Eva er digital pædagog - på TikTok hjælper hun børn med Ukraine-bekymringer

Eva Fog Noer er selvstændig, digital pædagog. Til daglig hjælper hun med at kommunikere til børn på sociale medier, men i denne uge går tiden med at svare på beskeder fra bekymrede børn.

14,5 timer på TikTok.

Sådan forløb Eva Fog Noers dag torsdag.

Egentlig har hun en uddannelse som Rudolf Steiner-pædagog, men med et stort hjerte for både børn og den digitale verden har hun valgt at blive selvstændig, digital pædagog og konsulent og har desuden stiftet organisationen DigiPippi, der arbejder for at få flere unge piger ind i IT-sektoren.

Det var dog ikke arbejdet, der denne torsdag holdt hende klistret til TikTok. 

På hendes profil hjælper hun nemlig børn med at forstå store begivenheder ved at tage dem ned i børnehøjde. 

Det foregår ved, at Eva Fog Noer optager videoer af sig selv, hvor hun forklarer og afmystificerer begivenhederne. 

Artiklen fortsætter efter videoen...

Børnenes foretrukne sociale medier bugner med skræmmende videoer fra Ukraine. Derfor bør du tale med dit barn om krigen.

Det gjorde hun også torsdag morgen efter nyheden om Ruslands invasion af Ukraine.

- Det udløste en tsunami. Jeg brugte 14,5 timer i går på at besvare spørgsmål, fjerne folk der havde travlt med at hype krigsteorier som World War III (at krigen i Ukraine udløser 3. verdenskrig, red.), atombomber og at Danmark bliver angrebet nu. Og så generelt hjælpe dem, der havde behov for at få noget ro i maven, siger hun til TV 2 Lorry.

quote Mange af børnene er decideret bange. De er bange for, at deres familier skal dø

Eva Fog Noer

Hun fortæller, at hun modtager henvendelser fra børn, der har svært ved at forstå og håndtere krigens implikationer i deres liv.

- Mange af børnene er decideret bange. De er bange for, at deres familier skal dø, de er bange for, at deres storebrødre skal i krig, og de er bange for, at deres hus bliver bombet midt om natten.

Børns Vilkår: Vi hører meget om det

Også hos Børns Vilkår, der driver Børnetelefonen, oplever man at krigen fylder hos børn og unge.

- Når der sådan er uro rundt omkring i verden, så er det normalt, at vi hører om det på Børnetelefonen, men ikke i den grad, vi hører om det her. Det er særligt, og vi hører meget om det, siger Ida Hilario Jønsson, børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, til TV 2 Lorry.

Hun forklarer, at de allerede for flere uger siden begyndte at modtage henvendelser om situationen i Ukraine fra bekymrede børn, men at man i denne uge har oplevet en stigning i henvendelserne.

Og det er nødvendigt for børnenes velbefindende, at de får ventileret deres bekymringer.

- Først og fremmest handler det rigtig meget om at tale med dem om, hvad det er, de har set og hørt, og hvad det er, de er blevet bange for. Det kan faktisk være beroligende i sig selv, at barnet får lov at fortælle og tale om, hvad det er, de tænker på, siger Ida Hilario Jønsson til TV 2 Lorry.

Husk pauserne

Eva Fog Noer fortæller til TV 2 Lorry, at selvom alle børn på en eller anden måde vil komme i berøring med emnet, så er det ikke alle børn, der vil tage det til sig. For dem der gør, kan det desuden komme til udtryk i flere former, eksempelvis i bekymring, men også i en slags kynisk humor.

Uanset hvordan, er det vigtigt at man som forælder forholder sig aktivt til emnet, mener hun.

- Jeg ville aldrig sige til nogen, at de skal tage deres børn af sociale medier, fordi de bliver brugt så meget socialt. Jeg vil til gengæld bare sige til dem: Lad dem ikke være alene på de sociale medier. For de kommer derind alligevel, om vi vil det eller ej.

Eva Fog Noer påpeger, at der er en generationskløft, og at målet ikke skal være, at man som forælder har en profil på alle de sociale medier, hvor ens børn har det. I stedet handler det om engagement:

- Vær deltagende. Snak om sociale medier. Lad sociale medier være en del af samtalen rundt om middagsbordet. Og hav en holdning, men ikke at "jeg lukker dit internet resten af livet, når du laver dumme ting", for alle unge mennesker laver dumme ting på internettet.

Og så er det desuden, ifølge Eva Fog Noer, en god tid til at skrue lidt ekstra op for den analoge hygge:

- Det er med at tage nogle pauser. At sørge for, man ikke er i nærheden af hverken sociale medier eller almindelige medier, og så sørge for at lave noget der er hyggeligt og godt og meget nærværende. det er virkelig nødvendigt, siger hun.

På TV 2 Lorry har vi desuden samlet fem konkrete råd til, hvordan du snakker med dit barn om krigen i Ukraine. 

De kan læses her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik