Fra Vedbæk følger Jens og Nagem i en følelse af afmagt med i familiens flugt fra Kharkiv

Familien til Vedbæk-borgerne har netop forladt den krigshærgede by Kharkiv i øst og forsøger nu at krydse Ukraine. Fra hjemmet i Nordsjælland følger Jens og Nagem med i en følelse af afmagt og desperation.

TV 2 News kører i noget nær døgndrift, mens telefonerne dårligt får lov at hvile i hænderne på ægteparret Jens Niemann Olesen og Nagem Mehmod.

Som så mange andre følger de fra hjemmet i Vedbæk ængsteligt med i krigen i Ukraine og håber hele tiden på opløftende nyt.

Men ulig de fleste andre herhjemme har de andet end ideologiske og moralske ståsteder i spil.

De har nemlig familie i den Østukrainske by Kharkiv, der de seneste dage har været under heftigt angreb fra russiske styrker. Her bor Nagems bror – altså svogeren til Jens – med sin kone, hendes søster, der er gravid, og deres forældre.

De bor i et boligkompleks, hvor bomberne er faldet rundt om dem og har ramt bygningen. Ruderne i lejligheden er blevet knust, så familien har sat madrasser for vinduerne.

quote Vi føler afmagt, for vi vil så gerne hjælpe alt det, vi kan. Men selvom vi måske får flere informationer, end de har adgang til, kan vi simpelthen ikke gøre noget

Via appen WhatsApp kommunikerer Jens og Nagem med familien, der er fanget midt i en farlig og kaotisk situation.

- Vi og især min kone er meget, meget berørt af det. Vi føler afmagt, for vi vil så gerne hjælpe alt det, vi kan. Men selvom vi måske får flere informationer, end de har adgang til, kan vi simpelthen ikke gøre noget eller rådgive dem, fordi det er så kaotisk, det der foregår, siger Jens Niemann Olesen til TV 2 Lorry.

- De er chokerede og er kede af det og er bange og græder og ved ikke, hvad de skal gøre. De vil jo allerhelst ud af Ukraine, men det er jo ikke uden risiko at bevæge sig uden for og mod grænserne, fortsætter han.

Frygter det værste, håber på det bedste

Millionbyen Kharkiv ligger i den østligste del af Ukraine omkring 35 kilometer fra den russiske grænse. Fra byen er der omkring 750 kilometer til Moldova, mens EU-grænserne til Polen og Rumænien kræver en køretur på mindst 1.000 kilometer gennem et land, hvor fjendens styrker rykker hastigt frem.

Lørdag formiddag har familien forladt lejligheden i Kharkiv, fordi beskydningerne af byen blev for voldsomme. Men hvorvidt de vil forsøge at tage den farefulde tur mod EU, er endnu uvist, forklarer Jens Niemann Olesen, der til daglig arbejder som konsulent i Herlev Kommune.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Kortet her - som vi har lånt fra TV 2's dækning af krigen - viser, at russiske styrker er rykket frem flere steder i landet, herunder også byen Kharkiv i det østlige Ukraine.
Kortet her - som vi har lånt fra TV 2's dækning af krigen - viser, at russiske styrker er rykket frem flere steder i landet, herunder også byen Kharkiv i det østlige Ukraine.
Foto: TV 2

- Det er så svært for os, for vi kan ikke hjælpe med andet end moralsk støtte og sende dem nogle penge, så de har til dagen og vejen. Vi er så bekymrede og bange og føler os magtesløse, siger han.

Især den flygtige netværksdækning i området er kilde til meget ængstelighed hos Jens og Nagem.

- Nogle gange kan der gå et par timer, hvor vi kan se, at beskeden på WhatsApp er sendt, men ikke nået frem. Så bliver vi virkelig bekymrede og tænker, at det værste er sket.

Er klar til at hente dem i bil ved grænsen til Ukraine

Skulle familien i Ukraine forsøge at søge mod EU-grænsen til enten Polen, Ungarn, Slovakiet eller Rumænien, er Jens og Nagem mere end klar til at køre sydøstpå for at hente familien. Her kan genforeningen dog risikere at blive besværliggjort af en potentielt ulykkelig omstændighed.

Nagem Mahmood og broren i Ukraine er begge irakere og søgte i sin tid mod hver sit land som krigsflygtninge. Mens Nagem har fuld opholdstilladelse i EU, er brorens i første omgang begrænset til Ukraine.

Derfor er Jens Niemann Olesen med hjælp fra sit netværk ved at undersøge, om svogerens nationalitet kan forhindre den frie indrejse i EU, som ukrainske statsborgere har.

Samtidig er situationen ekstra hård ved hustruen Nagem og broren. Som krigsflygtninge fra Irak er den russiske hærs invasion med til at rippe op i hengemte traumer.

TV 2 Lorry er bekendt med identiteten på familien i Ukraine, men vælger ikke at bringe navnene af hensyn til deres sikkerhed.

Spørg Os - Afstemning

_