænke på, at der bor nogle meget svage mennesker derude, og jeg tror i virkeligheden, det er bedst, at den her sag for en afslutning, siger Jonas Bjørn Whitehorn.
Køge Kommune har i årevis ønsket at komme den ulovlige helårsbeboelse til livs på campingpladsen, der før er blevet truet af kommunen med politiet, bøder og med lukning.
Ifølge campingreglementet er det nemlig kun tilladt at have opstillet sin campingvogn eller telt på en campingplads i perioden 1. november til 28. februar, hvis kommunalbestyrelsen har givet tilladelse til vintercampering.
Under vintercampering hører kortvarige ophold af 15-20 dages varighed, weekender med videre, eller vinteropbevaring af campingvogne med videre.
Jonas Bjørn Whitehorn håber, at dem, der bor på Corona Camping i dag, har husket at skrive sig op til et af kommunens almene boligselskaber.
- Der kan man få 52 kvadratmeter for 3500 kroner, og det kan mennesker i Danmark godt betale, også selvom man er på kontanthjælp eller integrationsydelse, eller hvad man nu er.
- Så der kunne man have boet, og der kunne man have boet fast og trygt. I stedet bor man nu på en campingplads i en trailerpark, der bliver truet af kommunen med lukning, og hvor politiet på et tidspunkt kommer og lukker den helårsbeboelse, der foregår. Jeg ved godt, hvad jeg ville vælge, jeg ville vælge den trygge boligform, siger Jonas Bjørn Whitehorn.
Vil kæmpe med næb og klør
Selvom udflytningsfristen hedder den 15. februar, så kommer campingpladsens ejere, Susanne og Michael Farnø, ikke til at smide folk ud.
De synes, at kommunen har givet beboerne for lidt tid til at flytte.
- Vi kæmper for mennesker. Når systemet har sagt nej, og de er helt nede at skrabe bunden, så skal de have en chance. Inde bag den person, man ser på, er der altså et menneske. Det er ikke en legoklods, siger Michael Farnø til TV 2 Lorry.
De to ejere er da også klar til at kæmpe for, at deres beboere kan få lov til at blive boende.
- Til sidst når det jo et ultimatum, hvor vi er nødt til at tage et skridt videre, og hvor vi er nødt til, at det skal prøves af andre steder. Så skal det jo prøves af i retten. Det er nok det skridt, vi er ved at nå til, siger Susanne Farnø.
Beboer Katja Daugaard sætter da også pris på ejernes kampgejst. Hun vil nemlig have svært ved at finde et alternativ til sin campingvogn i de cirka to uger, hun ikke må bo der.
- Jeg har ikke en sofa, jeg bare kan rykke hjem til hos en eller anden ven. Jeg har ikke familie lige i nærheden, jeg lige kan flytte hjem til. Nu har jeg mit job og hele mit netværk herovre, så hvis jeg skulle flytte hjem til min familie i Jylland, så skulle jeg opgive alt, siger Katja Daugaard og fortæller, at hun har forsøgt at finde et alternativ til sin campingvogn.
- Det her med at finde en bolig eller en anden campingplads, eller en anden løsning, det er ikke nemt, og det hænger ikke på træerne. Flytter du over på en anden campingplads, så kan du risikere at stå i samme situation, som du står i her, siger hun.
Er det ikke rimeligt nok, at der bliver stillet krav til, at I skal flytte væk?
- Både-og. Man vil jo gerne have at mennesker skal finde sin egen løsning på at bo et sted og folk skal finde boligløsninger, men når der ikke er boligløsninger til alle, så har dem, der bor her eller på andre campingpladser fundet deres egen løsning på at finde et sted at bo, siger Katja Daugaard og fortsætter:
- Jeg kan godt forstå, at regler er regler, og vi skal jo overholde dem, men det synes jeg ikke vejer tungt nok i forhold til, at der bor en masse mennesker, der faktisk har fundet deres egen løsning på at finde et sted at bo, så de gør sig uafhængige af staten og kommunerne.