Hver Superliga-kamp popper der et nyt tal op på den store lystavle på Lyngby-stadion. Et tal, det er et symbol på klubbens talentarbejde gennem mange år.
Tallet er nu oppe på 936 – så mange kampe i streg har klubbens førstehold nemlig haft mindst én akademispiller i startopstillingen. En stime, der ikke har været brudt siden 1997.
Et akademi er klubbens ungdomshold, hvor de unge fodboldspillere bliver uddannet, før de træder ind på et seniorhold.
Og Lyngbys akademi har udviklet spillere som Yussuf Poulsen, Lasse Schøne, Christian Nørgaard og Jacob Bruun Larsen – for bare at nævne et par stykker. Og i nyere tid har spillere som Jens Odgaard og Maurits Kjærgaard været gennem den velsmurte talentmaskine.
Men pengene er små i en klub som Lyngby, og hver en krone bliver hvert eneste år vendt for at få det hele til at rulle. Så det kan være svært helt at forstå, hvordan De Kongeblå gang på gang hiver nye talenter op af hatten. Men spørger man klubben selv, går især to ting igen.
- Da jeg startede herude, blev jeg introduceret for et mantra, som er ret sigende: ’Vi samler på gode mennesker’. Og så er vi er gode til at få meget ud af lidt, fortæller Lyngbys talentchef Marcus Oxe, da vi møder ham en torsdag formiddag på Lyngby Stadion.
- Og så er der jo helt sikkert også et økonomisk perspektiv i det. Vi bokser i en anden vægtklasse, så derfor skal vi gøre tingene på vores egen måde.
Klubhuset er omdrejningspunktet
Da Marcus Oxe kommer til Lyngby for fem år siden, fornemmer han hurtigt, at Lyngby er en klub, der gør tingene på sin helt egen måde.
- Det er ikke lige så hierarkisk, og det hele er lidt mere smeltet sammen, fortæller han og peger over på Lyngbys hvide klubhus, der ligger lige op ad stadion.
Netop den bygning er billedet på, hvad Lyngby står for. Inde bag de mure kan man rumme forskellige mennesker, og der bliver ikke gjort forskel på folk.
- I den bygning klæder vores U15-, U17-, U19- og seniorhold om nede i kælderen, og deres omklædningsrum ligger lige ved siden af hinanden. Så de er jo i kælderen sammen og går op og ned ad hinanden, forklarer han.
Men det er ikke kun spillerne, der er tæt på hinanden i det daglige. Det er resten af klubben også. Går man bare én etage op i klubhuset har moderklubben, førsteholdet, akademiet og den kommercielle afdeling et kontor hver. Og igen ligger det hele klos op ad hinanden.
- Dørene er åbne, og man går bare ind til hinanden, hvis man vil. Jeg tror, at i nogle af de andre klubber, der er det lidt mere adskilt. Og det er jo på godt og ondt.
- Men det er jo en måde, der virker godt for os, så akademiet og førsteholdet for eksempel er tæt på hinanden og har en god dialog. Og vi skal sgu kunne holde hinanden ud, for der er ikke kvadratmeter til andet, fortæller Marcus Oxe med et grin.
Et af de bedste akademier i Danmark
Det står sort på hvidt, at Lyngby har et af de bedste akademier i Danmark. For perioden 2024-2026 har 46 klubber fået tildelt talentudviklingslicens af DBU. Groft sagt er det en rangering af de klubber med de bedste akademier.
Og her er Lyngby at finde hele oppe på sjettepladsen med fire ud af fem stjerner foran klubber som AGF, Silkeborg og AaB.
- Jeg tror først og fremmest, at det er fordi, vi har nogle skidedygtige mennesker i klubben, og at der er høj kvalitet på staben omkring vores ungdomshold, fortæller Marcus Oxe, før han afbryder interviewet for en stund.
- Hej DJ!, råber han til en mand, der går forbi.
Det er klubbens tidligere holdleder og nu lidt altmuligmand i klubben, ’DJ’.
- Hvis du taler med ham, så er der åbnet op til Lyngbys guld, siger Marcus Oxe.
- Så kan du spørge Marcus ind til en kondibil, der aldrig kom, kommer det kontra fra ’DJ’, før de begge bryder ud i latter. De siger pænt farvel og DJ fortsætter mod det hvide klubhus.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Spørg Os - Afstemning
_
Vil ikke tvinge nogen til et bestemt spillesystem
Imens fortsætter interviewet og Marcus Oxe fortæller, at man mange steder ser, at Superliga- og ungdomsholdene praktiserer den samme spillestil. Det ser man for eksempel i FC Nordsjælland, hvor spillestilen er nøje beskrevet, så der er en rød tråd hele vejen op gennem rækkerne.
Men her adskiller Lyngby sig. Der er det helt op til den enkelte træner at vurdere, hvad der er bedst for holdet, og derfor spiller ungdomsholdene ikke nødvendigvis på samme måde som Superliga-holdet.
- Det handler om, at vi skal sørge for at give spillerne sådan en pakke, hvor de kan løse mange situationer i stedet for at løse én spillestil.
- Det er bundet op på, hvilke spillere der er til rådighed. Så hvis vores U15-hold kun har én god angriber, så kan de vælge at spille med én på toppen. Har de to, så kan de spille med to på toppen, forklarer Marcus Oxe.
På den måde bliver holdene ikke begrænset til et bestemt system eller en bestemt måde at spille på, og ifølge Marcus Oxe gavner det spillerne.
- Og det er måske en lille smule atypisk, men på den måde får spillerne en bredere uddannelse, synes vi.
Stor konkurrence i Københavnsområdet
Lyngby ligger lidt i et smørhul af mange store klubber med nogle af landets bedste akademier. Store klubber som Brøndby, FC København og FC Nordsjælland ligger indenfor en radius af få kilometer.
Det skulle man tro var en ulempe, men sådan ser Marcus Oxe det ikke.
- Det er jo også heldigt, for det gør, at vi skærper hinanden.
På den måde har den store talentmasse, der er i Københavnsområdet mange forskellige muligheder for at få et træningsmiljø på et højt niveau.
- Der er så mange dygtige spillere i hele området. Det er skønt, at der er fire steder, der kan favne bredt. Så i den ene klub gør de noget. I den anden klub gør de noget andet, og i Lyngby gør vi måske noget helt tredje.
I mange af de andre klubber har man et skolesamarbejde, så spillerne kan gå i skole og træne sammen. Men det har man ikke Lyngby.
- Typisk, hvis du spiller i nogle af de større klubber, så skal man jo flytte skole, når man bliver U14-spiller. Og det skal man ikke her, og det tror jeg mange af vores spillere er glade for.
- Og så det med, at det er med til at de tvinger os til at holde os skarpe, kan man vel kalde sådan en sund form for paranoia hele tiden, slutter Marcus Oxe.