Søspejdere vil vinde 100.000 kroner: Børnene skal selv knokle for præmiepengene

Et helt særligt spejdertrup håber at vinde 100.000 kroner i TV 2 Lorry konkurrence, der hylder de fantastiske fællesskaber. Spejderne skal selv bygge for præmiepengene.


Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Køge Søspejd er et helt særligt fællesskab.

Det mener i hvert fald gruppelederen Lotte Gilså.

Her lærer børnene både om at færdes ved og på havet - men vigtigst af alt lærer de at indgå i et fællesskab og at tage ansvar.

- Vi kan gøre noget særligt for børn, der ikke lige spiller fodbold eller håndbold, og som måske er ordblinde eller for tykke, eller hvad det nu kan være. Dem har vi en særlig evne til at få skabt nogle fællesskaber omkring, siger Lotte Gilså.

quote Der ligger en enorm mængde frivillige kræfter bag alle de forskelligartede fællesskaber, som pryder Danmarkskortet. Og det engagement er vigtigt at anerkende

Peter Giacomello, sekretariatschef i Tuborgfondet

Køge Søspejd er én af mange fællesskaber, der har tilmeldt sig TV 2 Lorrys konkurrence "Fantastiske Fællesskaber", hvor der er mulighed for at vinde 100.000 kroner.

Kender du et fantastisk fællesskab, der kunne bruge 100.000 kroner, så kan du tilmelde det her.

Fantastiske Fællesskaber

  • Til og med d. 18. september kan alle tilmelde deres fællesskab, hvorefter lokale juryer vil nominere fem fællesskaber i hver TV 2 Region.
  • Fællesskaber, der har søgt tidligere år, men ikke opnået nominering, må gerne melde sig til igen.
  • I sidste ende afgør borgerne ved afstemning, hvilket fællesskab i hver TV 2 Region, der får titlen som årets Fantastiske Fællesskab og modtager prisen på 100.000 kr. til at udvikle netop deres fællesskab.
  • Du kan tilmelde dit fantastiske fællesskab her.

Syv TV 2-regioner, Tuborgfondet, Lokale og Anlægsfonden og Made By Us er for tredje gang gået sammen om at hylde Danmarks Fantastiske Fællesskaber.

- Der ligger en enorm mængde frivillige kræfter bag alle de forskelligartede fællesskaber, som pryder Danmarkskortet. På hver deres måde er de med til at gøre en forskel for andre og deres lokalsamfund. Og det engagement er vigtigt at anerkende og sætte lys på. Både som opmuntring til fællesskaberne om at blive ved, men også for at inspirere endnu flere til at deltage og være med, siger sekretariatschef i Tuborgfondet Peter Giacomello.

Andre der har meldt sig til Fantastiske Fællesskaber 2019

Halsnæs Affaldshelte

"Alle inviteres til at deltage og alle roses for deres formåen. Nogle kan hjælpe lidt, andre meget- alt har betydning! Fællesskabet løfter Halsnæs op mht renhed, skønhed, sundhed, social kontakt på tværs af alle skel, giver lokal stolthed og samhørighed."


Kofoed 65+
"Formålet med Kofoed 65+ er at give mennesker over 65 år mulighed for at mødes, udvikles sammen med andre i samme alder, og skabe nye kontakter der kan forhindre ensomhed i den sene alder. Vi har formået at danne netværk der rækker ud over skolen, bl.a. via EGV med "spise med de unge" på kollegiet, og et af vores orkestre er at se uden for skolen på forespørgsler."

 

#enmillionstemmer

"Det er første gang denne gruppe af borgere på tværs af diagnoser og kommuner har fundet sammen og står sammen for at få ændret den måde, handicapområdet forvaltes på. Det er en gruppe af borgere, der i årevis har følt sig alene og ikke har orket at råbe op. Nu er de sammen med over 15.000 andre mennesker og har fået håbet tilbage."

 

Mad med Hjertet

"Mad med Hjertet" tilbereder gratis måltider til mennesker ramt af kritisk sygdom og dødsfald i den nære familie. Vi har en mangfoldig frivillig gruppe, og knytter bånd mellem mennesker af forskellig kulturelle, sproglige, etniske, sociale oprindelser, samtidigt med, at vi involverer frivillige, lokalsamfundet, skaber netværk til andre frivillige grupper, og har stort fokus på at reducere madspild."

Børnene skal selv bygge for præmiepengene

De 100.000 kroner vil falde på et tørt sted, hvis Køge Søspejd ender med at vinde.

Lige nu har de til huse i en gammel pavilion på havnen i Køge, hvor der er hul i væggen, og der er ikke indlagt vand.

quote Det giver dem et fællesskab og en nødvendighed af hinanden, for vi sejler bedre, hvis vi sejler i samme retning

Lotte Gilså, gruppeleder i Køge Søspejd

Skulle de gå hen og vinde, skal pengene bruges på istandsættelse af joller, en shelter til spejderpladsen og vedligeholdelse af en skurvogn.

Og det arbejde skal børnene selv stå for:

- Vi forsøger at inddrage børnene i de ting, vi gør. Når joller skal vedligeholdes, så er det børnene, der gør det de kan. Det er ikke et korps af forældre - de gør det hele selv. Det giver et tilhørsforhold. De føler, at 'det her er min båd'. De får til ansvar at passe på sejlbåden og vedligeholde den, siger Lotte Gilså.

Fra børnene er helt små tager de også selv ansvar på vandet. De mindste sejler i kano og leger med krabber, de lidt ældre lærer at sejle i optimistjolle af en ældre spejder, som de til sidst kan sejle selv. De ældste får lov til at styre deres egen patruljebåd uden voksne ombord.

- Det giver dem et fællesskab og en nødvendighed af hinanden, for vi sejler bedre, hvis vi sejler i samme retning, så vi er nødt til at samarbejde ombord. De her unge på tværs af alder får skabt nogle helt særlige fællesskaber, siger hun.

Sådan foregår Fantastiske Fællesskaber

  • August: Tilmelding åbner 26. august og slutter 18. september 2019.

  • September: Fem fantastiske fællesskaber nomineres i hver TV 2 Region. Fællesskaberne udvælges af en lokal jury bestående af lokale ildsjæle, en fondsrepræsentant og en TV 2 Regionsdirektør.
    Herefter laver hver TV 2 Region en præsentationsvideo af hvert nomineret fællesskab med det, der gør fællesskabet fantastisk.

  • November: Videoerne med de nominerede fællesskaber gøres offentlige og delbare. Nu kan alle stemme på TV 2 Regionernes hjemmesider og sms på det fællesskab, de synes skal vinde æren og den store pris som Årets Fantastiske Fællesskab 2019 i hver TV 2 Region.

  • 22. november: Vinderen kåres i hver TV 2 Region ved en prisoverrækkelse. Der er 100.000 kr. på spil i hver landsdel - så reserver dagen og aftenen nu!
Køge Søspejd håber at vinde 100.000 kroner for at være det mest fantastiske fællesskab i Hovedstadsområdet.
Køge Søspejd håber at vinde 100.000 kroner for at være det mest fantastiske fællesskab i Hovedstadsområdet.
Foto: Køge Søspejd

Du har læst en artikel fra TV 2 KosmopolSpørg Os - Afstemning

_Nyheder

SpO Affald

Mens danskerne sorterer mere og mere, er det anderledes med skraldespandene i byrummet

Cecilie Laustsen

Cecilie lider af kronisk lungesygdom:
Nu løber hun for at samle penge ind til forskning

Testcenter

De sidste testcentre er lukket:
"Vores erfaringer kommer til at gøre en stor forskel"

Vis mere
jan

Kommunaldirektør stopper efter "gensidig aftale":
Får gyldent håndtryk på over tre millioner kroner

Horserød Fængsel er ramt af skimmelsvamp.

Svampesporer truer fængsel med nedlukning

Vis mere